返回列表 發帖

係kakapo 鸚鵡

佢地好鬼聰明.  諗住整估下佢唔俾我手上D 乾糧佢食.. 食知.. 俾佢咬左一大啖  佢咬完我後.. 仲企係我肩頭上睇下我做咩   真係俾佢吹到BEAR 一聲

係kakapo 鸚鵡

佢地好鬼聰明.  諗住整估下佢唔俾我手上D 乾糧佢食.. 食知.. 俾佢咬 ...
迪迪仔 發表於 2010-11-21 21:05

嘩..好型呀..唔知會唔會引入香港成為大家的一份子呢?

好得人驚

你咁大膽俾佢上膊頭?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

係 Kea 呢ga

kakapo全部都搬到去新西蘭的4個烏島上,  Codfish, Maud, Chalkyand Anchor Bird Islands.
島上無家畜和野獸
全部24小時觀察睇住
因為太珍貴

係kakapo 鸚鵡

佢地好鬼聰明.  諗住整估下佢唔俾我手上D 乾糧佢食.. 食知.. 俾佢咬 ...
迪迪仔 發表於 2010-11-21 21:05

佢係KAKA OR KEA......KAKAPO 4 KG 重......唔會飛的
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

佢係KAKA OR KEA......KAKAPO 4 KG 重......唔會飛的
Cozzy 發表於 2010-11-22 01:12

正確

kakapo又名地面鸚鵡[Ground parrot]
大多數在夜晚出來揾食

sorry 企係我肩頭果隻係叫 KEA 先岩..

KEA  成個小朋友咁

你咁大膽俾佢上膊頭?
BoBoBoBo 發表於 2010-11-21 21:45

我不知幾想抱住佢呀 ... 不過我知佢會咬死我
佢見你手上有食物就會自然走過黎. 其他雀鳥都係. 我係果度玩左好耐

成班雀走晒過黎.. 有D 驚人.. BUT 又要食.

里個公園係 Christchurch - Willowbank Wildlife Reserve    去到南島租車揸去玩就得. PARKING 唔洗錢 入塲時買票.  門口仲有D 袋鼠手OR腳做成的首信

NZ 的 KIWI