PARROT-TREE's Archiver

風中飛鸚 發表於 2014-7-31 15:33

東涌近貨運場~走失雙黃頭亞馬遜(已尋回)

平貴都一樣難搵~有剪翼~仲係勁剪~主人見佢飛走~自如流暢~

警告大家~唔好以為剪翼大晒~隻雀極肥飛唔起~一受驚就飛得好好~

風中飛鸚 發表於 2014-7-31 22:50

主人打電話~發現到隻雀~在樹上~好高~

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 10:05

終於捉得番啦~

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 10:11

昨晚一直收到雀主電話~查問有什麼方法搵番隻雀~

我答:無論雞尾彩鳳LB~就算是雙黃頭~走失都係一樣~人海茫茫點搵~只有靠運氣~
我唯一可以提供方法~就係細心搵一棵樹~情願搜索地方少~都唔好粗略咁搵~因為在樹上根本好難睇到~粗睇就一定睇唔到~搜索地方多都冇用~

直到佢再打電話黎:真係用我個方法~慢慢續一棵樹搵~搵到啦~不過好高~(如果粗略咁睇~好易漏眼~)

我話就咁報警冇用~你可以試下~

我提議找修理街燈的升降吊斗~但因為太夜~未必找到~我話由我上網找聯絡方法~聯絡到我再將你兩電話交換~你們自己約地點~(因為地點在公路~沒有門牌號數~一定要佢地自己約)

因為升降台已經收晒工~夜工需要預約~上網尋找左好耐~先有一間願意突發夜工~不過台架要4000元~只要一落單~中途取消都一樣4000~

我同雀主商量~隻雀唔會中途走~只會在升架期間走~萬一走左點算?雀主認為唔緊要~救雀要緊~我最後作出一個要求~我問車主:途中取消~收取一半費用得唔得?

我覺得好公平~對方也願意~總之架未落地之前~取消都只收一半~但一開始做功夫~捉唔到都要收全費~

我再提出:~如果上到去捉唔到~隻雀飛去第二棵樹~什至第三第四棵樹~都不能另收費~因為4千已經包了一整晚~可以運用到天光~

雙方達成協議~我說:我在荃灣~入東涌順路車我可以嗎?對方答應~於是我就跟車入去睇下~

jennymok 發表於 2014-8-1 10:42

好彩隻雀見到咁大架車唔驚無再飛走咋!

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 11:15

[quote]好彩隻雀見到咁大架車唔驚無再飛走咋!
[size=2][color=#999999]jennymok 發表於 2014-8-1 10:42[/color] [url=http://forum.parrot-tree.com/redirect.php?goto=findpost&pid=396238&ptid=22208][img]http://forum.parrot-tree.com/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

因為 剪左翼~佢已經用盡一生奶力飛左一次上樹頂~7 7四十九日內都發軟蹄~

我好有經驗~咁情形隻雀仲有最後一度力~不過都唔飛得遠~發完最後一度力~慢慢捉都唔遲~

chocolate 發表於 2014-8-1 14:58

揾番失雀係最開心的消息!恭喜鳥主!主席好嘢!

wendy2307 發表於 2014-8-1 16:14

congratulation !

風中飛鸚 發表於 2014-8-1 16:57

我已經問定車主~我們經常有鸚鵡走失~多數都在樹上~如果收平D~下次再介紹你公司~

chachas 發表於 2014-8-1 19:44

[quote]我已經問定車主~我們經常有鸚鵡走失~多數都在樹上~如果收平D~下次再介紹你公司~
[size=2][color=#999999]風中飛鸚 發表於 2014-8-1 16:57[/color] [url=http://forum.parrot-tree.com/redirect.php?goto=findpost&pid=396245&ptid=22208][img]http://forum.parrot-tree.com/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

主席果然為大家著想,偉大的主席,敬禮

wongleung 發表於 2014-8-1 20:24

主席萬岁,擦定鞋先。哈哈哈!

旺旺 發表於 2014-8-1 23:00

厲害!!!!!

ap_nail 發表於 2014-8-1 23:18

主席好野!

發達鳥 發表於 2014-8-2 02:27

戥失主開心.  主席真好. [color=Red] Like [/color]爆主席

風中飛鸚 發表於 2014-8-2 10:31

當時太夜了~隻雀又企到8米以上~(高過一架雙層巴士好多)跟本好難搵人幫手~上網打電話去問~好多收晒工~

而夜工都是預先BOOK定~冇得臨時叫車~車主表示~如果是日間~自己用貨車去倉租架~自取平好多~不過要按

金~又要自己組合個架~跌死都未上到去~

現在捉得番當然好啦~如果捉唔到~都幾大獲~再跌多幾千~都好傷~但雀主認為已冇其他方法~博一博都要~

kc323323 發表於 2014-8-5 12:06

Very helpful and lucky case
Congrats...

頁: [1]