返回列表 發帖
要留意佢地同PIONUS 的性格好唔同, 可能要用一D唔同的方法
加上佢地比PIPNUS 活躍好多.
Cozzy 發表於 2012-6-27 20:41

有機會真係要向你學習, 學習.

有機會真係要向你學習, 學習.
小雲 發表於 2012-6-27 22:36

唔好GUM 講, 我都係睇下睇下學番來的...
其實, 我當日唔買PIONUS 係因為佢地太靜, 唔多活躍
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

唔好GUM 講, 我都係睇下睇下學番來的...
其實, 我當日唔買PIONUS 係因為佢地太靜, 唔多活躍
Cozzy 發表於 2012-6-28 17:39

話時話, 我隻塞仔, 睇佢其實已經接受了我, 我摸頸可以, 就是唔俾我摸背脊, 想請教吓你, 咁應該點做?

話時話, 我隻塞仔, 睇佢其實已經接受了我, 我摸頸可以, 就是唔俾我摸背脊, 想請教吓你, 咁應該點做?
小雲 發表於 2012-6-28 21:01

佢唔比, 會比D咩番應你.....
呢D 野,無得逼.
如果可以摸頸, 可以慢慢向下摸摸背脊, 如果佢太反感就要慢慢.
其中一個重點係, 最好唔好係後面摸佢.
動作唔好太快
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project

佢唔比, 會比D咩番應你.....
呢D 野,無得逼.
如果可以摸頸, 可以慢慢向下摸摸背脊, 如果佢太反感就要慢慢.
其中一個重點係, 最好唔好係後面摸佢.
動作唔好太快
Cozzy 發表於 2012-6-28 21:50

佢唔比, 佢就會兇我, 作勢想咬我.
我有先摸頸, 總之一摸過頸位, 佢就唔比摸啦.
我會再嘗試的, 可能剪翼時, 留下陰影, 哈哈.

佢唔比, 佢就會兇我, 作勢想咬我.
我有先摸頸, 總之一摸過頸位, 佢就唔比摸啦.
我會再嘗試的, 可能剪翼時, 留下陰影, 哈哈.
小雲 發表於 2012-6-28 22:57

我D 雀全部都無剪翼,
不過, 如果係要剪, 都唔好強力捉佢.
可能同佢做, 包布訓練.
我係永恆的新手

我同佢上腳鍊, 佢都唔係好肯架. 好敏感同埋好緊張.

我同佢上腳鍊, 佢都唔係好肯架. 好敏感同埋好緊張.
小雲 發表於 2012-6-28 23:31

雀的天性係GUM 架WOW~~~~好敏感同埋好緊張.
我係永恆的新手

雀的天性係GUM 架WOW~~~~好敏感同埋好緊張.
Cozzy 發表於 2012-6-28 23:47

好, 我會努力再嘗試的.

Thank you.

好, 我會努力再嘗試的.

Thank you.
小雲 發表於 2012-6-29 13:37

再講多小小, 因為大部份的雀鳥都比其他動身捉來食的動物, 所以佢地生性就係好敏感同埋好緊張.
由其係對從後面同上面的野, 更加敏感同埋緊張
我係永恆的新手

說得有道理. 我會避免在後面同上面接觸佢. Thanks.

說得有道理. 我會避免在後面同上面接觸佢. Thanks.
小雲 發表於 2012-6-29 22:29

其實, 仲有好多野, 我文筆唔好, 打到一PAT PAT....7月22 你帶佢去, 一齊睇睇佢有咩問題
我係永恆的新手

好, 722就帶佢去比你睇吓. 不過, 可能到時佢又冇事喎.

因為有一次樹樹的聚會, 我帶佢去, 在餐廳裡, 佢任我摸由頭到腳. 當時我都好突然, 好開心,  佢好似另外一隻雀咁. 原來佢驚掛係牆上個個鹿頭擺設. 呢埋係我件衫度. 任我摸. 好攪笑.

返到屋企, 就打回原形.

好, 722就帶佢去比你睇吓. 不過, 可能到時佢又冇事喎.

因為有一次樹樹的聚會, 我帶佢去, 在餐廳裡, 佢任我摸由頭到腳. 當時我都好突然, 好開心,  佢好似另外一隻雀咁. 原來佢驚掛係牆上個個鹿頭擺設. 呢埋 ...
小雲 發表於 2012-6-29 23:21

佢主場係惡死D
我係永恆的新手

正正式式嘅門口狗。

Cozzy, 唔該722教多隻~
八週年~ 佢好乖, 肯上手, 就算咬都唔痛
企一個位可以一整天唔郁
問題係佢唔鍾意摸頭摸背, 唔肯同人玩
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

Cozzy, 唔該722教多隻~
八週年~ 佢好乖, 肯上手, 就算咬都唔痛
企一個位可以一整天唔郁
問題係佢唔鍾意摸頭摸背, 唔肯同人玩
TABO123456 發表於 2012-7-1 23:32

不過可能722 會有野做~~~
我係永恆的新手

不過可能722 會有野做~~~
Cozzy 發表於 2012-7-2 12:55