標題: 有冇人去過北疆? [打印本頁]

作者: ngkare    時間: 2011-5-25 18:24     標題: 有冇人去過北疆?

我計劃7月底去北疆, 現在正為搵包車事宜頭痛, 請問有冇人去過, 可以介紹好司機?
作者: CTL    時間: 2011-5-25 23:47

ngkare,
真有緣份,去年你我去土耳其,今年我打算九月初去北疆,因這時間氣候最佳.你回來時post相介紹一些資料.
多謝!

ctlau
作者: ngkare    時間: 2011-5-26 17:31

你就好啦, 可以9月去, 我只可以暑假去旅行, 又貴, 又熱, 又唔係最靚.
正確嚟講我係去南北疆, 會去20日, 我地得兩個人去, 所以旅費勁勁勁貴!
你plan哂行程未? 有冇好司機介紹? 我地急! 急! 急!

哈哈! 我連出年暑假目的地都定埋啦, 你估又會唔會相同呢?
作者: CTL    時間: 2011-5-26 23:50

Hi ngkare,

我們是一班退休老柴,大約十至廿人,7月才計畫,大約十二至十四天.會找 國內旅行社辦理.

你們兩個人去實在太危險.自駕車?不可!風沙,天氣變化,難預測.你要購機票,租酒店,交通....可交中旅社代辦.
出年暑假目的地? 俄羅斯火車 遊?北歐子夜太陽?

ctlau
作者: ngkare    時間: 2011-5-27 10:43

你簡直係我偶像
退休後仍有體力周圍去, 最緊要係有伴, 如果將來可以好似你咁就好啦!
我地暫時都係計劃搵國內旅行社安排, 係朋友介紹, 如果好返嚟話你知!
出年行程暫時保密. 因為都唔知成唔成行, 定哂通知你啦!
作者: 迪迪仔    時間: 2011-7-26 21:37

返左黎未呀?我下個星期去呀, 會去果度揸電單車遊10幾日。。。有無相睇呀。
作者: 迪迪仔    時間: 2011-7-26 21:40

我今次條路線。
作者: 迪迪仔    時間: 2011-7-26 21:44

最凍得1度, 最熱成30幾度。。。。
作者: OnOn    時間: 2011-7-26 22:07

我都想參考下, 我9月中會同幾個朋支去北疆, 唔知會唔會見倒CTL
作者: 迪迪仔    時間: 2011-7-26 22:12

9 月過後果邊的天氣就唔識合去啦。 08年我由蘭州出發去到烏魯木齊, 走果時仲落緊雪。。。
作者: CTL    時間: 2011-7-26 23:37

9# OnOn
OnOn,

我們一團20人,僱用33人車,北疆十一天,17/9深圳起飛.
作者: OnOn    時間: 2011-7-28 00:49

9# OnOn
OnOn,

我們一團20人,僱用33人車,北疆十一天,17/9深圳起飛.
CTL 發表於 26-7-2011 23:37

Oh! 我地好似係9/9深圳起飛. 早你一星期.
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-9 00:04

里2日我係烏魯木齊市四圍遊, 昨日去左達板城的動物園, 果度好大, 坐zoo 車外仲可以行到你腳仔軟.  果度仲有好多紅金剛等等的鸚鵡, 又有鸚鵡表演, 影左2,3張鸚鵡相, 返黎hk再post 俾大家睇.

不過見到d鸚鵡後, 可以佢地的食物質數問題..隻隻的顏色都唔係咁好....
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-9 00:07

係烏市有一個地方叫水磨溝公園. 入面有條河. d水好清好凍仲好多金魚同埋唔知咩的大魚係度.  去到果度零舍涼爽同濕.. 一離開個公園就又熱又乾....  里個公園唔洗入場費
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-9 00:09

達板城的動物園叫做 天山野生動物園.  入場費 RMB45.-  坐旅遊車RMB30  即共RMB75.-  如果你自己有揸車. 咁就人頭 RMB45.-  + 1架5人座的車RMB90.-    入面好大. 一定要坐車..
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-9 00:10

仲有. 黎到里度一定要食哈密瓜, 密瓜同西瓜. 係街邊切左的哈密瓜, 密瓜一片要 RMB2.-  西瓜就RMB1.-

羊肉串必食. 但每間的質數不同. 約RMB2.- 至 RMB3.- 一串.
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-9 00:16

如果你地會去大巴扎同二度橋市場. 記得天黑時唔好去. 連當地人都叫我地天黑就唔好去果D地方.
不過你地放心.. 里度日長夜短, 朝早一早出太陽, 晚上9點幾10點先太陽落山. 大把時間你去玩.

上次2008年去二度橋買左D 新彊民俗刀.. 之後去到機場入埋喼記行李時佢地話唔俾出口. 要我係烏市度送俾人OR拋左佢. 所以大家見到靚都唔好買. 除非你另有方法處理.

里D 唔興冷氣. 早上30幾度好正常. 晚上20零度左右.  今晚同明早會落雨. 今晚一落雨就反風,大風得黎仲要得番10零度. 不過叫要著番件風褸就OK LA.

記得帶LOTION. 同太陽油. 因為里度好乾..好似得2X度濕度左右
作者: CTL    時間: 2011-8-9 01:16

17# 迪迪仔
多謝迪迪仔 詳細報導旅程見聞,我會好好記下作參考.我的行程只有11天,而且20人,沒有你的自行電單車多采多姿.我們沒有F,G,H點而加吐魯番點.九月17出發.
旅途愉快!

ctlau
作者: 風中飛鸚    時間: 2011-8-9 11:08

北角我都好小去~唔好話北疆
作者: ngkare    時間: 2011-8-10 00:18

番??啦!原本想去喀什同禾田,最後cut?,好可惜!今次遇到個好agent,如果有人要包車可以介紹。
可能係季節問題,個人較喜歡雲南。
作者: CTL    時間: 2011-8-10 00:43

番??啦!原本想去喀什同禾田,最後cut?,好可惜!今次遇到個好agent,如果有人要包車可以介紹。
ngkare 發表於 2011-8-10 00:18

ngkare
雲南無論氣候,溫濕度都合適港人。喀什同禾田好彩你無去,否則得個悶字.因殺人暴亂,實行戒嚴,街頭巷尾寂靜。
是否天氣太熱?太乾燥?我只去北疆11天.17日起行.
很想參考你的經驗.

ctlau
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 06:52

北角我都好小去~唔好話北疆
風中飛鸚 發表於 2011-8-9 11:08

Hei hei. 兩度我都好少去。。
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 06:54

ngkare 發表於 2011-8-10 00:18

岩岩我最新的消息, 我都取消左2個地點轉去第2度, 現取消了精河同伊寧。
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 07:01

ngkare
雲南無論氣候,溫濕度都合適港人。喀什同禾田好彩你無去,否則得個悶字.因殺人暴亂,實行戒嚴,街頭巷尾寂靜。
是否天氣太熱?太乾燥?我只去北疆11天.17日起行.
很想參考你的經驗.

ctlau
CTL 發表於 2011-8-10 00:43

落雨的話真係好乾。 一般得20幾度濕度。 昨晚11點幾手洗左一件棉質t shirt,用手拎左d水出黎, 件衫都唔係拎到好乾, 頭先6點幾去摸一摸, 已經乾晒。
就算里2日落雨, 濕度升左70幾, 但係里度本身好乾燥, 所以好多野濕左都好快乾。

里度好天的話,就好熱, 有成30幾度, 但係一落雨就得番10幾至20零度, 要著風䄛。
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 07:02

里2日係野都食, 搞到有少少水土不服, 食左粒止疴藥先好少少。
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 07:09

仲有一樣野大家要留意, 去到一d買手信的地方, 記得要講價同夾價, 我去睇刀, 一間開我400幾, 另一間開我180•  最後我係180果間講到得番120。 個fd話如果你一定要100先買的話, 佢都會有機會賣俾你。

仲有一樣野要留意, 如果你講到明100蚊先買的話, 佢最後100蚊願意賣俾你, 咁你就一定要買。
作者: ngkare    時間: 2011-8-10 17:29

ctlau, 你是8月17日去嗎?應該仍然熱,agent向我講最好9月20後去。那邊非常乾燥,女仕必須帶大量保濕用品及方便裝保濕噴霧,沿路都要噴,當地少蔬菜,記得買水果上車食,必食水果有伽師瓜,比哈密瓜正好多,仲有蟠桃同一隻尖尾蕃茄,必飲一隻叫Kawas(可能拼錯)的蜂蜜啤酒及依?酸奶。車程好長,我們事先講好唔準司機在車上吸煙,所以帶定好多八仙果、檸檬糖等給司機提神。喀納斯、賈登峪、禾木一帶好凍,記得帶夠衫。如果要騎馬,最好去到那拉提先騎,過癮好多不過好多人要排隊。
其實我仲有部份資料可給你,不遇這星期不方便上網,不如我pm你留電話啦!
作者: ngkare    時間: 2011-8-10 18:54

迪迪仔,我都有肚?呀!與我同行的專業護士話唔好食止?藥,困住d菌於身體仲衰;你食飯時問餐廳要d生蒜頭撈飯食,幫助殺菌,好多時於餐?見蒜頭就係咁用。
好好保重!小心飲食!
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 20:16

伽師瓜,比哈密瓜正好多,仲有蟠桃同一隻尖尾蕃茄,必飲一隻叫Kawas(可能拼錯)的蜂蜜啤酒及依?酸奶...

伽師瓜個樣係點gar 仲有咩顏色.  
蟠桃, 我見有好多扁的蟠桃. 唔知你係咪講里隻.
Kawas(可能拼錯)的蜂蜜啤酒 係咪係個啤酒桶入面jump 出黎果d 黃黃地色的野?
依?酸奶... 係點gar?  會唔會怕肚痛
尖尾蕃茄 係咪黃色成個苦瓜仔的形狀咁?
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-10 20:18

迪迪仔,我都有肚?呀!與我同行的專業護士話唔好食止?藥,困住d菌於身體仲衰;你食飯時問餐廳要d生蒜頭撈飯食,幫助殺菌,好多時於餐?見蒜頭就係咁用。
好好保重!小心飲食!
ngkare 發表於 2011-8-10 18:54

其實我無肚痛, 只不過係肚疴, 所以我諗係我食得太多油野(羊肉串) 同 辣野, 搞到輕鬆肚瀉.  昨晚食左一粒藥後今日無瀉lu.  thx your suggestion.
作者: ngkare    時間: 2011-8-10 22:48

伽師瓜好似哈密瓜,但大個d深綠色有白花紋。你所形容的就是蟠桃同蜂蜜啤,我一飲上引,每晚一杯。尖尾蕃茄係紅色,好似車厘茄禁大)不過好少見。如果去庫爾勒一定要食羊,因為那邊係用黑頭羊,好食好多。仲有,有一間叫大碗揪片子的連鎖食市,係當地人極力推介,我都覺好好食。這星期我不易上網,下星期再同你傾。
作者: CTL    時間: 2011-8-11 23:12

我是17/9去,還有個多月準備.希望收集到你們兩位的寶貴經驗作參考.
謝謝!

CTL
作者: 風中飛鸚    時間: 2011-8-12 11:02

我聽講有隻瓜叫 [ 老漢瓜 ] 比哈密瓜更清甜呀~~~~
有無試過呀?

( 啤梨字)
作者: ngkare    時間: 2011-8-12 11:53

我見(啤梨字)先認真答:
有一隻叫羅漢瓜,外型似淺綠色細南瓜,唔知係唔係你所指那種,我在烏魯木齊食過,因我口味偏啖,個人認為
太甜,不過當地人好鍾意食。
作者: ngkare    時間: 2011-8-12 14:38

迪迪仔,你想買小刀?有當地人同我講唔可以帶番香港,放入喼寄倉都唔得,你最好check真唔真。另外,有朋友話我知,原來伽師瓜係唔準輸出國,昨日伽師仲發生5.8級地震,可能遲d無得食,所以你一定要買個試試!
作者: CTL    時間: 2011-8-13 00:23

ngkare,

你取消兩景點,是否提前回程,機票改期要補多少錢?

ctl
作者: ngkare    時間: 2011-8-13 01:13

每張補RMB850,因為最初買時是8折,改期要比正價,原本芒果網話仲要罰手續費,好彩後來知道航空公司已收我禁多就話免收。至於喀什飛烏市群張取消就每張罰150。
作者: 啤梨    時間: 2011-8-13 23:04

34# ngkare

嘻嘻~~~~~~多謝你咁俾面呀!
可能係譯音問題, 應該係E隻呀
作者: 啤梨    時間: 2011-8-13 23:05

34# ngkare

嘻嘻~~~~~~多謝你咁俾面呀!
可能係譯音問題, 應該係E隻呀
作者: 迪迪仔    時間: 2011-8-15 21:28

迪迪仔,你想買小刀?有當地人同我講唔可以帶番香港,放入喼寄倉都唔得,你最好check真唔真。另外,有朋友話我知,原來伽師瓜係唔準輸出國,昨日伽師仲發生5.8級地震,可能遲d無得食,所以你一定要買個試試!
ngkare 發表於 2011-8-12 14:38

係呀, 真係唔可以運出新彊, 即使放入行李記倉, 因為我係08年試過買3,4把放入行李, 最後都係要係機場送俾當地人。果時真係好失望。

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2