返回列表 發帖

無論媽嘛做左咩激親你都好, 始終係一手帶大你, 有既時候就珍惜相處, 你已經好幸福啦~
或者好似poohpooh講, 試下多d相處溝通, 總有一個和平既方式, 加油~
Keroro - Black-headed Caique
Tamama n BB - Cockatiels

嗯.. 唉, 我媽咪成日都唔問過我就俾我既野人
上次表姐生日佢問都唔問就送左我條心心金鏈俾表姐
今次佢收埋曬我d漫畫都算, 佢仲送埋我最鐘意既蠟筆小新漫畫俾人!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
佢完全唔問過我就送曬我既野俾人囉! 唔係佢俾零用$我就大曬! 而係佢冇專重過我!!!

嗯.. 唉, 我媽咪成日都唔問過我就俾我既野人
上次表姐生日佢問都唔問就送左我條心心金鏈俾表姐
今次佢收埋曬我d漫畫都算, 佢仲送埋我最鐘意既蠟筆小新漫畫俾人!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
佢 ...
Mandy 發表於 2009-8-19 00:00

找個時間和媽媽平心靜氣傾傾,
或寫封信給她再傾(這樣就不會未講晒你要表達的事就吵咀,
而且可給媽媽時間思量怎樣改進,又不會落她的臉)

哈, 我同你媽咪好似, 我會成日貢入我妹妹間房, 試圖或意圖執佢d野:p
不過, 5同o既地方, 我地會有溝通, 因為我地5識讀心術嘛~
搵個時間同媽咪傾下, 溝通真係好重要喔~
Keroro - Black-headed Caique
Tamama n BB - Cockatiels

放條蛇晌間房, 阿媽就唔會入黎嫁喇......

找個時間和媽媽平心靜氣傾傾,
或寫封信給她再傾(這樣就不會未講晒你要表達的事就吵咀,
而且可給媽媽時間思量怎樣改進,又不會落她的臉)
SugarSugar 發表於 2009-8-19 09:43

哈, 我同你媽咪好似, 我會成日貢入我妹妹間房, 試圖或意圖執佢d野:p
不過, 5同o既地方, 我地會有溝通, 因為我地5識讀心術嘛~
搵個時間同媽咪傾下, 溝通真係好重要喔~
imtamama 發表於 2009-8-19 12:43

有你地o係度講媽媽既心態俾我知真係好阿~ ~_~
可能我地真係溝通得太少啦~ 我會同佢講的了!
多謝你地阿

放條蛇晌間房, 阿媽就唔會入黎嫁喇......
Louis 發表於 2009-8-19 13:55

咁等我養條小粉紅先~~

我諗你條心心金鏈應該好少用,
又或者你用左係媽咪都唔知咪以為你都唔帶囉,
咁你表姐生日喎要送禮架,而你又唔用喇,咪借花敬彿囉,又可以省一筆.

至於你既蠟筆小新漫畫,
你媽咪一定係諗你都睇過啦,睇完都無用既,送比人唔好浪費吖.

媽咪大多都唔明點解小女梗係鐘意將d野收收埋埋又唔用,
佢地唔知我地通常會將曼愛既野收埋佢久不久拿出來望下又好開心,
所以你真係要同媽咪講,話佢知其實佢地都係我既寶貝,就係因為太寶貝我才鍚住用炸,我有價值架.

如果真係一開口就吵既寫信都幾好架,
不過我媽咪就怕左我寫信,
我交代一件事比佢知解釋我地既心態都要成十幾頁紙,
d字仲細細粒佢話睇到眼都花,頂我唔順喎,
而家我搬左出黎但都仍時時同佢傾電話架,
一傾就傾成4-5個鐘好似朋友仔咁囉,
只要子女肯行多一步就下慢慢地用洗腦方式讓佢明白自己既想發,
咁媽咪就最有機會成為你既知己,最要既係你肯行出e一步,忍下第一口怨氣,
佢要鬧就由佢其,等佢鬧到無氣唔鬧喇,佢會開始平伏下來,
到時就同佢講:媽咪其實我明白你嬲什麼,但我亦希望你可以站我方想下我既世界,講佢知你既想法,話佢知你好想好似其他家庭咁,大家可以過得好和諧,你對我既不滿我可以努力改,如你有不滿只要話我知,不要一開聲就吵起來,就好了.

現今媽咪有樣野係子女最唔喜歡既,
就係永遠都只看到自己子女不是之處,
遇上不快第一句老是用負面說話嘈自己既子女,
其實只要大家改改說話方式多溝通就乜事都無.

好多野想講,因為太多所以唔知點講好,
我都做過人地個女,我都經歷過呢d時期,
到而家我做左人阿媽,我只係想講一句:
〔樹欲靜而風不息,子欲孝而親不在〕
其實爸爸媽媽做咩都係為我地好,只係我地係青少年時期感受唔到啫

自我多同佢傾計,話佢知我識乜人,愛什麼,久不久要佢多比意見後,佢就無再幫我執房了,
因為房中佢唔會找到秘密,所有佢可知既秘密就在於溝通.
poohpooh 發表於 2009-8-18 11:36

講得好!
重點是多「溝通」!

其實好多時對最親既人,無論包容,體諒既能力係最低

你試下同你媽咪傾下,我媽咪以前都好鐘意將我既野送俾人(仲要係事後俾我發現)
之後我同佢傾,同佢解釋返,佢冇再咁做
不過有時佢又會將我d公仔送俾表妹..haha
其實我都同佢講過,一係就買新既送俾人,我用過既..送二手野俾人唔係幾好
始終我唔係好明佢既心態,但溝通真係好重要
一次唔明,講多幾次..你媽咪會明嫁啦

而家有時講返佢以前成日都拎我d野送俾人
都好好笑嫁
我媽咪仲話"咁耐既野你仲記得",跟住又笑一餐

好彩我娘親無將我d毒蛇,蜘蛛,蜈蚣,蠍子,巨型曱甴送俾人........

好彩我娘親無將我d毒蛇,蜘蛛,蜈蚣,蠍子,巨型曱甴送俾人........
Louis 發表於 2009-8-20 13:07

E D寵物全都驚呀!!.......

佢喜歡執野可過唔喜歡. 我見過D阿媽唔駛返工, 自己唔執野, 亦唔會叫個女執. 我去佢屋企見到亂七八曹, "客"死我.

我細個阿媽唔同住, 無人叫執野. 間屋好恐佈. 大個左之後而家屋企都算幾乾淨. 如果時光可以倒流, 我想執乾淨間屋.

我細個無人煩=無人錫.
仔仔Mutton (Grey Parrot)
妹妹Jingle (Black capped conure, got kidnapped)
孖寶 (Budgies) - lost

佢喜歡執野可過唔喜歡. 我見過D阿媽唔駛返工, 自己唔執野, 亦唔會叫個女執. 我去佢屋企見到亂七八曹, "客"死我.

我細個阿媽唔同住, 無人叫執野. 間屋好恐佈. 大個左之後而家屋企都算幾乾淨. 如果時光可以倒流, 我 ...
miffy 發表於 3/9/2009 00:29

唔緊要啦,E+有老公錫米得羅
向前看,創造美好將來吧

有D長篇大論既人一樣煩

媽總是喜姊姊的,我不聽話又常發老皮(細路呀),同住就一定有問,自己住就最好!不一定老人家才煩的!
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !