PARROT-TREE's Archiver

davy 發表於 2014-7-25 14:21

荃灣荃景花園走失灰鸚鵡(已尋回)

今日下午1點45分左右,於荃景花園8座樓下小公園往曹公潭向愉景新城方向飛走,
左腳有一隻斷指,請各位幫忙留意!

Harry 發表於 2014-7-25 20:05

Up, 加油!:(

davy 發表於 2014-7-25 23:08

我會加油架喇!搜索中……

啤梨 發表於 2014-7-26 00:51

祝你早日尋回, 努力呀! {:5_183:}
先幫你高亮先.

rainbowparrot 發表於 2014-7-26 09:11

祝早日尋回
唔好放棄

風中飛鸚 發表於 2014-7-26 10:22

捉到未~?(昨天全日離開荃灣~)

davy 發表於 2014-7-26 12:39

未搵到,又落雨,好擔心!:'(

davy 發表於 2014-7-26 14:08

有保安哥哥話見到喺荃灣中心出現過,請附近嘅朋友留意,感激!

風中飛鸚 發表於 2014-7-26 15:16

自己快D去睇下~

davy 發表於 2014-7-26 19:05

保安哥哥講完我就即刻上左去,好多雀叫,好多車聲,好嘈!
會繼續搜索!

haku709 發表於 2014-7-31 18:03

剛在愉景新城發現灰鸚鵡一隻, 有斷指及腳環
但十分驚人及冇剪翼, 向山邊飛走

樓主可留意一下

davy 發表於 2014-7-31 21:08

有路人喺中染停車場見到佢,影埋相,不過捉唔到!我去左搵,不過都搵唔到,haku709請問你大約幾點見到?

davy 發表於 2014-7-31 23:27

haku709想問清楚喺愉景邊個位置見到?

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 09:58

點解咁架?連斷指咁細微都見到~都捉唔到?

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 10:00

隻灰鸚唔同野雀~街邊見到D麻雀~警覺性冇咁高~又唔係熟練飛行~見到人唔會咁反應~見到就捉到~

haku709 發表於 2014-8-1 15:02

琴日約2點半開始在中染同愉景新城中間消防通道發現,
我4點半收到地盤工人通知至落去睇,當時仲係度。
我行埋去佢就走,再行埋少少已經飛走左⋯⋯

想問下主席,遇到咁既情況你會點捉??
當時我手上有既只得一支竹

davy 發表於 2014-8-1 15:15

隻衰仔係好驚青,見都唔妥就飛㗎喇!
有人見到佢已經重燃我嘅希望,而且知道佢大約位置,
如果唔係我就反方向咁上左荃威搵,多謝通知,我會繼續努力!

啤啤 發表於 2014-8-1 15:54

試下係附近貼埋街招搵下,出薄酬應該會引多D人留意,捉到都俾返你

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 17:40

家養灰鸚鵡~咁有戒心~非常罕見~等於我地冇辦法捉到街邊麻雀仔一樣~

davy 發表於 2014-8-1 18:13

[i=s] 本帖最後由 davy 於 2014-8-1 18:16 編輯 [/i]

啤啤,佢唔見第一日我已經貼街招喇,大大隻字寫薄酬!不過日日貼,就俾人日日搣!
同埋今日上愛協網站睇,同寵物失散除左街招,仲有以下方法參考,請幫忙廣傳,令走失寵物既朋友,多一分機會搵返!
[url]http://www.spca.org.hk/ch/services/lost-your-beloved-pet[/url]

風中飛鸚 發表於 2014-8-2 10:34

每次失雀~第一關要過~就係發現隻雀~第二關先要過點捉~好多時都在高處~冷氣機背~

joey1023 發表於 2014-8-2 13:33

係 HKIPA 睇到 - 今早我座公屋有住户將自来的灰鸚鵡交管理處,樣甚精靈。
話說已報漁護署,但深夜返家灰鸚鵡仍然在。驚咗成曰、可愛變可憐!
管理處話按指引鸚鵡不能再轉交其他人,唔知交比漁護署嘅下場會係點?……

地點係: 荃灣區啊!係福来邨啊!唔知點樣先救到佢?

joey1023 發表於 2014-8-2 14:10

隻灰鸚而家keep係管理處用个盒庄住。又不肯轉交其他人!
那那林打去管理處#24165479问下啦!
或者近嘅就直接去福來邨永泰楼度睇吓啦!!

davy 發表於 2014-8-2 15:13

夜間個保安又整唔見左我隻鸚鵡呀!

YPS 發表於 2014-8-2 21:09

Davy, 而家情況如何?

davy 發表於 2014-8-2 21:37

今日搵左好耐,都係搵唔返!
今晚11:30個保安先返工,到時再問佢具體情況。

各位如果有咩消息,請打電話到62911518,謝謝

davy 發表於 2014-8-2 22:55

多謝各位的幫忙,已經搵返伽鸚喇!

joey1023 發表於 2014-8-2 23:10

恭喜晒, 快的安撫下伽鸚啦.....

YPS 發表於 2014-8-3 01:20

恭喜你失而復得。佢都驚咗好耐,比佢好好休息。

chocolate 發表於 2014-8-3 06:53

真好了,恭喜鳥主!

發達鳥 發表於 2014-8-4 02:36

走失了幾天都搵得番真值得開心.

clymcm 發表於 2014-8-4 16:09

恭喜! 可以分享一下最終係點搵番嗎?

剛巧有近親住永泰樓 = )

頁: [1]