標題: 天水圍走失灰鸚~(已尋回) [打印本頁]

作者: 風中飛鸚    時間: 2014-4-7 19:53     標題: 天水圍走失灰鸚~(已尋回)

天水圍嘉湖山莊~景湖居第七座由大門一直飛走~
作者: ko83    時間: 2014-4-7 20:33

作者: iceiceice    時間: 2014-4-7 20:59

祝 早日尋回
作者: yimaggie    時間: 2014-4-7 22:08

明早臨天光落去搵....................
作者: 風中飛鸚    時間: 2014-4-8 10:00

每年都有好多咁既主人~以為剪左翼就安全~毫無防範~最終都飛走~
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-8 11:53

现在是飞走第3天零一小时47分,这3天来我都以泪冼面,好痛心,到处找,走得两只脚起泡,腿疼脚肿了,每天回来时腿都提不起来。在它失踪的地方,周围1500米都仔细找过了,都不见踪影。好痛心啊。。。。

好感激飞鹦提供的帮助,让我在迷中明白应该如何去做。 盼望它能平安活下来。盼望再相见的一天。。
作者: tilltillyu    時間: 2014-4-8 12:17

我住天水圍的, 幫你留意留意~
也祝它早日回去~
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-8 12:23

回復 7# tilltillyu

感谢你啊。。。多谢你!!!
作者: wongleung    時間: 2014-4-8 13:54

祝早日回家。加油不要放棄。
作者: leilashirley    時間: 2014-4-8 15:00

希望快D搵到啦。
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-8 15:50

PUSH !!!
祝人鳥快團聚!!!!!!!!!

有冇在屋苑貼啟示???
附近都貼!!!!
作者: Ringo0816    時間: 2014-4-8 17:07

貼街招啦~~我亂估都應該跟左人,入左屋機會最大...重酬睇下有冇人比返你~
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-8 17:33

回復 11# fongfongclara

贴佐啦,随住时间一日一日甘过去,我每日都系度揾,每日拖着疲倦给步伐返屋企的路上,内心充满住悲伤,唔知系未比点野猫咬佐,几日啦, 唔知几日有未食过野。
作者: birdy    時間: 2014-4-8 18:35

Im in TSW too, help u find find
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-8 20:55

回復 12# Ringo0816

我同管理处 保安员都讲了   如有人捡到  归三还愿意给20000元奖金
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-8 20:55

回復 14# birdy

多谢你
作者: shing63124    時間: 2014-4-8 22:19

希望能早日尋回!剪咗翼應飛不遠附近學校有冇揾過?
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-9 07:39

回復 17# shing63124

系我无知,之前帮佢剪佐给羽毛, 依架每边生佐两条出来,以为佢可以飞,但飞不高,念住卑佢少少飞给乐趣。 我念甘样伛会开生点
作者: 風中飛鸚    時間: 2014-4-9 10:29

貼告示~是非常有效~灰鸚必定未死~不要放棄~終於會搵到~
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-9 12:17

今天早上4点钟出去找,回家脱下鞋子发现,两只鞋跟上沾了很多血,脚跟磨破烂了。

我想在这里写下我失去灰灰的过程及心情, 希望以后的新手,次新手,或未来热爱鹦鹉的朋友们看看。 这样的经验教训!  希望朋友们不要再经受我这样的痛苦! 可以永远和你们的鹦鹉宝宝们相伴到永远∼∼

请你们不要忽略修剪飞羽的重要性:

5号-4月-2014年  上午 阳光明媚

上午我和老公见阳光很好, 就带着我的灰灰他的莎莎在嘉湖山庄 景湖居 第7座傍边的天柏公园哂太阳。 (灰灰是第一次下楼,因为这房子是刚新买一个月,灰灰是刚到新家后的第一次下楼玩) (之所以会买这的房子,就是因为喜欢楼下步行不远处是湿地公园,有很多雀鸟,我想这对我养鸟来说应该是个好地方)
我们在天柏公园的坡上晒太阳,那里有一条很宽的绿化树林。高大的各类树木,鸟语花香行人稀少, 莎莎非常喜欢不停的欢唱 说话 很兴奋的样子,  而灰灰明显的很不安  (现在回想可能是因为那边有公路有来来往往吵杂的车声)
它不停的张开翅膀抖动着, 我感受它情绪不安时,就把它的站架拉在身边,抚摸着它头说:妈妈在这里,不要怕,乖啊) 于是 它安静下来了,我喂它吃核桃,帮它冼澡,玩了40分钟。我在那条林阴道看到一种不知名的花草,于是跨过栏去看。  离开灰灰大约20步远。 它见我走开,就开始呼叫我同时抖动翅膀。我返转身隔着栏杆叫它飞到我手上来,平常在家我发出指令,无 论站在哪个角度它都会飞到我肩上来。所以我一直在那等它飞向我,看它迟迟不来我身上我就故意说我走了啊,拜拜啊, 它一听我说拜拜就急了,一飞而起在我的眼前直飞出去。。
说真的,当时它从我眼前飞走的那一秒,我完全没有一丝的担心,我认为它只是贪玩,会在不远处停下来等我,我甚至很安静的指挥着老公慢条斯理的去捡回它,看着它的背影在空中飞翔帅气的样子,直到它越飞越远消失于我的视线,我老公说找不到时,我才飞奔而去找它。结果怎么找都不见踪影。就那么一分钟,两分钟内就不见它踪影。

我们从早上10点钟左右一直找到晚上12点多。 回家躺床上一夜没睡焦急的等着天光,我想天光它可能就在某一棵树上着急的等着我。那一夜很漫长,难熬,时间一分一秒的熬过去,反反复复看手机几点钟,熬到天刚有点亮光就跑下去找。。。。从天光找到天黑,那一刻我知道我失去它了。看着空空的笼子泪如雨下,才真切的感受到失去它了。打开冰箱看到给它买的玉米棒还没来得极煮给它吃, 心痛的感觉---心肝脾肺都在隐隐作疼。。。。
作者: leilashirley    時間: 2014-4-9 12:31

灰灰主人,你一定要加油、不要放棄。非常明白你很傷心、擔心。希望灰灰很快與你重遇。支持你呀!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-9 16:07

谢谢 leilashirley

http://www.tudou.com/programs/view/aems5Ev-XX4/
这是我灰灰3个多月时拍的   很遗憾由于我整天都和它在一起  拍片好少   留下来做个念想  它现如念会说近50句话了   开始会和我对话  吵嘴玩了
作者: greypi    時間: 2014-4-9 18:43

好可愛聰明的小孩~
主人加油!
祝灰灰早日回家!!!
作者: leilashirley    時間: 2014-4-9 21:33

灰灰很活潑呀!主人加油、灰灰會回來的!
作者: Zeta_KM    時間: 2014-4-9 22:29

你說你家很近濕地公園,如果鳥飛進去濕地公園,就算員工捉到也不會公開的。以前就曾經捉過一隻雞尾~
但可以進去跟導賞員打個招呼,畢竟他們常常拿著望遠鏡看鳥的~

如果進了濕地公園的保護區就更麻煩了,面積大,樹林廣,沒有特許證件的人士更不可進入呢
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-10 07:23

回復 25# Zeta_KM

我已经开始绝望了,今招4点一个字出门口到现依架返来, 连日来白天黑夜甘揾,可能前几日淋佐雨,今日头好疼。

我屋企楼下就系天柏公园,马路对面,前少少就系湿地公园,四周围太开阔, 绝望了,感觉如同揾马航370甘。
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-10 13:37

回復 26# 繁星和灰灰

主人, 你們要保重,
你要好好攬著莎莎!
仲有,灰灰都想主人你笑 ! 佢愛你, 你更要振作.
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-10 16:18

回復 27# fongfongclara

多谢你啊∼∼     感觉好缈茫了∼∼∼∼

就那么短的时间内,它能一下飞得无踪影吗?   它飞走时我一直看着并不高,而且它肥嘟嘟体重很重的, 平时在家里厅飞向房间我肩上时。我都听见它呼吸好粗扯气。好似我们一边跑步一边扯大气一样
严重怀疑别人捡走了
作者: leilashirley    時間: 2014-4-10 18:31

我覺得灰灰係躲在樹上。其實即使主人大叫他的名字灰灰都未必會飛下來。雀仔喜歡高處。
作者: leilashirley    時間: 2014-4-10 18:33

無論如何都不要放棄呀!加油!起碼有樹比灰灰躲避、應該唔會咁易被attack.
作者: miko    時間: 2014-4-11 13:39

點解要同佢講拜拜!?
作者: miko    時間: 2014-4-11 13:43

下次不如試下用飛行繩
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-11 19:42

回復 31# miko

个日我同佢之间系隔住围栏嘅 ,我系念住带佢返OK,我当时系想佢飞系我嘅手上,我就唔使再走入围栏,  (平时我一唉佢,佢就飞系我身上),个日唉佐几次佢都唔飞系我手上来, 我就激佢话我返屋企啦∼∼拜拜啦∼∼      结果佢就系我面前直飞佐出去。我都未反应过来仲以为系向住我飞。傻耕耕望住佢系我眼前直飞出去。
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-11 19:44

回復 32# miko

飛行繩系未弹力绳个种架?
作者: shing63124    時間: 2014-4-11 22:32

希望有好心人拾到會交返比你
作者: jennymok    時間: 2014-4-11 23:42

有無報漁農處同愛協呀? 可以去雀街問下同貼街招, 因為如有人拾到都要去買籠買糧, 曾經有雀友係從雀街d商販得知愛鳥下落!
努力! 不要放棄! 有緣的話定能再聚!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-12 06:57

回復 36# jennymok

多谢你嘅提醒,我一阵间就去。。

刚刚揾完一轮返来。4点几出去揾到依架
作者: 風中飛鸚    時間: 2014-4-12 10:18

努力加油~
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-12 13:37

貼埋尋灰灰啓示在雀仔街啊!加油
作者: shing63124    時間: 2014-4-12 22:10

希望有奇蹟出現!天水圍鸚友加油!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-14 07:23

感激大家嘅关心同鼓励∼∼∼∼∼∼    我会继续努力揾!∼∼∼∼   唔会放弃!∼∼∼
作者: makjoe    時間: 2014-4-15 12:47

有雀友發現有一隻灰鸚昨天係洪水橋上空飛過,唔知灰灰有冇可能飛到去洪水橋,我地會繼續幫你留意下。
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-15 15:27

有雀友發現有一隻灰鸚昨天係洪水橋上空飛過,唔知灰灰有冇可能飛到去洪水橋,我地會繼續幫你留意下。
makjoe 發表於 2014-4-15 12:47

洪水橋系朝边个方向飞架?      肯定系我灰灰了∼∼    尼边系得我一个唔见灰鹦架∼∼∼ 555555 我个灰灰啊∼∼∼    我依架屋企个细亚马日日好凄凉甘声唉  :灰灰返来啦∼∼ 返来啦∼好可怜个声,听得我次次都好难过
作者: leilashirley    時間: 2014-4-15 16:08

快D去搵啦。希望係灰灰。
作者: makjoe    時間: 2014-4-15 22:05

68x巴士總站,我老公今日有帶埋隻鸚鵡出去揾,但唔見,我會幫你再揾揾
作者: shing63124    時間: 2014-4-15 22:40

隻雀不是剪咗翼?洪水橋距離天栢公園對於一隻剪咗翼雀都幾遠,不過都希望繼續有消息!雀和人都要加力!
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-16 00:59

香港國際鸚鵡會網頁,係元朗今日有人捉到灰鸚要提供腳環no
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-16 00:59

作者: Tanashi    時間: 2014-4-16 01:32

今午溜鳥,順道行天水圍公園數次,沒有發現。

希望主人不要氣餒,振作,振作!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 07:58

68x巴士總站,我老公今日有帶埋隻鸚鵡出去揾,但唔見,我會幫你再揾揾
makjoe 發表於 2014-4-15 22:05

好多谢你地, 勤日听到你地讲即刻去到68X总站一带揾,今招一家人天未光揾到依架返来,未没踪影。
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 08:01

隻雀不是剪咗翼?洪水橋距離天栢公園對於一隻剪咗翼雀都幾遠,不過都希望繼續有消息!雀和 ...
shing63124 發表於 2014-4-15 22:40

我系第一次养未没经验, 以往剪羽都系点朋友帮手剪,我系唔识剪架, 我一直以为佢系飞唔高飞唔远嘅。所以个日先会哎佢飞系我手上来。
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 08:04

ngwaikeung 發表於 2014-4-16 00:59

我依架去抄佢架脚环号去,   请问声:佢嘅左脚中指(最长脚趾个只)  脚指尖连同脚趾甲系未白色架?
作者: gooza1984    時間: 2014-4-16 08:48

回復 52# 繁星和灰灰

快d去睇下係咪你隻灰灰啦!!! 希望你地一家團聚!!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 08:52

回復  繁星和灰灰

快d去睇下係咪你隻灰灰啦!!! 希望你地一家團聚!!
gooza1984 發表於 2014-4-16 08:48

我依架唔知佢个地址系边? 唔知点去
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-16 09:04

回復 54# 繁星和灰灰
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-16 09:05

www.hkipa.com尋鳥祝願版
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 09:10

尋鳥祝願版
ngwaikeung 發表於 2014-4-16 09:05

你话系元朗边度捡到只灰鹦?
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-16 09:18

不是我執到,我係網頁睇到,你上去睇下。
作者: leilashirley    時間: 2014-4-16 09:25

http://www.hkipa.com/bbs/viewthr ... &extra=page%3D1

這一版呀、你快D搵腳環號碼留言啦。

希望真係灰灰。
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 09:29

這一版呀、你快D搵腳環號碼留言啦。

希望真係灰灰。
leilashirley 發表於 2014-4-16 09:25

OK∼∼   唔该晒∼∼∼
作者: quinlam    時間: 2014-4-16 10:43

希望係灰灰,祝早日團聚
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-16 11:24

Paul sir 叫你call佢92746942
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 11:25

Paul sir 叫你call佢92746942
ngwaikeung 發表於 2014-4-16 11:24

好多谢你∼  我刚刚同佢通佐电话了
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 11:29

好紧张啊 ∼∼∼  我等紧佢帮我核实∼∼∼∼  主啊∼ 求你保佑系我嘅灰灰∼∼     祈祷∼∼
作者: 1324chris    時間: 2014-4-16 11:38

我都好緊張丫...希望係灰灰啦
作者: leilashirley    時間: 2014-4-16 11:39

我都好緊張。希望係灰灰。這幾個星期你每日晨咁早出去搵、真係好辛苦。
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-16 13:02

有咩消息請快上樹通知!!
希望係!!!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 13:12

有咩消息請快上樹通知!!
希望係!!!
fongfongclara 發表於 2014-4-16 13:02

仲未有消息。    一直系度等确认消息。  捉到灰鹦好心人仲未联系上, 主席冒佢嘅电话号码。依架为有等待。。。。。 等个位好心人上线先可以联系佢。。
作者: 風中飛鸚    時間: 2014-4-16 18:17

祝你早日尋回~等待你好消息~
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-16 18:23

對吖!主人加油!灰灰加油!會密切留意!
作者: leilashirley    時間: 2014-4-16 18:36

快D快D! 主人加油!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 20:12

作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 20:16

好想念你∼∼  在妈妈找到你之前 宝宝要坚强的活下去∼∼∼保重自己啊∼∼∼
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-16 20:33

未看到圖片。
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-16 20:51

还没有消息∼∼∼
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-16 22:40

我都看左半天,未見BBfish上網.有咩消息再通知,你休息一下先
作者: ap_nail    時間: 2014-4-17 00:53

好像已回家了
作者: makjoe    時間: 2014-4-17 01:02

咁就好喇
作者: 發達鳥    時間: 2014-4-17 01:05

回復 77# ap_nail
好心急想知道是否證實是灰灰?
作者: makjoe    時間: 2014-4-17 01:05

咁都可以揾番,真係日日都有奇蹟,真係戥主人開心,希望佢下次小心d!
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-17 01:09

係囉,好緊張呢,唔知係咪,希望應該係回左家,同亞馬遜重聚緊,
作者: leilashirley    時間: 2014-4-17 01:09

真係灰灰?
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-17 01:13

兩邊都未有人覆
作者: DOLPHINYAN    時間: 2014-4-17 04:57

希望早日搵返~~~
作者: 春風花草香    時間: 2014-4-17 05:57

真係灰灰?
leilashirley 發表於 2014-4-17 01:09

唔系灰灰,   佢已经还比主人了。

回復 3# 的帖子

已物歸原主,希望佢主人對牠照顧好D
作者: 春風花草香    時間: 2014-4-17 05:58

好失望~~~~~~好难过∼∼∼∼
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-17 06:24

係囉,好緊張呢,唔知係咪,希望應該係回左家,同亞馬遜重聚緊,
fongfongclara 發表於 2014-4-17 01:09

唔系灰灰    捡着灰鹦个位比番个主人啦   好失望
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-17 06:25

我依架去洪水桥揾∼∼∼∼
作者: fongfongclara    時間: 2014-4-17 07:33

好失望吖,
加油吖主人。
集合大家祝福的力量,希望有好消息。
作者: quinlam    時間: 2014-4-17 09:27

唔好灰心呀! 繼續加油。
作者: 風中飛鸚    時間: 2014-4-17 10:33

努力加油~
作者: sing86    時間: 2014-4-17 11:21

祝願早日尋回
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-17 12:00

我依架好迷茫,    我问捡到灰鹦个人,  个隻灰左脚中指系咪白色嘅,  佢话系呀!     有冇 搞错啊?   

我个灰鹦左脚中指都系白色架,佢话还番比人嘅个隻都系白色!
作者: leilashirley    時間: 2014-4-17 12:04

咁有冇腳環號碼?可以約出來比你睇下嗎?
作者: leilashirley    時間: 2014-4-17 12:05

作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-17 12:09

leilashirley 發表於 2014-4-17 12:05

佢话已经还番比主人啦∼∼    点会咁巧啊,同我个隻一模一样哦?
作者: makjoe    時間: 2014-4-17 12:15

哎呀,我都好失望呀,我仲以為可以大團圓
作者: leilashirley    時間: 2014-4-17 12:40

好似有D問題。佢地話睇過一手機短片就交給那位主人、究竟有冇對腳環No. 同那些短片會唔會係灰灰主人上載到網上的呢?

你快點打比靚仔主席幫忙吧!
作者: 繁星和灰灰    時間: 2014-4-17 12:57

好似有D問題。佢地話睇過一手機短片就交給那位主人、究竟有冇對腳環No. 同那些短片會唔會係灰灰主人上載到網 ...
leilashirley 發表於 2014-4-17 12:40

我系觉得好有问题,只系,点都念不明系咩野问题。
作者: ngwaikeung    時間: 2014-4-17 13:23

報警處理,等警察查。

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2