返回列表 發帖
浮羅交怡, 我都想去!
我的鸚鵡叫做Koo Koo

幾識食  好似食更棕梠樹果實
legmond 發表於 2011-5-12 00:20

原來是棕梠樹果實,  你真博學!

好幸運, 原來酒店範圍這種植物不多, 剛巧我房間外有一棵, 吸引到鳥兒來吃

very beautiful.
May I ask will there be lots of insects inside the room?
YVONNE 發表於 2011-5-12 01:38

奇怪地房間裡沒什麼昆蟲, 但晚上一定要把所有門和露台鎖好, 因為這裡有好多猴子, 他們不怕人又聰明, 會開門進屋裡然後打開雪柜和mini bar拿東西吃; 朋友便親眼看見猴子在擰露台門的把手, 非常熟手, 幸好是鎖了

不過這片雨林原是屬於他們, 人類強行在中間加個酒店, 猴子來抽點稅也好應該

佢含住笠果實個樣好得意呀
小草妹 發表於 2011-5-12 08:44

係呀, 好可愛, 佢個咀咁大但粒果咁細都食得好靈活

本來仲有好多其他相, 但除了第一天, 日日都上唔到網POST唔到, 所以過了一個徹底隔絕互聯網的假期

好靚呀~~去左邊度玩呀
煙花 發表於 2011-5-12 12:52

浮羅交怡, DATAI 酒店

棕櫚樹的果實好似唔係咁架喎....
唔係呢種先係咩??
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

捕捉得好好呀~!!
mavisweet 發表於 2011-5-12 13:03

謝謝讚賞呀! 是好運氣, 因房間外剛巧有這棵樹吸引犀烏來吃東西

越來越pro了!!
mmchu 發表於 2011-5-12 13:17

謝謝妳讚賞! 我也覺得自己是比2月份初開始學人用單反機時進步了一點點, 會繼續努力!

你去邊度玩?有機會我都想去睇下.仲有,有無雀友介紹在亞洲區有咩野地方有雀鳥公園,南美同非洲就太遠了.
vanessachan 發表於 2011-5-12 13:44

我去的是羅浮交怡, 馬來西亞和新加坡都有雀鳥公園呀!

佢好識食, 差不多食晒.

影得好靚
OnOn 發表於 2011-5-12 21:22

謝謝!

其實棵樹仲有好多果子, 咁啱鏡頭影唔到

真係好得意呀~~~
sodagreensimon 發表於 2011-5-14 08:51

雨林裡仲有好多其他好得意小動物, 不過阿LAW話齋, ZOOM到用時方恨小, 有時D動物又"郁"得快, 有時離好遠, 有時叢林裡又唔夠光, 有時又手震, 有時又OUT FOCUS, 影得清楚嘅唔多

浮羅交怡, 我都想去!
燉雪梨 發表於 2011-5-14 10:18

去啦去啦! 原來都好好玩嫁!

我在泰國都帶過一"秋"棕櫚樹的果實回香港俾鸚鵡食~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我在泰國都帶過一"秋"棕櫚樹的果實回香港俾鸚鵡食~
風中飛鸚 發表於 2011-5-16 10:40

味道如何?