返回列表 發帖

好耐無發.....所以千鈞一發

終於開始有不和la?
粟米 - LB
薄荷 - LB

發仔好神氣......
一張相高低立見
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

wah~ Good camera!

似咬住塊木多D ....
ONON

似咬住塊木多D ....
OnOn 發表於 2010-6-17 01:42

agree~
似爭緊玩具

硬係覺得BB時常會比發仔同吵吵蝦

硬係覺得BB時常會比發仔同吵吵蝦
carolee 發表於 2010-6-17 10:02

去旅行之前, 只要有人响屋企, 發仔唔會蝦BB, 會扮俾BB瑕, 佢真係好好戲, 扼左我地一段時間, 係有次太忘形, 先俾我地拆穿佢真面目, 但度假番來之後發仔就惡左, 琴晚個惡樣就係佢捍衛自己抽玩具唔俾BB玩, 我地成班人圍住, 佢都唔交戲, 不過BB每隔一陣就想搶來玩, 爭玩具持續左近十分鐘, 笑到我地肚痛
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

去旅行之前, 只要有人响屋企, 發仔唔會蝦BB, 會扮俾BB瑕, 佢真係好好戲, 扼左我地一段時間, 係有次太忘形, 先俾我地拆穿佢真面目, 但度假番來之後發仔就惡左, 琴晚個惡樣就係佢捍衛自己抽玩具唔俾BB玩, 我地 ...
YVONNE 發表於 2010-6-17 10:10

咁穿多D玩具比佢哋會唔會唔駛爭呢?   成日比雀蝦, 唔怪得BB要離家出走

咁穿多D玩具比佢哋會唔會唔駛爭呢?   成日比雀蝦, 唔怪得BB要離家出走
carolee 發表於 2010-6-17 10:17

大蝦細係天性, 我試過穿三串玩具俾佢地, 諗住每隻一串啦, 點知吵吵一見就佢地玩就去搶, 一隻霸晒三串, 左行右行非常忙碌, 之後索性趕埋佢地落下層, 琴晚唔係吵吵眼訓, 發仔都冇得玩
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

好搞笑~發仔會扮俾BB蝦...好似d奶奶係個仔面前扮比新抱蝦咁...
同屋共主~有爭執都在所難免啦~
玫瑰葵花 ENVY仔

請問一下 bb 離家出走後,有無咩後遺症?例如唔敢飛、唔敢離開自己個籠/勢力範圍等?

因為我發現自己隻灰鸚自從離家出走捉回後,好似變得好怕出籠,過咗成個月都係咁… 以前一開門佢就會走出黎,無耐就落地四圍走,而家成日想出黎又唔敢出黎,唔知係咪嚇親之後所以變成無膽呢?不過佢係籠入面依然惡晒…

請問一下 bb 離家出走後,有無咩後遺症?例如唔敢飛、唔敢離開自己個籠/勢力範圍等?

因為我發現自己隻灰鸚自從離家出走捉回後,好似變得好怕出籠,過咗成個月都係咁… 以前一開門佢就會走出黎,無耐就落地 ...
cylailai 發表於 2010-6-17 14:20

BB嘅後遺症係自負左, 獨立左, 成日想玩飛, 飛親都失控, 剪左翼後好D, 而家生番D毛, 又成日想飛LU.

BB嘅後遺症係自負左, 獨立左, 成日想玩飛, 飛親都失控, 剪左翼後好D, 而家生番D毛, 又成日想飛LU.
YVONNE 發表於 2010-6-17 19:03

妹妹都係.......tain一陣就飛下番來又同你玩下又飛下
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我Hello仔飛過之後同我反而close左
和尚(Hello仔) 灰鸚(可樂) LB(呀細&Lucky)
fb:http://www.facebook.com/profile. ... 47437938&v=info

平時我地影d 鸚鵡三七面, 尖下巴咁, 最好有幾靚得幾靚, 街坊呢張將佢地既真性情表露無遺, 正
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

個樣好似好惡咁~~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909