返回列表 發帖

紅石榴~灰鸚勁愛吃

對灰鸚勁愛吃紅石榴,今日比咗d d 佢哋食,以為會飽飽濟濟唔食其他食物。
點知,係仲好咗胃口添!
原來紅石榴有好多功効

請問,鸚鵡可以常吃紅石榴嗎? 會不會如瓜子般不能多吃?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

唔係紅石榴,係石榴呀!酸酸甜甜咁人食咗都會開胃

2007年11月05日12:25  華夏經緯網

石榴汁含有多種氨基酸和微量元素,有助消化、抗胃潰瘍、軟化血管、降血脂和血糖,降低膽固醇等多種功能。可防止冠心病心病、高血壓,可達到健胃提神、增強食欲、益壽談話派延年之功效,對飲酒過量者,解酒有奇效。

石榴可謂全身是寶,果皮、根、花皆可入藥。其果皮中含有蘋果酸、鞣質、生物鹼等成分,據有關實驗表明,石榴皮有明顯的抑菌和收斂功能,能使腸黏膜收斂,使腸黏臘的分泌物減少,所以能有效地治療腹瀉、痢疾等症,對痢疾桿菌、大腸桿菌有較好的抑製作用。另外,石榴的果皮中含有鹼性物質,有驅蟲功效;石榴花則有止血功能,且石榴花泡水洗眼,還有明目的效果。

紅石榴中富含礦物質,並具有兩大抗氧化成份--紅石榴多酚和花青素,還含有亞麻油酸,維他命C、B6、E和葉酸。紅石榴中含有的鈣、鎂、鋅等礦物質萃取精華,能迅速補充肌膚所失水份,令膚質更為明亮柔潤。
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

雞尾食唔食得嫁??
等我又餵下佢地,
等佢地開胃d~
儲肥兩隻傻仔先~~

唔係紅石榴,係石榴呀!酸酸甜甜咁人食咗都會開胃http://i279.photobucket.com/albums/kk136/ultramanyh/Emotion_Onio ...
tsw 發表於 2010-9-1 22:54

吓? 又有分別? 我買的"甜石榴"又確係無咁紅bor!
好彩今日佢哋有石榴汁解渴,寶寶掟咗個水兜落地呀!
http://forum.parrot-tree.com/vie ... 1154&highlight=
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
淺灰鸚 =晴晴, 女

我最愛既水果之一

唔比佢哋食喇!

寶寶成日揾石榴食,唔食其他嘢,體重下跌
晴晴就胃口好咗,食晒其他嘢,但體重都係跌咗

或者今晚食完糊仔先比佢哋食,做飯後果啦!
淺灰鸚 =晴晴, 女

Guava

人人口味不同~雀都係一樣~隻隻唔同~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

人人口味不同~雀都係一樣~隻隻唔同~
風中飛鸚 發表於 2010-9-2 13:12

石榴粒粒都係籽,同粟米、瓜子一樣咁吸引,但好細片己有好多粒,唔知應該比幾多佢地食好呢
其實人食石榴好處多,純粹找個借口,買比自己食
淺灰鸚 =晴晴, 女

石榴粒粒都係籽,同粟米、瓜子一樣咁吸引,但好細片己有好多粒,唔知應該比幾多佢地食好呢
其實人食石榴好處多,純粹找個借口,買比自己食
BoBoBoBo 發表於 2010-9-2 14:01

買比自己食

買比自己食
tsw 發表於 2010-9-2 14:14

買有益生果比佢哋,佢哋食得幾多? 其餘的當然入自己個肚啦
今晚食完糊仔當飯後果,佢哋食得好滋味
我食雪柜那大半個剩果,咦!凍凍哋仲好味wow!
淺灰鸚 =晴晴, 女

淺灰鸚 =晴晴, 女

Miumiu love eat 木瓜 so much, I will buy some guava for him try soon

BoBoBoBo 發表於 2010-9-3 08:44

唔知喎!要問問Louis博士!

Louis博士!.........................................
淺灰鸚 =晴晴, 女

Louis 博士快D答BoBoBoBo啦!唔係今晚真係又唔駛啦!

晴晴寶寶食過番石榴籽或石榴的幾天,體重會跌 2-3g 唔知比好唔比好!

d 石榴比我食晒喇!因為要食月餅!
石榴能有助消化、降血脂和血糖,降低膽固醇等多種功能,先食石榴再食月餅,罪惡感會少d
為咗食月餅,呢排都會買石榴食,到時比 d d 晴晴寶寶食啦!   佢哋每天食少少,有無問題呢?
淺灰鸚 =晴晴, 女

都好想知,我和小鸟都爱食。
逊女一。鸡尾三。彩鳳仔一,太阳女一。