返回列表 發帖
係(大Sa藥)=斷腸草

D唔D老娣

清明時(大Sa藥)做清明仔食唔會死喎!
tsw 發表於 2010-11-26 21:05

tsw 小弟佩服你

我媽講過,在清明過日,每種植物都可以做藥,大Sa藥都無毒.
我媽每年都採清明荼,又叫咸荼因為要加鹽,這日我媽 採一佰種不同植物.
我還有很多清明荼,己多過25年老

tsw,

好多謝你呀! 原來行山除咗增強肺氧量外, 仲可以學倒植物知識.  所以我影低佢.

有你呢位植物學家,樹樹之福呀
ONON

此附近小弟亦十分熟悉...
因為時常到該處附近野採~
養鳥新丁 發表於 26-11-2010 01:55

野採什麽???
ONON

謝謝分享~!!

不過條路都幾崎嶇下喎~~~
我對盆菜有興趣d~
mavisweet 發表於 26-11-2010 12:38

所以太細小朋友不適合, 有D級都幾高.
ONON

Onon好多张背影,影后~~
cheerios 發表於 26-11-2010 17:12

朱自清的.............背影
ONON

朱自清的.............背影
OnOn 發表於 2010-11-26 21:49

是 Edward 拍的?
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

tsw 小弟佩服你

我媽講過,在清明過日,每種植物都可以做藥,大Sa藥都無毒.
我媽每年都採清明荼,又叫咸荼因為要加鹽,這日我媽 採一佰種不同植物.
我還有很多清明荼,己多過25年老
Amazonshan 發表於 2010-11-26 21:29

用油甘子做(先正碎曬干後加鹽)清熱氣!

tsw,

好多謝你呀! 原來行山除咗增強肺氧量外, 仲可以學倒植物知識.  所以我影低佢.

有你呢位植物學家,樹樹之福呀
OnOn 發表於 2010-11-26 21:42

呃飯食.....

用油甘子做(先正碎曬干後加鹽)清熱氣!

tsw 發表於 2010-11-26 22:28

我地都有,水翁都可以做.

此附近小弟亦十分熟悉...
因為時常到該處附近野採~
養鳥新丁 發表於 2010-11-26 01:55

路邊野花不要採

是 Edward 拍的?
BoBoBoBo 發表於 26-11-2010 21:56

他說不是
ONON

野採什麽???
OnOn 發表於 2010-11-26 21:43

當然是水草~水族生物等

路邊野花不要採
tsw 發表於 2010-11-26 22:32

....................

香港山上採摘植物是犯法...

* 根 據 香 港 法 例 第 96 章 : 林 區 及 郊 區 條 例 , 禁 止 損 毀 政 府 土 地 上 林 區 或 植 林 區 內 的 植 物 。
   * 一 些 稀 有 及 會 被 人 採 集 並 加 以 利 用 的 品 種 列 明 於 香 港 法 例 第 96 章 的 附 例 林 務 規 例 內 , 防 止 有 人 售 賣 及 擁 有 這 些 植 物 。
  *《 林 務 規 例 》 是 香 港 法 例 第 96 章 《 林 區 及 郊 區 條 例 》 的 附 屬 法 例 , 在 這 條 規 例 下 , 任 何 人 無 合 法 辯 解 , 不 得 售 賣 、 要 約 售 賣 、 管 有 、 保 管 或 控 制 以 下 任 何 植 物 或 其 任 何 部 分 。

香港山上採摘植物是犯法...

* 根 據 香 港 法 例 第 96 章 : 林 區 及 郊 區 條 例 , 禁 止 損 毀 政 府 土 地 上 林 區 或 植 林 區 內 的 植 物 。
   * 一 些 稀 有 及 會 被 人 採 集 並 加 以 利 用 的  ...
tsw 發表於 2010-11-27 20:12

採水中生物..水草等亦是犯法...郊野公園條例有列明...
只不過..小弟經常犯法