PARROT-TREE's Archiver

Fruity-Minty 發表於 2014-1-6 11:29

愛情鳥剛剛飛走咗去鄰居的後花園!

我一隻愛情鳥剛剛飛走咗去鄰居的後花園,站立在一顆樹頂上,無法捉到它!唯有把電話號碼留下,希望遲些它自己飛下來給鄰居捉到,電聯我啦!
各位,有沒有其它辦法呢?

wendy2307 發表於 2014-1-6 13:32

有其他同伴嗎?讓它們的叫聲引佢返來,或把它的籠或喜愛的食物放在附近,祝早日回家

Fruity-Minty 發表於 2014-1-6 15:37

[b]回復 [url=http://forum.parrot-tree.com/redirect.php?goto=findpost&pid=391177&ptid=21802]2#[/url] [i]wendy2307[/i] [/b]

Thanks! 還有六隻小朋友,不過佢哋成日爭餐死,佢平時都縮埋一角,有時佢張床比其他雀霸咗,朝早見佢响食物盆到瞓。
今次就係比其中一隻嚇倒,衝出個籠飛走!我諗其他雀越叫佢越飛得遠!
同鄰居唔熟,唔好意思打擾人太耐,其實佢哋好好人,男主人重爬上屋頂嘗試捉佢,不過佢一見人又飛高D。無法啦!希望佢會落地同鄰居玩,之後鄰居送返來啦!

wongleung 發表於 2014-1-6 18:40

祝早日回家。

chachas 發表於 2014-1-7 00:53

用喜愛的食物引佢下來

Fruity-Minty 發表於 2014-1-7 04:33

真慚愧!平時佢時時縮埋,無人同雀先出來,我真係唔知佢喜歡甚麼!

wongleung 發表於 2014-1-8 18:32

回家未?楼主你家鸟回家未?

Fruity-Minty 發表於 2014-1-9 17:54

[b]回復 [url=http://forum.parrot-tree.com/redirect.php?goto=findpost&pid=391219&ptid=21802]7#[/url] [i]wongleung[/i] [/b]
還未有回家呀! :'(
鄰居說不見他的踪影了,試過再响附近找找,但四周實在太多樹木,真的無從入手。

wongleung 發表於 2014-1-9 19:54

这样只有祝他们平安。

Fruity-Minty 發表於 2014-1-10 17:50

[b]回復 [url=http://forum.parrot-tree.com/redirect.php?goto=findpost&pid=391238&ptid=21802]9#[/url] [i]wongleung[/i] [/b]

Thank you! 今日班小朋友叫得吸引了一隻麻雀飛入屋,心想如果叫得Saphire(失掉的LB)回來就好了!不過通常都唔會咁好彩!

風中飛鸚 發表於 2014-1-27 15:14

風中飛鸚 發表於 2014-2-10 14:54

mancat 發表於 2014-2-12 00:43

請問係邊頭走失的? 看看可否幫忙留意,及是咩顏色的愛情鳥?

風中飛鸚 發表於 2014-2-12 10:19

Fruity-Minty 發表於 2014-2-15 03:57

Oh sorry! 我不是在香港住的,因為雀飛了去鄰居的高樹上,只是想問吓有什麼方法可以引隻雀仔回來;可是現在已經飛走了,我亦放了尋雀公告在一些網站,多謝關心!

頁: [1]