返回列表 發帖

慕田峪長城

講開長城, 好多人都去過, 八達嶺、居庸關等大家都好熟識,

但人太多了,走起來好像有點不暢快. 多得寶哥好介紹, 看到長城寧靜的一面.

一個櫻花環抱的長城........... "慕田峪長城" ...........

到達售票處, 大家記得睇清楚先好決定點上去.

响售票處, 見倒滑道兩字 已决定選佢落山, 而個售票姐姐即時話,
買套票啦...."索道 + 滑道" 平D呀! 其實當時唔知索道係乜(以為係吊車), 反正要上去, 就買套票啦!
一路前行, 先發現有兩個上山入口, 有好多人行咗去另一邊... "往纜車"..
反之, 我地個入口就無乜人.... 不妙  
眼前的索道原來係.....    不過冇計, 都係要坐上去

大家如果去呢度..建議坐纜車上, 滑道落. 唔單只係
主因係纜車同索道分別位於兩個山頭, 好遠吓,
由纜車嗰邊行去索道嗰邊, 就不用走回頭路, 盡看美景

四月份....櫻花盛開, 環抱長城

長城另一邊景色, 呢D屋以前可能就係外敵攻唔倒入長城後, 索性留居長城以外

落山有三條路:
1. 自己行

2. 滑落去....我地當然揀咗呢個, 好長....滑咗7分鐘, 唔快  

3. 搭纜車落

景點必有的, 小賣店

ONON

上完長城肚仔餓...揾食先.

由長城離開, 沿途有數+間食府, 但只有這一間好多車停泊, 一定係好嘢

嫁車即調頭....正! 真係好味

最出名係..... "魚".... 即挑即煮.
先來條....炭燒 "金鱒"

農村煎蛋

唔記得  乜乜爆雞

炒碟菜, 來個農村豆腐湯, 肉絲麵 + 炒飯....飽飽.
簡簡單單又一餐.  再去下一站 " 十三陵"

ONON

So beautiful

多謝晒~

座索道吊車驚唔驚呀,座幾耐,有幾高.

原帖由 big1 於 10-5-2009 12:50 發表
座索道吊車驚唔驚呀,座幾耐,有幾高.

我就好驚 , 其它人唔驚.
因為好驚, 所以好似坐好耐,應該5-10分鐘左右,
有幾高, 唔清楚, 唔敢望.... 好高..好似海洋公園咁高, 可能高少少.
ONON

原來妳畏高呀
Raco

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 11-5-2009 09:14 發表
炒蛋掃清
果碟菜酸酸地ge
夾d麵畢d炒肉絲撈埋一齊食(其他送刀可以)就似廣果大ge白飯
妳地住京城內定係二環三環,房租相差什遠

係零環, 我地住响京城, 西單地铁站口行五分鐘就到,
Apartment Hotel, 好近紫襟城,好方便.
ONON

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

原帖由 哥哥 於 12-5-2009 00:33 發表
房租好貴wo......

No La! 加咗張床都係RMB800左右, 四個人住唔算貴.
所以選apartment Hotel, 大好多, 加張床都重有好多地方走動.
又係响上次個網上訂房, OK嫁!
ONON

原帖由 Raco 於 10-5-2009 22:48 發表
原來妳畏高呀

如果係纜車會好好多, 索道係無嘢包住你嫁, 兩隻脚半天吊
ONON

原帖由 哥哥 於 12-5-2009 00:51 發表
為起泥每人每日200
OK wo

大城市, 旺點, 算平
ONON

想問聱樓主
我在東城區坐什麼車可以去?
要多久?

Manuselina Cattery 成員:
N x 貓,  3 x 龜,  1 x 魚,  1+1 x 鸚鵡。
金鋼已是最終成員, 簽了合約。_。
www.manuselina.com

原帖由 timothy452 於 19-6-2009 15:22 發表
想問聱樓主
我在東城區坐什麼車可以去?
要多久?

我是租車去的,由西城區出發好像一個多小時,兩小時內就到。
如要坐公共交通工具,
可在東城區坐地鐵到東直門站坐916、936路公共汽車到懷柔龍山宾館(懷柔國際會議中心),
下車轉乘小巴到慕田峪長城。 聽說車程要三小時.
到時最好在酒店再double check.
ONON

有錢真好~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909