返回列表 發帖

King仔成日都要我同佢...握握握握握握握握握

[youtube]SOvNQdKDyg4[/youtube]

一路同我握手…一路說…握握握…學會講這些話…經常在我面前講…好似好威…哈哈

[youtube]XZePaQZtT7Q[/youtube]

~佢好得意呀

~佢好得意呀
louisa20047 發表於 2012-1-14 21:29

都ok咖,起初養果時係有d古怪,養耐左之後,就開始聽教聽話,又肯同我屋企人玩!
早兩日跟馬鞍山樹友落左去樓下公園曬鸚鵡,灰鸚鵡細路仔的主人,她叫king仔UP上她的手,
我專登唔出聲睇下king仔有什麼反應,點知道king仔肯上她的手!仲要係一叫即上!

~佢好得意呀
louisa20047 發表於 2012-1-14 21:29

其實最衰我隻迷金記憶容量唔夠多,大約記得10句8句說話,例如之前學會了10句,當他學會第11句的時候,可能第一句他就會忘記了!我想知道有什麼方法可以幫他增強記憶?係唔係有d訓練鸚鵡的智力玩具?知道的話請指教!唔該哂!3Q

4# king2403
食艾羅保腦汁,燉豬腦.助腦發達.
小妹妹灰鸚

4# king2403
食艾羅保腦汁,燉豬腦.助腦發達.
CTL 發表於 2012-1-19 01:07

講真嗎?
在愛鸚鵡的主人眼裡,鸚鵡是一個人,相反鸚鵡的眼裡,愛她的主人是一隻鳥。

CTL 係教主人要食呢D 野, 唔係比鸚鵡食.

我都發覺佢地學咗新野就唔講舊野, 但係久不久又會彈一句舊野出來, 所以我有時講下呢樣有時講下果樣.
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

CTL 係教主人要食呢D 野, 唔係比鸚鵡食.

我都發覺佢地學咗新野就唔講舊野, 但係久不久又會彈一句舊野出來, 所以我有時講下呢樣有時講下果樣.
sesese 發表於 2012-1-29 17:41

係呀∼原來你果d鸚鵡都會係咁呀?
在愛鸚鵡的主人眼裡,鸚鵡是一個人,相反鸚鵡的眼裡,愛她的主人是一隻鳥。