返回列表 發帖

酷熱天氣晒雀要注意

大家晒主人~一有時間都想同愛鳥晒下太陽~本來係好事~鸚鵡需要陽光~但在酷熱就要留意~

1清潔好鸚鵡需要企的地方~(由其是公眾地方如欄杆)

2不能在正午時間~在烈日下暴晒~

3只好選擇在早上~陽光冇咁猛烈下~作出適當日照~時間都要因雀而異~

4可以參考圖中鸚鵡~放在有一半陰影的地方~令鸚鵡可以自我作出調整~

5噴灑清水~不宜加入清潔劑~只用清水便可以~

6晒雀期間~不斷鼓勵鸚鵡飲水~

7離開時~緊記清理現場~以免鸚鵡糞便影響其他途人~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

大家晒主人~一有時間都想同愛鳥晒下太陽~本來係好事~鸚鵡需要陽光~但在酷熱就要留意~

1清潔好鸚鵡需要企的地方~(由其是公眾地方如欄杆)

2不能在正午時間~在烈日下暴晒~

3只好選擇在早上~陽光冇咁猛烈下~作出 ...
風中飛鸚 發表於 2012-7-20 10:17

大家晒主人?
加我FB請話知閣下是誰

正常人都懂啦!不過有例外的!一樣米!千種人!
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

多謝主席提點
黃頭亞馬遜-菠蘿
亞力山大-BB

正常人都懂啦!不過有例外的!一樣米!千種人!
BABYPAPA 發表於 2012-7-20 11:27

同意!呢啲嘢正常負責任嘅主人都識啦!
仲要加多項切勿留下雀自己晒, 而自己就走開左!
我的鸚鵡叫做Koo Koo

同意!呢啲嘢正常負責任嘅主人都識啦!
仲要加多項切勿留下雀自己晒, 而自己就走開左!
燉雪梨 發表於 2012-7-20 12:15

公園D亞伯亞婆曬陳皮曬菜乾

養鳥新丁 發表於 2012-7-20 12:18

然後叫工人幫我收返晒啲果皮菜乾返入屋啦!
我的鸚鵡叫做Koo Koo

{

養鳥新丁 發表於 2012-7-20 12:18

曬底衫底褲仲抵死!
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

然後叫工人幫我收返晒啲果皮菜乾返入屋啦!
燉雪梨 發表於 2012-7-20 12:22

鸚鵡乾~~~
最好人雀一齊曬~~~太熱一齊搬去陰涼D既位置抖抖

曬底衫底褲仲抵死!
BABYPAPA 發表於 2012-7-20 12:27

時有發生

出街一陣已想死了~其實唔駛直曬的~見天唔見日都得的
加我FB請話知閣下是誰

真係唔可以大意呀!!!

做個有公德主人..up..up ..
6歲藍頭亞馬遜叫毛毛

6歲藍頭亞馬遜叫毛毛

6歲藍頭亞馬遜叫毛毛

今日天氣唔止熱仲好焗作打風,曬雀都係可免則免

主人要留意天氣溫度變化~作出適當調整~唔好一本通書睇到老~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909