返回列表 發帖
  so cute...
原來凱克BB個頭一出世時已是黑色
ONON

好得意呀
我有兩個小寶寶,大白叫MO仔,黃頭阿瑪遜叫大眼仔。

嘻, 好kawaii呀, bb要健康呀~
對爪好大, kakahaha

對翼仔好得意呀

恭喜晒tdk~台灣雀友也有好多黑頭成功個案~真係鸚鵡界喜訊~
祝兒女成群~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

aiyo.... so cute ar
Tiki -- 一隻認為自己係人嘅太陽 (4歲)
BB -- 太陽BB, 未改名 (約1個月大)

好可愛呀
Lovebird:得意惡爺女(BB),大隻仔(KITTY仔),
超為食好奇貪玩黑頭凱克(忌廉)
為食乖乖大達摩(摩摩),口水佬灰鸚(寶寶)

原帖由 Louis 於 2009-8-5 14:03 發表

我個隻金頭由BII訂返黎, 得六星期大, 成身針毛比你相中BB多少少, 嗉囊真係好細, 當時得5ml咋..

F橋

7月10日出殼的,差不多1個月,依然光脫脫,可能呢個品種真系咁既樣。

原帖由 OnOn 於 2009-8-5 22:32 發表
  so cute...
原來凱克BB個頭一出世時已是黑色

不是的,過了2個星期才開始黑。

原帖由 風中飛鸚 於 2009-8-6 15:59 發表
恭喜晒tdk~台灣雀友也有好多黑頭成功個案~真係鸚鵡界喜訊~
祝兒女成群~

臺灣勁啊,我都系請教臺灣人的。

曾經區叫我無論如何過日期都要等,結果我見孵化了40多天,仍然沒出殼就剝殼看,結果裡面真的是活的BB,所以我說謀殺了1個。

繁殖的事真的要大家分享,鸚鵡這個產業世界才不會那麼神秘,陳仕倬說的又不是武林秘笈,確實應該更多人分享,交流。更多人會養,會繁殖,那麼就會多很多人工保育的鸚鵡品種了。

真的好可愛,也真的很像我家燉來吃的乳鴿

原帖由 TDK 於 2009-8-7 11:21 發表

臺灣勁啊,我都系請教臺灣人的。

曾經區叫我無論如何過日期都要等,結果我見孵化了40多天,仍然沒出殼就剝殼看,結果裡面真的是活的BB,所以我說謀殺了1個。

繁殖的事真的要大家分享,鸚鵡這個產業世界 ...

分享唔係問題, 最大問題係保安, 比人黎個場爆格就大鑊.....

對呀~我曾經接觸過很多繁殖家~大多都不願意談及網上言論~都會避開網路問題~不約而同都覺得是非太多~
我已經盡量拉攏各地繁殖家~都係希望可以令繁殖鸚鵡技術得以提升~令數量也可以得到進一步增加~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

very cute ^^ 希望佢快D大個啦

回復 1# 的帖子

是呀,我家中的金頭对鳥,我見過多次進行交佩,但乜疍都無生過。

原帖由 Louis 於 2009-8-7 11:44 發表

分享唔係問題, 最大問題係保安, 比人黎個場爆格就大鑊.....

點解你果隻人手餵大都會咁驚人既?

我習慣放佢地自由活動, 好少抱住任何一隻痴實我, 太多寶貝想痴過黎, 應付唔到甘多.....

原帖由 Louis 於 2009-8-11 01:41 發表
我習慣放佢地自由活動, 好少抱住任何一隻痴實我, 太多寶貝想痴過黎, 應付唔到甘多.....

後宮三千呀~~
係呢~ 星期三論壇升級會唔會多d位放pm ga~?

全部一視同仁.....

謝謝TDK分享, 很精彩,
努力