返回列表 發帖

愛心主人

係(齊做守法好主人)見到當奴,大眼仔時心諗點解會仲有咁有愛心嘅人,常諗鸚鵡樹D通常是靚鸚鵡,貴鸚鵡,便有人會養咬毛雀。我都有一隻病重咬毛中葵,( 唔係细鷄)從來都唔會俾外人睇到,只會放假時帶回舊屋曬太陽,點解我成日想搵Louis敎授,原因就係咁,估唔到樹樹D人咁有愛心, 等我明白到養鸚鵡,不用睇別人眼光,只要有愛心。

多d 把鸚鵡帶出來一齊玩, 多d參加鸚鵡樹活動 ,將正確信息帶給大家...

帶细鷄&病重咬毛中葵一齊參加鸚鵡樹BBQ la!   他們需要很多很多很多人注意!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

come come come

雀雀咬毛=麻甩佬地中海...
佢都唔想,唔會因為冇左頭頂d毛毛而唔返工,唔出街,唔去見朋友,佢老婆都唔會因為佢冇緊d毛而對佢冇緊d愛.....
我知你係一個好好既主人,待佢如細雞,一視同仁,都係食好野既!
唔怕喎,大家都唔會介意架噃,亦都唔會去質疑是否你照顧不周所引致(咬毛有太多太多原因)
多d同佢影下相(post唔post出唻隨你),佢係知架,知道你做緊乜架,我都會同我果隻影,影完之後比返佢睇,佢會走去啄佢,哈哈...
可能帶佢出唻見多d人,雀,開心返,佢會好返呢~~~

人地點睇隻雀冇關係~最重要隻雀有冇變到先~

我曾經有隻咬毛灰鸚~佢只想咬死我~不惜自己一死~都要與我同歸於盡~
無時無刻找機會咬死我~(我常提及咬死~表示他不只是咬我流血~是要咬我重傷)我不但不能接近~往往在家需要要繞路走~最後送俾粉嶺陳法拉~同佢一家和目~攬攬鍚鍚~任摸任錫~
所以我都無言~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

人地點睇隻雀冇關係~最重要隻雀有冇變到先~

我曾經有隻咬毛灰鸚~佢只想咬死我~不惜自己一死~都要與我同歸於盡~
無時無刻找機會咬死我~(我常提及咬死~表示他不只是咬我流血~是要咬我重傷)我不但不能接近~往往在家 ...
風中飛鸚 發表於 2011-3-3 13:07

你做左麥野, 令佢想咬死你.......?

PBFD..................

PBFD..................
tsw 發表於 2011-3-3 20:05

又係PBFD???
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

想知道何正確照顧患有PBFD 的鸚鵡.....因為大家一聽到這個名詞就不知所措, 只會盡快送走佢地....
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我一路以為咬毛係因為心理病~
而pbfd係因為雀雀有病,導致佢d羽毛生長唔到所以會甩曬...

咁咬毛同pbfd當中有咩關係??
係有pbfd所以導致佢有可能咬毛???
玫瑰葵花 ENVY仔

咬毛成因有好多, 如唔開心、失去同伴、失寵、發情、寄生蟲、緊張、嘈雜、食物敏感...............等等
是不會傳染.

而pdfd有如鸚鵡的愛茲病, 是會傳染的, 亦不能根治.

所以通常d人一睇見無毛就好驚, 咁都無怪得人, 他們都是愛錫自己的鸚鵡

咬毛成因有好多, 如唔開心、失去同伴、失寵、發情、寄生蟲、緊張、嘈雜、食物敏感...............等等
是不會傳染.

而pdfd有如鸚鵡的愛茲病, 是會傳染的, 亦不能根治.

所以通常d人一睇見無毛就好驚, 咁都無怪 ...
啤梨 發表於 2011-3-16 16:21

同意!

不自大的愛心主人