返回列表 發帖

有關去旺角雀鳥公園買鸚鵡一問?

想請教,如雀鳥公園見到好多鸚鵡,其中一隻葵花有腳環,問店主該鸚葵花是公定母,他摸一摸尾部有舊骨"突"了出來的便是公,請問可確信否? 從表面上看,無特別健康問題,請問表示可選擇這鸚鵡嗎? 謝謝

只是以事論事~唔排除有人可以只摸盤骨就能分別到~但葵花只要在陽光下~瞳孔已經好明顯可以分別到公母~
不過新手買雀唔好去雀街啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

只是以事論事~唔排除有人可以只摸盤骨就能分別到~但葵花只要在陽光下~瞳孔已經好明顯可以分別到公母~
不過 ...
風中飛鸚 發表於 2016-11-22 10:17

謝謝版主回覆,因雀鳥公園好多鸚鵡種類可參觀,去過樓上舖,得好少鸚鵡睇,
請問基於甚麼,建議新手不去雀街呢?

因為貨源比較複雜~怕你買到D偷獵偷運貨~甚至賊贓~
當然也有機會買到香港繁殖~
就因為貨源奇雜~新手又無法分辨~所以最好避免~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

因為貨源比較複雜~怕你買到D偷獵偷運貨~甚至賊贓~
當然也有機會買到香港繁殖~
就因為貨源奇雜~新手又無法 ...
風中飛鸚 發表於 2016-11-23 10:10

原來會咁複雜,我單純咁諗,還認為現今,只有合法渠道才能引入鸚鵡,另外,想請教多,店主說明是從澳洲返貨,買者如何確認是真實? 對方聲稱,已驗雙病毒,香港入口,一定要檢驗,謝謝!

我已係其他tropic找到有關非常適合新手實用資料,謝謝回覆

原來會咁複雜,我單純咁諗,還認為現今,只有合法渠道才能引入鸚鵡,另外,想請教多,店主說明是從澳洲返貨 ...
superdrydel 發表於 2016-11-23 10:18

所以有D主人遲遲未能取得自己隻雀的入口文件~出世紙~都係希望時間沖淡~忘記唔

吾好意思,想請問有問叫國際的鳥店在旺角雀鳥公園咩位置? 因找不到,吾該

吾好意思,想請問有問叫國際的鳥店在旺角雀鳥公園咩位置? 因找不到,吾該
superdrydel 發表於 2016-12-12 11:45

好易搵~我教你~由頭行落尾~見到招牌寫住國際果間就係~

好易搵~我教你~由頭行落尾~見到招牌寫住國際果間就係~
風中飛鸚 發表於 2016-12-12 13:09

明白,謝謝!

無錯,雀唔同死物,賣左比你過一排,佢話文件就無,咁退錢你都唔肯。

所以有D主人遲遲未能取得自己隻雀的入口文件~出世紙~都係希望時間沖淡~忘記唔
風中飛鸚 發表於 2016-11-24 10:04