返回列表 發帖
回復 93# ngwaikeung

我諗, 你可能搞錯我同kenness既留言, 29元130克既瓜子仁係我買既, 我亦無嫌過合成糧貴.

H牌有機紅白瓜子我無買過, 亦唔打算買, 始終, 我相信人食既瓜子點都穩陣過寵物食用既瓜子, 即使大家都係有機認證果種.

新年食既瓜子, 好多都加咗礦物油, 我記得某年新聞都有報道過, 呢D礦物油可以令瓜子更油亮吸引, 但食咗肯定壞腸胃. 人食既散裝葵瓜子有無噴灑添加劑我真係唔知, 不過, 為穩陣起見, 我都係買美國入口, 已去殼既有機葵瓜子仁好D.

sorry 俾條友攪到眼花,冇理由cheap 變 high?

sorry 俾條友攪到眼花,冇理由cheap 變 high?

回復 101# gwensoo

認同 捨得出钱咪安心D食有機野 同人無分别
不過人食物一定、
安全
過寵物食物 邊有得抝,

人既食物, 對鸚鵡唔一定係完全安全.
例如有殼果仁, 外表光滑漂亮的, 好多時係作過表面加工, 例如表面拋光, 噴灑添加劑, 防蟲劑等, 人唔會食個殼, 唔會對健康有問題, 但鸚鵡會用口咬, 浸水, 甚至食埋個殼, 如果吞食埋果d添加劑, 就有機會影響健康.

回復 105# Louis

我都有考慮過呢個問題, 所以我餵佢地食既合桃, 杏仁, 開心果, 腰果, 葵瓜子, 南瓜子, 通通都係本身已剝咗殼可以直接食用既果仁, 並且睇清睇楚說明, 只揀無調過味或添加過任何物料既產品至買. 貴係貴D, 但方便又比較安心丫嘛.

http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150720/00176_071.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541
"漁護署指,本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽查寵物食品。"

法例無監菅 大家對龎物糧仲有無信心

所以買外國有監管有認証那些牌子。

回復 107# kenness

有問題去邊到追究

就以曰本例 同一樣貨 出口
品質同內銷可完全吾同

仲有個問題係 好牌子 內地可能有好多A貨
落來

唔通冇牌子雜嘜散裝糧就信得過,你要為拗而拗咁多Q餘既就無意思。所有野都有危險,我地要做既就係做到最好,剩下既就睇大家命水。 你既意思即係等如,因為帶左安全帶都係有人死,而唔帶又有人交通意外唔死,所以就應該唔帶……

講緊係用人食ge野给鸚鵡食有法例保障一定較果D
寵物糧無
法例監管
安全
咁簡單都睇吾明?

唔通冇牌子雜嘜散裝糧就信得過
macbrush 發表於 12-8-2015 23:54

所以我就實際啲問 kenness 兄分享下佢去開邊間雜貨舖係好嘢,又平又穩陣。點知佢又唔講,只係換來一句我觀點特別。有晒正苦監管,食水都可以有問題,佢又選擇性唔回應,又換嚟一句,咁簡單都唔明。

唉,我認我真係唔明,其實最簡單嘅,就係大家分享下邊間舖買係好,邊個牌子試過唔係咁好,大家具體討論至有成效嫁嘛,有幾難姐?

kenness 兄,你係滿口理論,拿拿拿,我唔係話你錯,你可能有 point,唔好著火住,但點解你唔講埋邊度買呢?對好多人黎講,雜貨舖真係好驚嫁嘛,你當全世界都係白痴都有誤解都唔識,教下人囉,下下鬧人又唔講做乜姐?小朋友嗌交咩...

我唔理佢啦,佢為拗而拗,自相矛盾,一時就講點食健康,講唔通又講食咩安全有監管,仲話人食既有監管,9唔搭8。 人食既野有監管,外國有哂認証就唔係監管,人食既野就對鸚鵡健康…… 佢自已都亂哂大龍。

http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150720/00176_071.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541
"漁護署指,本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽查寵物食品。"

法例無監菅 大家對龎物糧仲有無信心

香港無法例監管寵物食品安全, 但唔等於外國無, 如果寵物食品生產當地有法例監管既話, 咁佢地生產既寵物食品理然比較安全信得過. 不過, 當然, 有法例監管唔等於執法嚴慬, 陽奉陰違既勾當多到數唔晒.

仲有, 係外國, 寵物食品既安全標準同人類食品既安全標準, 我相信都係有分別既. 不過我亦要承認, 我對呢方面既知識有限, 亦懶得去搜集資料. 只係簡單地憑常識去推論.

其實, 點解我一直對合成糧半信半疑, 就係因為, 我認為寵物食品既監管一向唔多嚴格, 之前又聽過好多貓糧狗糧出問題, 果D生產商賣廣告話自己D糧點好點好, 結果出問題, 傷心既係主人. 養隻寵物一生一世, 有感情架, 搞到隻寵物唔生唔死飽受病魔折磨, 將心比己, 都知道有幾痛苦.

TEST, 怪怪地, 出唔晒打既字?

放棄, 有D話似乎唔俾講, 咁就慳返啖氣~

我一直思考如何餵天然食物, 但係驚碘質唔夠
同雀街葵花子有d唔放心

主糧: 有機穀類>小米, 蕎麥, 糙/紅/黑米
次食: 每日1-2款>粟米, 蕃薯, 蘋果, 龍眼, 紅毛丹, 啤梨雪梨
零食: 雀街葵花子(因為想有殼可以咬, 又好似冇咁易壞), 藥材舖火麻仁

芒果唔餵, 因為野雀識食泥解毒 (不過詳細點解已經唔記得)

墨魚骨咪有碘囉