返回列表 發帖

綠豆.....Maroon bellied conure

hi...hi,,,,
Pls Call me 綠豆.....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

hi~~~~
有Love Bird 魔怪 *Kiwi*
還有好o爹的  小紅肩*瓜子*
在彩虹橋繼續活躍  紅腹錐尾*火腩*
多左一隻嘈之巴閉的  紅額錐尾*Barbie*

Hello.....火腩呢!!!

Hello.....火腩呢!!!
wai.yip 發表於 2012-6-13 20:31

火腩在此!!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

火腩有上腳扣!?我都想同綠豆整啊!!!
但怕佢細隻會容易整到腳!!!

火腩有上腳扣!?我都想同綠豆整啊!!!
但怕佢細隻會容易整到腳!!!
wai.yip 發表於 2012-6-13 23:11

其實你見到果個唔係8字環(你口中的腳扣), 只係我條行街繩個夾扣
而o甘岩又扣得落, 咪頂住檔先囉!
我幫佢剪翼驚佢飛走嘛~~

我都買左個8字環ga, 不過未上
上左ok話你知邊度買啦~

綠豆都剪咗翼至返嚟!!!
不過一開始已經識飛!!!
而家仲越嚟越叻...^^
可以喺屋企兜圈...遲啲想帶佢曬太陽!!!
所以想整腳扣...唔該妳啊!!!

綠豆都剪咗翼至返嚟!!!
不過一開始已經識飛!!!
而家仲越嚟越叻...^^
可以喺屋企兜圈...遲啲想帶佢曬太陽!!!
所以想整腳扣...唔該妳啊!!!
wai.yip 發表於 2012-6-15 00:01

我自己幫火腩剪ga, 佢而家係完全飛唔到!
淨係可以仆落地~~

因為之前係Jan幫綠豆剪翼!!!
最開嗰4條毛無剪...可能因為咁所以仲可以飛到...
不過識飛都幾好...佢可以運動多啲...又識自己返籠度!!!
但係每次都要準備好所有窗同房門關好...
仲有就係未可以曬太陽^__^!!!

想問下呢 ...  你綠豆而家幾重呀?
我上網查maroon-bellied平均好似有 65-85g重,但火腩得50g....  = ="
我覺得火腩好似偏輕左 @@

豆豆好靚呀!

火腩今早暴斃…

火腩今早暴斃…

Zeta_KM 發表於 2012-6-20 10:03

~講真?~發生咩事呀?~
加我FB請話知閣下是誰

~講真?~發生咩事呀?~
louisa20047 發表於 2012-6-20 11:31

尋日開始唔妥... 屎屎少左,又瞌眼訓... 但無其他徵狀
即時加溫加濕加電解水,今朝都捱唔住走左....

摸住佢僵硬o既身軀,柔軟o既毛毛.... 我喊到眼腫晒

Sorry!!!我無磅綠豆幾重!!!
點解火腩會咁嘅!!!
之前仲想日後有機會俾火腩同綠豆見面...
您唔好咁難過啦...雖然我聽到呢個消息都唔開心

真係好靚∼這個品種有什麼特色?
在愛鸚鵡的主人眼裡,鸚鵡是一個人,相反鸚鵡的眼裡,愛她的主人是一隻鳥。

叫聲同太陽鸚鵡相同。