返回列表 發帖

隻灰鸚搞到我個仔鼻敏感................

有咩方法可以解決呢................如果無方法的話,只好放棄其一..................謝謝 @@

放棄灰鸚  ..
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

以往雀友用過而又成功的解決方法 :
1) 轉用膠籠.
2) 使用空氣清新機, 但必需針對羽粉, 並非隨便買一部.

我個人也有季節性鼻敏感, 每逢轉季的日子, 每朝早當我打開籠布時, 又或者每當非常靠近時, 在那一刻, 必定會打噴嚏. 由於我只在轉季時才會有此情況, 那些時候, 我會吃鼻敏感藥 "治敏速", 一日一粒, 由於食藥一定會有副作用, 不宜長用. 將來也需嚐試以上兩種方法.

me 2.. 有養開狗, 都無事, 2week 前養左beep beep, 就開始黎料.. 朝朝都包雲吞..

我本身都有鼻敏感
養左灰鸚之後都唔覺有影響我更嚴重播.......
會唔會係因為其他原因呢?
我有隻甩毛灰鸚,佢叫栗子

有咩方法可以解決呢................如果無方法的話,只好放棄其一..................謝謝 @@
cccyan0105 發表於 2010-6-15 13:16

放棄個仔

雖然我地成家都無話有咩敏感, 不過我都
使用空氣清新機, 我有2部開住, 因為我除左parrot, 仲有其他動物
另外再加早晚吸塵同拖地幾次.

MANGO 學講嘢.. YEAH
綠寶(折衷)肯跟我LA

其實羽粉帶比你最大既問題係過敏症.
而唔係對羽粉敏感,係對塵蟎過敏.
英武既羽粉可以去到你家中好多不能清潔之地方.
.塵蟎因此有大類食物.大量繁殖.

放棄個鼻...!!

我都打算養灰鸚喎~不如等我幫下你啦A_A

放棄個鼻...!!

我都打算養灰鸚喎~不如等我幫下你啦A_A
楚峰 發表於 2010-6-15 15:11

可能人地放棄個仔呢,
你要唔要埋佢?

可能人地放棄個仔呢,
你要唔要埋佢?
layer 發表於 2010-6-15 15:17

我要都冇用...我屋企比佢更多羽粉...佢個仔黎到仲大獲...

我要都冇用...我屋企比佢更多羽粉...佢個仔黎到仲大獲...
楚峰 發表於 2010-6-15 15:18

要左有用~
你要左佢個仔, 你訓練佢打掃屋企, 乾乾淨淨咪ok囉~~~

cccyan0105 發表於 2010-6-15 13:16

放棄其一???個仔定灰鸚?
我2個仔以及老婆都有鼻敏感,家亦有狗,除清理多d,亦有sharp空氣清新機,當然唔會完全100%有效,但是總好過冇。
灰鸚特別多羽粉冇計啦!
藍頭亞瑪遜-青BB
灰鸚-豬豬
亞歷山大-亞力 和 長咀
原種雞尾-烏卒卒
珍珠雞尾-花哩碌

家中成員唔係鼻敏感就氣管敏感,都怪運動少,唔夠健康
買部強效空氣清新機,買部強效吸塵機,勤吸塵
換膠籠養鸚鵡
多管齊下
(其實街外空氣質素咁差,就算你唔養鸚鵡,仔仔都可能會鼻敏感,上上之策係令佢健康 d, 兩個都唔洗放棄)

雖然我地成家都無話有咩敏感, 不過我都
使用空氣清新機, 我有2部開住, 因為我除左parrot, 仲有其他動物
另外再加早晚吸塵同拖地幾次.
fishball 發表於 2010-6-15 15:02

早晚吸塵同拖地幾次 ....... 勁.. 不過我無工人, 得個鐘點....  自己, 就自己唔得了.. haha.. 放完工番黎整佢地, 陪佢地玩之後, 都無晒時間了.....

家中成員唔係鼻敏感就氣管敏感,都怪運動少,唔夠健康
買部強效空氣清新機,買部強效吸塵機,勤吸塵
換膠籠養鸚鵡
多管齊下
(其實街外空氣質素咁差,就算你唔養鸚鵡,仔仔都可能會鼻敏感,上上之策係令佢健康 d, 兩個 ...
爆谷 發表於 2010-6-15 15:43

有冇好介紹
我我MM都揾緊

等我整個膠籠睇下有冇改善先,唔work先再想辦法啦,多謝你地的分享,thx!