返回列表 發帖

疤痕 ~~~

今日不小心界損了手指, 不過好彩不是很深, 應該不會留下疤痕吧 !!  

疤痕...
相信很多人身體上都會有一兩道疤痕喔, 而我.. 一共有 3 條呢 ~~~

疤痕一 (左邊膝頭)
話說當年應該 6 , 7 歲吧, 發脾氣扭公公計呢 .. 在一條斜坡上扭扭擰擰,
跟住 ...就跌了一跤, 還流了好多血呢, 我很記得當時有一班哥哥經過, 應該是救傷隊吧,
他們停下來替我止血, 而我  當然已經哭不成聲啦, 其中有一位哥哥, 我想  我今世都不會忘記他吧!!
因為他的一句說話 ...." 你不要哭喔, 男孩子流血不流淚麻 "  公公連忙替我解釋, 我記得那一刻
我哭得比之前更大聲呢, 實在太過份了, 難道短頭髮就是男孩子嗎, 激氣喔 !!

疤痕二 (左手食指)
10 歲, 在家中, 剛吃完晚飯, 原兇是一條蔗, 之前每次食蔗, 都是媽媽幫我批蔗皮的,
但那晚, 扮醒的我走了去廚房, 拿起菜刀想自己試一下, 就在電光火石間, 突然成個洗碗盤都是血,
很多很多, 真的很害怕, 但又不覺痛喔! 因為擔心給媽媽責備, 所以不斷開著水喉, 想盡快把血沖掉,
但不行喔, 因為手指還不斷湧著血呢, 最後  當然是給媽媽知道了, 還要給她罵呢 ~
這次也沒有去醫院, 在混亂間已止血了.
那道疤痕到今天, 還很清晰地留在我的手指上呢 !!
記得那晚爸爸在半夜裡走過來, 摸了我一下, 問我還痛麼! 那種窩心的感覺, 現在想起也甜在心呢 ~~~

疤痕三  (在臉上, 近下巴的左邊位置)
小學五年班, 上作文課, 兇器是一支鉛心筆. 一位好同學當時坐在我前面, 喜歡上堂談話的我,
上堂時還跟她談個不停, 在她又一次擰轉身跟我說話之際, 就意外地給她手持的鉛心筆在我的面上劃了
一下, 噢 ! 那種刺痛的感覺, 很深很深, 老師馬上把我帶到醫療室, 幫我消毒及貼上沙布.
記得回到班房後, 老師還開了個玩笑, 他說 : 如果我因為面上的疤痕而不能參加香港小姐, 那位同學
怎能過意得去呢 !
不過好彩地這條疤痕沒有在我臉上留下半點痕跡,  何況... 我也沒想過我要參選港姐呢!
哇哈哈 ))))))))))))))))

大家閒來都可以數一吓, 究竟自己有多少條疤痕吧 !!!

我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

睇嚟妳都係幾百厭呵
Raco

原帖由 Raco 於 2008-11-28 17:49 發表
睇嚟妳都係幾百厭呵

你冇聽過細路仔唔跌唔識大既咩

你冇可能一條疤痕都冇架喎
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

我好似冇呀,不過就算有都唔記得點整成囉..呵呵
你以前好曳嗎?疤痕一好好笑

至少過百條, 成日俾貓抓, 狗抓, 貓咬, 狗咬, 雀咬, 蛇咬, 平均每日一兩條新既, 有d好番無疤痕.

竟然當左你係男仔

我自己試過用'交剪'無聊係度剪野
剪剪下濕濕地既...
同去宿營都試過
開頭真係唔覺得冇咩事
過多陣...痛到

我的疤痕很奇怪~是在心中~
點得黎既?是被朋友出賣得黎既~
而呢條疤痕令我每次想起都好痛~

原帖由 CARMEN-LUI 於 2008-12-1 16:46 發表
我的疤痕很奇怪~是在心中~
點得黎既?是被朋友出賣得黎既~
而呢條疤痕令我每次想起都好痛~

嗯... 有時內心的疤痕比表面的會更難磨滅呢 !!
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

疤痕再深都敵不過時間沖刷, 總有一天給撫平

是時候對不愉快的記憶說聲再見了........(也是對我自己的一個勉勵...)

[attach]7499[/attach]我左邊小腿而家都有條疤~_~ 有半隻腿咁大撻..果陣陪男朋友去新娘潭對出釣魚行行吓仆親..
傷心事呢!!
color]

我兩隻手臂日日俾貓抓俾狗咬, 已經佈滿大大小小疤痕....

唓! 而家啲細佬, 係咪都玩界手啦, 閒明地10條, 8條都唔止噃
Raco

人哋講緊 童年回憶, 很有意思麻  
你哋就講什麼 貓抓狗咬, 學生界手, 唔貼題呀 ....  
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原來講緊童年回憶, 俾藤條打個d算唔算呀? 不過好番晒lu....

我十隻手指都俾電鋸鋸過晒,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我十隻手指都俾貓狗雀蛇咬過晒...

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

我冇疤痕 "la"就有 同人打交果時 唔知點解男仔打交都用指甲
跟住我一拳鍋落佢到    佢就收手 end of story

原帖由 Louis 於 2009-1-19 12:03 發表
我十隻手指都俾貓狗雀蛇咬過晒...

我十隻手指都試過比百幾度o既爐溫灼傷