返回列表 發帖
以下故事,是由風中飛鸚,自己編做出黎,與政府無關,但與事實就........大家自己想想.

有日漁護署收到電話投訴.葵涌發現鸚鵡飛入屋,

漁:蛇王炳去睇下乜料.
蛇王炳:喂,亞sir我去到現場,是鸚鵡,
漁:是什麼品種?受保護嗎?
蛇王炳心諗,知鬼呀,)係呀sir.是受保護動物,唔關我地事,請通知瀕危物種果邊.
蛇王炳 收工,番去玩13張,
瀕:大蛇恩丫.收到漁護署電話,果邊又想吞卜,快快捉左番黎算啦.
大蛇恩:求其再彈去一個部門算啦,
瀕:唔得啦,已經彈左幾個啦,速去速回好過啦.今盤3注收你兩注得啦瓜,(大蛇恩聽見收小注,就急急腳去啦)

待續..
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

當這好心女士見到街招.
e:是早幾天飛入我屋的鸚鵡,等我打電話通知雀主
雀主去到漁護署問,
蛇王炳:乜事
主:我唔見左隻鸚鵡,
炳:我地冇捉過,
主:我明明問過x小姐,她說打電話給你們,
炳:等我問下莊家,!sorry!唔係莊家,講錯,係上級,
炳:我已經講左冇捉到.果條友仔都唔走,亞sir點好呀?
sir:冇法啦,篤瀕危物種果邊出黎啦,阻佢玩13張好過阻我地丫.順便開牌,報到3注.
待續..
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

雀主:我早幾日走失鸚鵡,漁護署說在你這裡.
瀕:e單穌洲野邊個跟開.
大蛇恩:我丫蛇,
瀕:大蛇恩,求其打發佢走,成10點啦.仲未收得工,老婆鬧死啦.
大蛇恩:先生:根據香港法例第358章123456條a入面既第72行第8句,寫明唔會發還,請提出証明,
亞sir拉大蛇一邊細細聲講:喂,你死架大蛇恩,嚇到佢唔咁再黎丫嗎,
大蛇恩對雀主講:一般情況下.資料及証明來源不夠,都不會發還,這裡我受保護動物,大部份都不會發還,
亞sir對大蛇恩講:條友仔冇咁易放棄.出絕招啦.
大蛇恩聽到上級說出要用絕招,心裡一寒,此招是政府部門最毒辣的一招,雀主點頂丫,但在無計可施,出招啦,
大蛇恩:先生,你所提供的資料,我們會盡快辦理,你回去等消息啦,

雀主心情失落.打電話給我,

我說:政府做野係咁.你要打可憐牌,因為錢唔能夠解決既問題.就係大問題,
我幫你作啦.

自從鸚鵡飛走後,老父終日在街上流浪,希望能有鸚鵡消息.而家母終日茶飯不思,以淚洗面,日漸消瘦,得知是你們部門捉到,

已經開心番晒,好希望可以快d辦妥手續,連細仔都冇哭好多日啦.老婆也打消自殺念頭.

有冇咁誇!
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

真係要咁先攞得番
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

我都覺得政府部門就係咁 --> 多做多錯, 少做少錯, 唔做就唔錯
呢d 官僚制度 真係令到好多無辜小動物返唔到主人身邊
幾年前有人在出境時唔見咗個仔, 佢地做過d 咩吖? 官僚
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

最終攞唔攞得返呀???
gucci & baileys & 叻叻

原帖由 tangsokwan 於 2008-9-26 12:47 發表
最終攞唔攞得返呀???

攞番

我知道有人在政府做公務員,自己開公司,365日都在自己公司,政府出份乾糧,完全唔洗做

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-26 14:49 發表
我知道有人在政府做公務員,自己開公司,365日都在自己公司,政府出份乾糧,完全唔洗做

唔係掛,做邊個部門呀,等我申請下入去做都好喎
咁我日日有時間玩雀 ,上網 ,瞓覺
我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-26 11:00 發表
我說:政府做野係咁.你要打可憐牌,因為錢唔能夠解決既問題.就係大問題,
我幫你作啦.

自從鸚鵡飛走後,老父終日在街上流浪,希望能有鸚鵡消息.而家母終日茶飯不思,以淚洗面,日漸消瘦,得知是你們部門捉到,

已經開心 ...

真係咁講...............

得過且過心態唔得嫁,當中比人點來點去滋味不好受。
所以政府的表現要民市監察,呢個世界唔會自我完善,只會愈做愈差。(又係梅菲定律),所以施政要透明度,公開,讓大家一起監察,有錯要(炳)改 ,無則嘉勉!

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-26 14:47 發表

攞番

愚弄柱已經派人入黎睇注你一舉一動啦
你仲唔快D講下一步點做,你唔講.........,愚弄柱諗唔到辦法愚弄D雀主架!

我相信大部份公務員都是根據每個部門的指引做,這是政府法例的灰色地帶,Parrot Tree 可否就這點做些什麼?

原帖由 wendy2307 於 2008-9-28 12:12 發表
我相信大部份公務員都是根據每個部門的指引做,這是政府法例的灰色地帶,Parrot Tree 可否就這點做些什麼?

當然大部份所謂低級的職員是必須要根據每個部門的指引做,但他們對市民時的言語及面色,相信是他們自己人格的表現,並非與指引有關!

這是否法例的灰色地帶,請到 "第 586 章 保護瀕危動植物物種條例" 一看
http://www.legislation.gov.hk/blis_export.nsf/chome.htm

Parrot Tree 是要得到大家的支持才可有最大的力量去做應做的事

只要係好事...一定會全力支持到底