返回列表 發帖
回復 1# chan___chan

夏天一個月沖一次,冬天兩個月至三個月
試過比覓食玩具,佢覓吾到發脾氣咬腳😩

夏天一個月沖一次,冬天兩個月至三個月
試過比覓食玩具,佢覓吾到發脾氣咬腳😩
chan___chan 發表於 2016-9-3 21:18

如果冇辦法一直自殘。可以等有太陽曰子,冲完涼到樓下曬太陽
佢覓唔到你可以佢面前示範一下
祝好運

謝謝你,我已經無計可施,沖涼玩具藥膏乜都試過曬,只能日日同佢講吾好咬,希望佢有一日會開竅啦…

謝謝你,我已經無計可施,沖涼玩具藥膏乜都試過曬,只能日日同佢講吾好咬,希望佢有一日會開竅啦…
chan___chan 發表於 2016-9-4 16:32

如果系心理問題引起自殘行為,可能你越叫佢越咬。因為:終於得到你的關注。所以必須先搵出自殘行為的引發原因。然後對症下藥。
努力吖,佢即使最後變成光鷄一隻,亦一樣會系你的好朋友。唔好放棄

多謝你,我吾怕佢光雞,但見佢有出血真係超心痛,喊住同佢講吾好咬都無用,佢變成咩樣都好,都係我個寶貝女.....我會用盡方法幫佢~~~

多謝你,我吾怕佢光雞,但見佢有出血真係超心痛,喊住同佢講吾好咬都無用,佢變成咩樣都好,都係我個寶貝女.....我會用盡方法幫佢~~~

多謝你,我吾怕佢光雞,但見佢有出血真係超心痛,喊住同佢講吾好咬都無用,佢變成咩樣都好,都係我個寶貝女 ...
chan___chan 發表於 2016-9-7 15:31

下次沖涼,試試用新鮮蘆薈汁加水洗身。如果佢習慣用容器自己冲的話

佢習慣我用水噴濕佢,我試試喺水加鮮蘆薈汁,Thx

聽說天然蘆薈汁可以幫助傷口癒合。無毒,可以試試。但好難搾汁,份量多少?建議用前先自己了解一下

或者煮一條粟米,凍了之後比佢又食又玩。可能會忘記自殘

或者煮一條粟米,凍了之後比佢又食又玩。可能會忘記自殘
scylam 發表於 2016-9-9 10:09

好難~~就係灰鸚性格掘強~所以賣唔起價~

我而家每日都要保持個籠乾淨,所以吾敢比D咩生果蔬菜,最多拎出黎餵咋,佢體重開始減少,好擔心.....我係咪應該比多D瓜子佢食?因為佢好似腳痛食少左糧。

我而家每日都要保持個籠乾淨,所以吾敢比D咩生果蔬菜,最多拎出黎餵咋,佢體重開始減少,好擔心.....我係咪 ...
chan___chan 發表於 2016-9-9 14:38

如果你咁擔心~可以加餵鸚鵡奶粉~甚至餵鸚鵡病雀奶粉(即人稱初生奶粉)

我而家每日都要保持個籠乾淨,所以吾敢比D咩生果蔬菜,最多拎出黎餵咋,佢體重開始減少,好擔心.....我係咪 ...
chan___chan 發表於 2016-9-9 14:38

食開什麼糧?