返回列表 發帖

2011年2月首爾滑雪搬貨之旅

今年2月因為要去幫人入貨關係,所以有得去首爾

坐AI 不過真係幾抵,1680+TAX,但注意得星期一,二,四,五有機來回

住就住民宿,3個人坐6晚,平均一個人$785HKD,但就辛苦D晚晚要行條辛苦O既斜路
其實除左自己去滑雪好正之外,其他都好辛苦咁入貨,搬貨,PACK貨...........
當然啦,其實都仲有好多時間玩O既,入貨最尾果2-3日就攪掂,但真係好鬼辛苦....

係度貼D 相比大家睇下啦~~

坐朝早7:30機去首爾,都係要半夜起身,3點幾4點起身去搭機場巴士,5點幾就到,check完in,食個早餐,hea一陣就上得機。

上到機又無傳閒中咁大味,其實同普通機差不多,但位細,同坐西北一樣,架機又夠定,又多吉位,可以調位訓一陣!
飛左唔夠30分鐘又食野,其實仲飽緊....不過都試下啦。第一個係我地之前訂定o既海鮮餐,第2個係普通煎蛋,第3個係印度餐....

海鮮餐其實即係三文魚炒蛋,都幾好食呀,同埋第2個煎蛋都唔錯,但唔肚餓所以無食曬,不過個印度餐就真係唔太識欣賞啦xd

到首爾仁川果陣已經12點幾左右,都係拎下行季就去6015出明洞,唔洗2點就到明洞,但因為要過對面馬路,又要將d 行季搬上搬落,首爾d 地鐵站無電梯真係超級唔方便,搬完一大輪仲要上山先到我地住o既民宿。

初初第一日真係好唔慣,要行到咁高先可以休息,仲要拎埋行季,但行多幾日就開始慣曬-.-.......但無計因為呢度平,3個人住5萬5won(即唔洗400蚊一晚)。

安頓好之後落山食得地o既首爾第一餐,都係去左間cafe 到食,首爾d cafe 真係仲多過d 便利店,日日試佢d 包都已經好飽,不過普遍偏甜,就算有肉o既包都係偏甜,就算係一塊多士都要落沙糖一齊焗......真係有小小唔明,但d cake 就好靚,包裝又靚!第一間就去左paris baguette ,以前香港都開過,但唔掂走左

跟住就搭地鐵踩去蠶室,到樂天世界。但途中見到plan 左想食o既Isaac,當然食左先啦!!(之後就真係無見過了)

即叫即整,韓牛蛋治!!呢個真係最有肉味o既包啦,之後食果d 都真係差得遠.....(2800won)

好啦~~入樂天世界啦,有折扣卡,晚間入場卷仲有8折!!

係室內睇完一輪show之外,出去玩左陣機動遊戲....真係凍到抽筋.........

玩到9:30再影下相咁,之後就閃去樂天超市買定d 消夜,估唔到人人都話好食o既market O,都係不外如是,仲有2500won 得4舊,真係你買埋我果份......

其他日子之後再貼

謝謝分享

賺倒玩都底丫

........

........
pinko 發表於 2011-4-20 15:04

搬左前後應該有70KG 野返黎
真係好重,仲要係首爾搬樓梯先慘.....

下次請part-time叫我~呵呵
我有四隻鸚鵡
一隻叫[笨招]...[黑頭]
一隻[招積仔]...[珍達]
一隻[亞帆]...[雞尾]已在彩虹橋
一隻[亞達]...[雞尾]已在彩虹橋

去外國搬貨都係一種好好嘅生活體驗, 又有得玩, 又可鍛鍊體魄, 一舉數得呢!

去外國搬貨都係一種好好嘅生活體驗, 又有得玩, 又可鍛鍊體魄, 一舉數得呢!
carolee 發表於 2011-4-20 21:21

真係瘦左返黎架.....雖然食左好多野....

民宿外貌OK喎, 內裹如何?

期待其它相片
ONON

民宿外貌OK喎, 內裹如何?

期待其它相片
OnOn 發表於 2011-4-20 22:42

外貌 ok,但房比較細,佢有2間屋,一間近地鐵多d ,一間再要上山多少少,我住得平所以住半山,日日要由MTR 行10-15分鐘上斜先到,但就好寧靜幾舒服

遲D POST 多D相上黎

續day 1晚餐

跟住回明洞,明洞d 鋪頭大約10:30就關門,變得無野行,連d小食檔都開始收。
咁無法啦,去快餐店攪掂,揀左去lotteria,因為我一心想去試食芝士條xd

Day 1 完~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Day 2 滑雪之旅,仲係自己時間
晨咁早6點鐘走起身,梳洗完即係出門口,7點就去到集合地點,點知我地都已經係最後上車o既人,等多5分鐘教練tony 黎埋就出發.....早餐係車上面攪掂...!真係天都未光,架車行行下仲見隻窗到結霜!

去到租衫o既地方.....果度仲係要破柴,燒柴取暖

跟住因為人多o既關係...教完基本野都食飯啦......但我仲未比個證我出去=口=........

一直玩一直玩玩到大約點左右就集合搭車出返去,滑雪真係比我想像中好玩XD
我諗下次我一定會再去滑過 [s:143]
經過咁大運動量之後一出返東大門緊係食d 小食先啦,買左個玉桂餅(但唔夠之後果幾日食果個好食),再去新村食燒海鮮!!

呢餐真係比我想像中多野食,又有個泡菜鍋,又有個豆腐湯,又有象拔蚌炒年糕,最後黎多4隻蝦,300蚊hkd 食到咁多海鮮算係咁,仲要夠新鮮!d 蠔佢都問我地要唔要生食,但e+先旅行第2日所以唔博啦,燒熟先食啦 [s:107]

之後閃返明洞買定d 消夜,同埋食左另一個甜甜餅,呢個好食好多架....又新鮮wow.......
同埋食左smoothie king,呢間d 乳酪超滑超好食呀,仲有杯乳酪都好好飲,我地都之後都仲食左2次xd,香港d 乳酪無得比!!!
跟住就返去訓到成隻豬咁~~~

day2 完~~
------------------------------

正喎~睇完都覺得好吸引~

多謝分享~~~~
玫瑰葵花 ENVY仔

滑雪一日唔夠架,下次停留耐啲啦,最少係山住幾日,可況喺香港咁多個鐘頭交通先去到雪山。 滑雪會上癮架,每年都會想去...