返回列表 發帖
Garu 仔可能、有機會、MAYBE、我估、猜測佢食開的糧出問題,所以出現咗問題,剛急送到主席家觀察。在此,吾府上下,對主席之幫助,無不感恩戴德,銘感五內.......(下刪一千字)請受小子一拜

折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

Garu 仔加油!

頭先搭車返屋企果陣,耳邊彷彿響起......

淚似簾外雨,點滴到天明....
空房冷冰冰,山泊孤零零.................
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

sodagreensimon你也要加油啊!

唔洗咁客氣啦, 好小事姐 , 我會盡力幫 Garu 仔 ,
不過你走了後再過一陣我就息燈, 等佢休息,
點知佢嗌左幾聲, 可能怕黑你冇帶隻公仔黎陪佢呀
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我都好想要隻太陽BB

經過一晚~早上留意佢一舉一動~佢有大叫想搵食~但對人手及針筒抗拒~
比一般bb軟弱~冇力企~雙翼雙腳冇力~爪無乜握力~唔係咁好~
一般咁上下大小bb爪實你手指~會好痛~
現在轉番正常奶粉同份量~睇下過幾日有冇好轉~

2.我發現佢追手咬~如果由細喂大~就算唔喜歡隻手!都冇理由追咬~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

原帖由 風中飛鸚 於 2009-7-13 17:13 發表
鸚鵡bb因為未生出底毛~又沒有父母保暖~所以一定要有溫暖裝置~
而一般飼養在室內的成鳥~不會太迫切性需要暖燈~(又得罪人)
只要晚上蓋布已經好足夠~除非有特別凍日子~

到左冬天嚕仔都唔知點算.. 佢成日通屋走, 我地冇全屋既暖氣阿

到左冬天~佢已經係成晒鳥~只要唔好再開冷氣吹佢就得啦~

原帖由 風中飛鸚 於 2009-7-16 10:52 發表
經過一晚~早上留意佢一舉一動~佢有大叫想搵食~但對人手及針筒抗拒~
比一般bb軟弱~冇力企~雙翼雙腳冇力~爪無乜握力~唔係咁好~
一般咁上下大小bb爪實你手指~會好痛~
現在轉番正常奶粉同份量~睇下過幾日有冇好轉~

...

係呀, 佢朝早果陣淨係叫一陣, 但食果陣就一d都唔雀躍, 我真係唔明雀街果間野係點湊佢.....

有時佢都係追手咬, 但我呢幾日都成日坐係個暖箱邊摸摸佢, 摸咗一陣反應就好返少少, 唔追手咬.....段古用手由細喂到大, 冇可能咁驚手架.......

而家我個心情真係, 想一把火燒咗佢間鋪...
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

Garu比心機,食多d快高長大呀,
如果唔係sodagreensimon媽媽真係會一把火燒咗佢間鋪

因為你所形容~你買當日只有幾天大~完全冇毛~人手喂左成個月,應該對手感覺好親切~唔理由怕到咁~不過唔洗擔心~我就當佢5日前先離巢~都算係細隻~
現在最重要就係轉奶後的反應~
主要係佢唔想食~雙腳冇力~改善左就好啦~

原帖由 sodagreensimon 於 2009-7-16 11:33 發表

係呀, 佢朝早果陣淨係叫一陣, 但食果陣就一d都唔雀躍, 我真係唔明雀街果間野係點湊佢.....

有時佢都係追手咬, 但我呢幾日都成日坐係個暖箱邊摸摸佢, 摸咗一陣反應就好返少少, 唔追手咬.....段古用手由細 ...

祝福
你請飛鸚食碗腩麵檔晚飯畏努佢,上你家睇Garu及setting嗎.

幾種節衷我都有喂過~你的品種一定最細~比起最大型品種只得一半左右~

好可愛既仔仔~不過自從我風仔去左彩虹橋之後我都唔敢再買雀啦~我雪雪唯有繼續獨守空房~
周氏鸚鵡家
http://hk.myblog.yahoo.com/candysinyi

有飛鸚睇著Garu會好d, Garu 仔加油!
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

原帖由 風中飛鸚 於 2009-7-16 12:50 發表
幾種節衷我都有喂過~你的品種一定最細~比起最大型品種只得一半左右~

大細唔係問題,最緊要係健健康康~~
折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

希望garu仔快d食多d野強壯返, 唔駛sodgreensimon再擔心

我見過間鋪喂隻雀,用膠盒養,下面放紙巾.
一隻手捉緊個頭,另一隻手喂...
佢話用kaytee奶粉
另外我想問追邊隻奶粉好? h牌下個月先有貨
金剛仔一日要喂幾多次?

你買金剛果陣你冇幫襯十x兩買奶粉真係好喇..............

折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~