返回列表 發帖

huh,好彩唔係kick住左腳仔咋,
點解晴晴可以瞓到跌左隻翼落黎?
唔睇返playback,都唔知原來佢係瞓緊覺…

我晏晝睇到張相,我都嚇一嚇,
真係好彩只係虛驚一場,
其實,係唔係聰明 ...
mmchu 發表於 2010-5-20 20:06

我睇到比你驚多1000倍,諗唔到咩原因佢會擺個咁嘅post,無可能係kick住隻腳,因為佢無struggle。我個心只諗住"唔好跌落嚟" "唔好係急症".....
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

寶寶去左邊呀,佢點解唔睇住晴晴
Saiga 發表於 2010-5-20 18:13

Secure 寶寶 ~ rule no 1: 晴不動,寶不動;晴動,寶才動。

寶寶好盡責呀! 若果晴晴有事,佢會學足佢Daddy咁~急急腳趕去睇晴晴發生咩事
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我成日對住爆谷,都從未見過佢咁.可能晴晴覺得咁樣好有美態
總之無事就安落晒.
爆谷 發表於 2010-5-20 17:39

唔知係咪晴晴朝朝睇我瞓覺個樣,無意中學咗個側睡position 呢?!
淺灰鸚 =晴晴, 女

我就真係傻仔啦. 俾佢呃咗返屋企. 既然返咗屋企, 就唯有做阿四, 帶佢哋去曬太陽. 攪到我連 lunch 都冇食. 曬完太陽就趕番公司. 真可憐 !
JoeLee 發表於 2010-5-20 20:15

yeah ,你返左屋企,
晴晴已經達到佢目的!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

睡姿?
定係卡住左, 不過自己出得返黎?
check下唔係下次又要趕返屋企
layer 發表於 2010-5-20 16:04

晴晴"咁多花神",日日不同,下次又唔知攪咩喇!

上星期六見佢倒掛在窗廉架,用游繩方法游去個IP cam 那邊,好彩我哋係屋企睇到,拿拿淋將個窗廉架拆落嚟 先保得住部機ja!
淺灰鸚 =晴晴, 女

我睇到比你驚多1000倍,諗唔到咩原因佢會擺個咁嘅post,無可能係kick住隻腳,因為佢無struggle。我個心只諗住"唔好跌落嚟" "唔好係急症".....
BoBoBoBo 發表於 2010-5-20 23:52

我都驚架,睇到佢擺個咁既post,
唯一目的就係呃你地返去陪佢lor,
呵呵呵!
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

仲有伸懶腰呢個動作
比佢嚇死
shairley 發表於 2010-5-20 20:05

係比佢激死
淺灰鸚 =晴晴, 女

虛驚一場,真係嚇死
YEEYEE 發表於 2010-5-20 16:04

係咪女仔特別令人擔心嘅呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

無事就好la.....再睇一睇係咪cake住左?
Cozzy 發表於 2010-5-20 19:09

Cozzy, please see #260
淺灰鸚 =晴晴, 女

佢而家有個架"晾"得住,但是要快點幫佢了,我猜測是腳圈鈎住。
yokojune 發表於 2010-5-20 13:38

我見佢眼仔碌碌,又唔似瞓覺,連打電話返屋企,聽到電話響佢都無d好奇心,真係好驚ga!
淺灰鸚 =晴晴, 女

Cozzy, please see #260
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 00:14

睇左la.........佢好cute wow
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

睇左la.........佢好cute wow
Cozzy 發表於 2010-5-21 00:39

你睇咗? ......問非所答喎! 牧鳥人!
Q: 如果你有一隻鳥走失,你會唔會留低另外九十九隻(無剪翼,無用籠困住,只用扣扣住,又無其他人,只有想食佢哋嘅鷹同野獸) ,去找那失去的一隻?
淺灰鸚 =晴晴, 女

你睇咗? ......問非所答喎! 牧鳥人!
Q: 如果你有一隻鳥走失,你會唔會留低另外九十九隻(無剪翼,無用籠困住,只用扣扣住,又無其他人,只有想食佢哋嘅鷹同野獸) ,去找那失去的一隻?
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 00:44

我仲以為你叫我睇video tim......
會......唔會....你個問題好深呀.....
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

我仲以為你叫我睇video tim......
會......唔會....你個問題好深呀.....
Cozzy 發表於 2010-5-21 00:50

哈哈哈...你將99隻雀放返入屋/籠,第二朝太陽起先揾隻失雀咪得囉
淺灰鸚 =晴晴, 女

哈哈哈...你將99隻雀放返入屋/籠,第二朝太陽起先揾隻失雀咪得囉
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 00:57

係wow........
我係永恆的新手

第一次同處一室~有你無我

2010年過了五個半月,今日終於有陽光(又唔凍),試試將兩隻灰鸚放入籠,然後放窗台晒太陽。

莫講話新買的雀,會跟已有的雀打交,即使相對咗7個多月,平日幾friend 都好嘅晴晴寶寶,只要困在同一個籠,還不是打交!

今日第一次將他們放在寶寶的籠,並鎻上門。(平日係無鎻門)

先先大家爬上爬落仲好地地,但當晴晴企上寶寶企開嗰枝小棍上面唔肯走開,寶寶就火都嚟
大家互不相讓嘈到拆天,最後,晒咗3分鉝鐘,將晴晴寶寶放返入房自由活勳一天光晒

咪睇寶寶平日乜都無所謂,原來有某些東西,會非常堅持。

好羨慕Yvonne 同街坊嘅幾隻寶貝可和睦相地共處一室。

該怎樣處理他們的情緒和爭地盤嘅問題呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

Louis,之前問你,晴晴寶寶鐘意咬個格仔架會唔會中毒,你建意,如果個架由金屬製造, 而架上電鍍或漆油容易剝落, 就最好唔好用。

咁改用咩好呢? 因為呢種大格仔好啱佢哋脚形,容易爪實。格cc嘅膠格仔板太細格,好易kick倒。
淺灰鸚 =晴晴, 女

Louis,之前問你,晴晴寶寶鐘意咬個格仔架會唔會中毒,你建意,如果個架由金屬製造, 而架上電鍍或漆油容易剝落, 就最好唔好用。

咁改用咩好呢? 因為呢種大格仔好啱佢哋脚形,容易爪實。格cc&#2 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 09:49

訂做不鏽鋼架會唔會好D?

第一次同處一室~有你無我

2010年過了五個半月,今日終於有陽光(又唔凍),試試將兩隻灰鸚放入籠,然後放窗台晒太陽。

莫講話新買的雀,會跟已有的雀打交,即使相對咗7個多月,平日幾friend 都好嘅晴 ...
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 09:06

因為個籠平時係佢一個住...忽然放多隻就發脾氣...

訂做不鏽鋼架會唔會好D?
楚峰 發表於 2010-5-21 12:37

不鏽鋼架都有得訂做?   邊度有得訂做?  
淺灰鸚 =晴晴, 女