返回列表 發帖

神農溪

呢兩日有D時間,  繼續整理三峽之旅相片.   但都重有好多末整理, 要慢慢 post.
其實長江流域,  除咗三個出著名大峽外, 當中有好多小峽風景也很美.  而小峽內又有著名的 "神農溪".
由於江面窄小, 大船不能駛入, 要轉坐旅遊小船

其中一個小峽竟然叫做.....

進入小峽時, 很難得看見......  兩個"懸棺".    分別在兩座高山內,  好彩有帶長鏡, 即刻拍個近鏡睇清楚

"神農溪"因為很窄,  必須乘坐小船遊覽,  而當地人為了環保及生計, 一直原用人力去撐船, 一艘船要合六人力量推動. 六、七+歲的老頭子還在幹活. 身体非常好~

當地人以往利用"神農溪"為他們對外交通及運輸主道, 但由於部份位置溪水很淺, 他們只好下水用人力拉動船隻.  因此出現以下情況.  但已是十多年前了,
現在他們不會脫下衣服去縴艇了.  而且, 長江截流後, 神農溪的水位也提高,  淺水帶也減少了.

請按以下, 觀看更多相片.

http://s280.photobucket.com/albu ... albumview=slideshow

http://s280.photobucket.com/albu ... albumview=slideshow

遊覽途中, 有山歌聽

ONON

唱山歌用咪? 佢好矛喎!
同埋鸚鵡峽有冇鸚鵡棲息架?
灰鸚BB鍾意食同唱歌,大葵發仔鍾意飛同非禮人,朱冠吵吵超鍾意食同大叫, 間中玩下大"蝦"細,愛情鳥Rolex同藍藍鍾愛飛上人頭扮鳳凰,五隻百厭星性格唔同,我全部都咁鍾意!

唱山歌用咪? 佢好矛喎!
同埋鸚鵡峽有冇鸚鵡棲息架?
YVONNE 發表於 24-9-2009 23:14

個咪其實係導遊小姐借佢, 佢驚我地聽唔倒

鸚鵡峽.....揾過...係冇鸚鵡的
ONON

懸棺係用來做咩架?
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

懸棺係用來做咩架?
sesese 發表於 24-9-2009 23:21

懸棺 = 懸掛在高處之棺木.   棺木=放屍体的地方.
但真係唔知以前D人點樣放咁高.
ONON

Manuselina Cattery 成員:
N x 貓,  3 x 龜,  1 x 魚,  1+1 x 鸚鵡。
金鋼已是最終成員, 簽了合約。_。
www.manuselina.com

多謝on on的 分享,啲相同風景都好靚,
懸棺,我在武夷山都好似見過有啊.

第一次見到懸棺~ 多謝onon分享

懸棺好神秘.

多謝分享靚靚相片!去旅遊是最身心愉快活動!
Parrot Gorge - 又識多個Gorge字!

多謝on on的 分享,啲相同風景都好靚,
懸棺,我在武夷山都好似見過有啊.
芳姨 發表於 24-9-2009 23:50

係呀! 中國有好幾個地方都有,

唔知有無人打開研究過呢?
ONON

萬聖節我去九寨溝呀...到時我都可以post o的相上黎俾大家睇...可惜我唔係攝影高手..如果唔係今次旅程一定大豐收
gucci & baileys & 叻叻

去呢D地方一定帶靚機影,當你將來睇番有D相就會有舊地重遊嘅感覺。

1我好喜歡知道果d官材事件~睇過好多紀錄片~好有興趣~
2鸚鵡峽同鸚鵡有乜關係?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

1我好喜歡知道果d官材事件~睇過好多紀錄片~好有興趣~
2鸚鵡峽同鸚鵡有乜關係?
風中飛鸚 發表於 25-9-2009 22:24

我只想知以前D人點放上去

鸚鵡峽係同鸚鵡冇關係
無人知點解, 可能知道有鸚鵡愛好者到訪
ONON

謝謝分享
D棺材好似話係同槓桿原理拉上去,
即山頂用器材造支點,人在山下拉.

好多八月十五, 中秋賞月最啱
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/