返回列表 發帖

磨喙?

鸚鵡的喙下部越生越長至喙未能好好合上,但不肯磨,怎麼辦?

俾木質玩具佢咬,好快會正常返

鸚鵡的喙下部越生越長至喙未能好好合上,但不肯磨,怎麼辦?
東東主人 發表於 2015-7-5 18:10

從正面仔細觀察, 看看咀部是否交叉咀(先天咀部畸形), 因上下咀不能正常對合磨擦, 所以越來越長.
因為咀已經過長, 難以張大去啃咬物件磨咀. 首先用毛巾捉住隻雀, 作出適當形狀修剪, 之後再觀察咀部生長發展, 如果係先天交叉咀, 就需要定期幫隻雀修剪.

回復 3# Louis

不大明白何謂交叉咀

過去已有給牠咬木塊,未經染色的皮,木筷子,竹筷子等,但總是喙的下部越長越長至不能好好合上,已幾次用骨剪幫牠剪短,但總是不能修剪得平滑,又擔心失手剪得太深會令牠出血,已買了給狗隻磨爪的乾電池運作磨爪器,但只能用來幫牠磨指甲,不肯接受磨喙,正確的方法應如何處理?

好彩我隻雀可以透過咬嘢變返正常

回復 4# 東東主人

就像圖中那樣.

回復 7# Louis

謝謝附上圖片指教何謂交叉咀,幸好我的鸚鵡的喙並非如此,會鼓勵牠多啃咬硬物,若仍未能自己修正問題,唯有繼續替牠修剪。

見到交叉咀就唔好買~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

過去已有給牠咬木塊,未經染色的皮,木筷子,竹筷子等,但總是喙的下部越長越長至不能好好合上,已幾次用骨 ...
東東主人 發表於 6-7-2015 13:01

我隻發霉雀都係,懶到死,個嘴長到呀媽都唔認得都唔會去磨下個嘴。

你問我:

一,個嘴長,只要唔拮到心口,唔影响佢食嘢,唔影响佢爬嚟爬去,唔影响佢正常活動,唔使理佢;

二,個嘴長到以上情況的話,帶佢睇醫生,叫醫生做嘢,千其唔好自己嚟,一來自己唔會識搞,二來鸚鵡好鬼小氣,搵醫生搞最多討厭個醫生一世,過後搵番你嗲。你幫佢搞,憎咗你,唔值。

三,自己睇唔過眼,覺得佢個嘴長長地,但佢又唔自己去磨,你無乜好做,最多不斷換啲新奇趣怪玩具佢咬,指住佢笑佢嘴長好樣衰 (跟手令佢自卑咬毛,又另一個問題),佢都唔磨,你無佢乎。你唯一可以做嘅,只係望住人地啲雀點解個嘴咁靚,毛色又靚,又乖,又識講嘢,又識玩雜技,又識做家務,又識煮飯,又會比家用,再望番自己嗰隻,然後無言。