返回列表 發帖

灰鸚鵡生病

本人近日隻灰鸚鵡成日搖頭想扣喉有野整出黎,只有試過2次好似有D白色痰定口水既野扣出黎,食野ok,但之前喜歡食生果,兒家食小小就唔食.....去鸚鵡店問過,佢話可能係感冒,食8日抗生素,兒家第7日子係好少少,想問下大家資深經驗有無見過厘個情況,請大家分享一下,謝謝....

1. 先留意及記錄體重, 生病時候, 體重會反映身體狀況.
2. 餵食藥物 最有效係將正確藥物份量即接餵入口. 如果係將藥物放入水杯, 等隻雀自己飲, 隻雀食左幾多藥, 有冇食到藥, 冇人知道, 所以會影響藥物成效, 及延誤病情.
3. 每種藥物都有其有效時間, 所以會有"日服兩次, 三次, 或四次"等分別, 代表此藥藥效時間為12小時, 8小時, 或6小時, 過時間未服藥, 就會俾時間機會病菌喘息及再次活躍繁殖.
4. 如果8日療程未見病情好轉, 甚至惡化, 應立即求醫, 以及帶齊曾經服過之藥物俾獸醫睇, 避免重復處方相同藥物, 因為病菌可能對該藥已產生抗藥性.

多謝你寶貴意見!我同你想法都是一樣,亦有表示擔憂,但店主都是教我放在水杯,現在鸚鵡搖頭次數減少,我現在應該點做呢?要唔要帶去睇醫生,定再睇下情況先,希望可以比D意見,而且唔知睇邊個醫生,可否介紹一下,Thanks!!

請問灰鸚正常體重多少

应该食道或胃部有菌,我隻贾丁士都试过,又扣喉又呕半透明的痰.

咁請問你點處理,幾內先好番....

灰鸚每日食3-4粒合桃有無問題....thanks!

咁請問你點處理,幾內先好番....

我喂药给牠食,直接喂药给牠,

thanks...8日葯已經食完,我是放落水杯,搖頭想扣喉既動作比之前少左,唔覺有白色痰扣出,唔知係米應該繼續食抗生素,定食益生菌,因為鸚鵡店上次話食完抗生素之後再食益生菌清除細菌...唔知應該點好,請大家比d意見,thanks!

thanks...8日葯已經食完,我是放落水杯,搖頭想扣喉既動作比之前少左,唔覺有白色痰扣出,唔知係米應該繼續食抗 ...
rita 發表於 2013-11-23 15:18

抗生素會殺死體內所有菌 而身體內既菌唔一定係全部係壞既
好菌會集中係腸道或者其他地方幫助身體維持健康
而食益生菌 只係幫身體補充被殺死既益菌  但並不是清除細菌
殺菌只係抗生素可以做到

回復 1# rita

我家的睛晴以前試過一樣的徵狀。係因為佢咬玩具時不慎有細小的玩具碎攝於佢脷底深處。後來在我準備帶佢去睇醫生前,佢自行整出那玩具碎。佢跟住就回復正常了。後來醫生亦作詳細檢查,用工具掙大佢個嘴再望清楚,證實再冇異物在脷底深處。

多謝兩位意見,因為我怕食得太多抗生素會影響身體,如果我現在給牠食益生菌ok嗎...同時可以介紹診所嗎?

隻灰幾歲?

回復 13# rita

我家的晴晴好論盡,試過有玩具碎攝在脷底深處,又試過整傷腳趾甲。所以時不時都要出入獸醫診所。以下是我建議的獸醫診所:

土瓜灣動物醫院

Dr. Terry Yu
working hour : 10:00-22:00

Phone : 27119909

(Remark: Dr. Yu 以前在海洋公園當獸醫。好樂意分享有關經驗)

黎昌生獸醫診所:
working hour: 10:30-14:00;16:00-19:30
跑馬地: 28932988
將軍澳 : 22446898

(Remark: 黎醫生在跑馬地的診所都養咗隻灰鸚鵡,傾開灰鸚鵡份外同聲同氣)

在睇獸醫時,不妨請教醫生有關益生菌吧。

我建議你首要任務係解決目前灰鸚的不舒適,醫好灰鸚才考慮俾佢食益生菌。

須然我鸚鵡已經養左12年,但從來無咩病,今次突然咁樣,見佢瘦左....所以好擔心,多謝大家貴意見同提供醫生既資料,thanks!

須然我鸚鵡已經養左12年,但從來無咩病,今次突然咁樣,見佢瘦左....所以好擔心,多謝大家貴意見同提供醫生既資 ...
rita 發表於 2013-12-11 14:44

現在灰鸚情況點呀?見你已是11月下旬發帖了!

係腸胃有菌,已經好左好多,希望佢可以快D好番同肥番...多謝晒!!

我隻細葵都試過, 醫生都係開益生菌!

好反就好。
逊女一。鸡尾三。彩鳳仔一,太阳女一。