返回列表 發帖

杭州 & 上海世博

今次旅程, 除了海寧觀潮和暢遊夜上海外, 還遊覽過杭州西湖和世博

第一次到西湖, 真的好美好美, 非筆墨所能形容, 怪不得自古至今, 這麼多文人雅士對西湖吟頌贊歎, 又有這麼多神仙故事, 浪漫愛情故事以西湖作背景

上海世博雖然只去了一天, 但我們非常努力, 由早上9時多進館, 馬不停蹄, 晚上11時多才離開會場, 一共參觀了20多個館, 疲累得不得了

100x

勁.......一天20個館.

邊個最好, 最值得睇??
ONON

1# carolee
Carolee,
我將於20/10自由行到上海世博參觀,請教如何行可以一天參觀二十多個館以及先後進館策略.請介紹好食好去遊覽地方. 謝謝.

CTL
小妹妹灰鸚

CTL叔 & ONON,

1.        有些場館可以預約, 咁就唔駛排咁耐
http://www.expo2010.cn/zt/2010/cgyy/index.htm

2.        明報呢度介紹得唔錯, 可參考
http://specials.mingpao.com/cfm/Main.cfm?SpecialsID=216

3.        聽人講10月開始好似話持香港身份證可直入香港館, 唔駛排隊
4.        網上說西班牙館和法國館都有米芝蓮星級餐廳, 用餐後可免排該館, 廚師專程由當地飛來, 價錢卻比在本國平一半, 例如法國館頂樓的法國餐廳, 世博價只需500元一個set, 但在法國要1000元

之前最好在網上check清楚, 因為我之前只在電視看過介紹, 諗住入到場館再問人, 點知問咗10幾個工作人員, 問埋information centre都冇人知, 結果食唔到

一去到會場最好book定想吃的餐廳

5.        有朋友去了3個整天, 他說最值得去是德國館, 他下午5時開始排隊, 只排了兩個小時便可以進去, 一般來說要排5.5小時以上
6.        明報所說10大必去館我只去了中國, 日本和澳洲, 因我怕排隊,  日本和澳洲都是晚上去, 排少於15mins
7.        一般都係見唔太需要排我先入去, 晚上可去尼泊爾館, 登上館頂可欣賞亞洲區各個館的夜貌, 相當漂亮
8.        有興趣可於園裡記念品店先買一本世博passport, 每個館裡都可蓋該個國家的蓋章, 都幾好玩
9.        要注意有些館19:00~20:00已關門, 有些熱門的, 例如德國, 沙特阿拉伯(要排6小時以上)等, 18:00已截龍, 22:30所有館都已關, 世博園區就零晨先關門
10.        澳洲22:30先唔比入, 可將澳洲放在一天最後一個館, 果個時間又唔駛點排隊
11.  其實單單欣賞各個館的外貌已是賞心樂事, 好多館都花咗好多心思
12.  我自己比較喜歡中國, 摩洛哥, 比利時, 以色列和阿聯猶館
13.        仲有其他細節, 可打電話比我

Thanks, Carol
直到今日都仲未有時間計劃, 你D資料非常有用.
本來我都計劃單單欣賞各個館的外貌, 因為無時間.
要努力下.
ONON

Thanks Carol very much. I shall deeply read through your tips before getting there.

CTL
小妹妹灰鸚

thank you carol,行程咁趕都映倒咁多相比我地睇......謝謝
D相又靚潻

thank you carol,行程咁趕都映倒咁多相比我地睇......謝謝
D相又靚潻
pinko 發表於 2010-10-7 10:05

謝謝! 感覺真係從未試過好似果日咁攰