返回列表 發帖

我家新丁 - 草餅

品種: 和尚鸚鵡(Monk Parakeet)
名字: 草餅(Kusamochi)
出生日期: 08年6月
購買日期: 08年11月8日

佢可以任人摸,但未肯上手,一摸佢對腳佢就會用個頭頂我隻手,再唔縮手就會咬。 由於環境陌生,打死都唔肯走出個籠。

http://www.youtube.com/watch?v=88fQBUZbh-c

我覺得和尚個樣好肥好得意 又卡通

你隻花頭咪仲靚 ,佢叫乜名?

原帖由 Piggy 於 2008-11-12 18:13 發表
你隻花頭咪仲靚 ,佢叫乜名?

佢係達魔女呀 叫樂樂!!
不過佢已經去左彩虹橋了.....

原帖由 MANDYLEAD 於 2008-11-12 18:23 發表

佢係達魔女呀 叫樂樂!!
不過佢已經去左彩虹橋了.....

真係唔好意思,我又認錯品種,又提起你傷心事 。 咁你宜家仲有冇養鸚鵡呀?

原帖由 Piggy 於 2008-11-12 18:30 發表

真係唔好意思,我又認錯品種,又提起你傷心事 。 咁你宜家仲有冇養鸚鵡呀?

唔緊要啦
我諗起碼到下年先會再養返雀...依家冬天唔敢養啦
仲要d時間勸家人比我再養返

好得意, 妤可愛, 任你摸! 任你R!
我有13隻可愛寵物:
-1隻金毛尋回狗(Empire),-6隻(陸龜&水龜)  
-2隻灰鸚 (糖水&呀妹)-1隻迷你金(牛牛)
-1隻LB (豆豆)-2隻雞尾(寶寶&貝貝)
(6隻八哥狗~在心中, 彩虹橋再遇!)

本來上星期六出雀街只係想幫Popeye買藥,點知俾我見到呢隻和尚,佢任摸任ar,仲係我隻手玩360度大回環,上咗手一對眼水汪汪咁望住我,我實在忍唔住就買咗佢。 一切都係一個"緣"字。

你係唔係 係能記買?
如果係我見到你喇
不過點都好 佢真係好乖好得意
佢一定會好健康好

好可愛呀~

咁都得,上手一定無問題.慢慢啦~不要心急,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

原帖由 ccyorz 於 2008-11-12 19:11 發表
你係唔係 係能記買?
如果係我見到你喇
不過點都好 佢真係好乖好得意
佢一定會好健康好

係呀,係能記。 咁我都知你係邊個喇。  我見你一個細路行黎行去,唔知點解當時已經直覺可能係你,不過唔好意思問,太唐突,如果估錯仲瘀 。 下次有緣相遇再打聲招呼。

唔止係我喎 我媽咪都係度

隻和尚咁可愛
唔掛得之你買左佢啦

和尚鸚鵡,.每一隻望落都係肥肥地,好可愛咁樣,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我都係肥肥地,不過一d都唔可愛。
Popeye + 光頭仔 (黃化雞尾女) - 08年3月
毛毛 (灰雞尾仔) - 08年10月
草餅 (綠和尚女) - 08年11月
綠茶 (綠和尚仔) - 09年7月

可愛可愛