返回列表 發帖

好耐都冇上過黎la~~~(相多 18+)

在剛剛過去的2011年12月31日,我家的剌蝟在除夕那天的約零晨5時誕下了四隻剌蝟BB
但在2012年1月1日元旦的那一天,發現BB只有三隻,死了一隻
原因不明,不過剌媽對於其他的三隻也有盡母愛的責任
在人類的社會也有機會發生這些事,何況動物界?

P.S. 現在剌蝟B都大得很快,不過還是未開眼
期待著牠們的成長呢 =]
粟米 - LB
薄荷 - LB

一隻朱古力色 一隻棕色 一隻肉桂色 (我估)
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

好Q呀

一隻朱古力色 一隻棕色 一隻肉桂色 (我估)
yimaggie 發表於 2012-1-17 02:43

應該係兩隻杏色,一隻原色
冇你講果d色ga
粟米 - LB
薄荷 - LB

折衷BB Garu~~

我係十三少~~~~~

好快大姐!

超級可愛,bb個時特別正.

好快大姐!
zero322 發表於 2012-1-17 12:55

宜家好大隻la,佢地真係大得好快.........囧
粟米 - LB
薄荷 - LB

初生的刺蝟bb好似細菌...
我好似見到何b仔, 定係條尾黎架?
所有bb都好可愛,祝佢地快高長大啦!
我的鸚鵡叫做Koo Koo

好正呀~~~~~~~~~~~~~
fly比
有小狗1隻, Q仔18歲啦
已經成為小葵花一族啦

隻隻個樣都好囧...

+:Good Job=
+:好得意
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

應該係兩隻杏色,一隻原色
冇你講果d色ga
Saiga 發表於 2012-1-17 11:04

去國際刺協睇下啦
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

去國際刺協睇下啦
yimaggie 發表於 2012-1-19 03:16

人地外國就可能有,但香港我見通常都係得原色,杏色同白化
乜真係有果d色ga咩?@@
粟米 - LB
薄荷 - LB

我本應都想養嫁..
但係接受唔到佢食麥皮虫

我都有養丫~生過一次~死晒丫~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我本應都想養嫁..
但係接受唔到佢食麥皮虫
Jill 發表於 2012-1-19 08:53

可以食蟲乾嫁

人地外國就可能有,但香港我見通常都係得原色,杏色同白化
乜真係有果d色ga咩?@@
Saiga 發表於 2012-1-19 05:36

香港唔係無 而係d人一早俾人誤導左 自己有咩色都唔知 一味亂咁繁殖 點可能會出到國外咁多色 人稱的原色杏化 各種深淺 國外刺協都視為一個獨立的顏色 各有顏色分佈標準 各有名稱 並非什麼深淺原杏 商人為錢 乜野名都講得出黎
chocolate snowflake 我曾經有過 chocolate pinto 我知邊個有 white bellied ge 我都有 但係咁樣亂breed 要將個gene表現出黎 等於買6合彩
另一個問題係 要將香港有限ge種公母繁殖到其他色出黎 一係一班人合作 如果一個人的話 要既地方 時間 金錢 人力 都係一個問題 最後就係法律上ge問題

香港唔係無 而係d人一早俾人誤導左 自己有咩色都唔知 一味亂咁繁殖 點可能會出到國外咁多色 人稱的原色杏化 各種深淺 國外刺協都視為一個獨立的顏色 各有顏色分佈標準 各有名稱 並非什麼深淺原杏 商人為錢 乜野名都 ...
yimaggie 發表於 2012-1-20 11:48

原來係咁~~~我都知香港d刺種係一早亂哂
所以都冇打算去深究 =[
等佢地大左再算,反正自己喜歡就行了 =]
粟米 - LB
薄荷 - LB