標題: 健康問題 - 便便 [打印本頁]

作者: candy    時間: 2009-8-7 14:57     標題: 健康問題 - 便便

我想知鸚鵡D便便點先為之正常?
作者: hoysiu    時間: 2009-8-7 15:30

成條狀, 不要成糊狀.
作者: Louis    時間: 2009-8-7 15:43

第一幅, 便便成條狀, 有d白色尿酸, 及清澈既尿液.
第二至六幅係唔正常既便便.
作者: big1    時間: 2009-8-7 15:46

請問第二幅便便,會有咩問題.
作者: MANDYLEAD    時間: 2009-8-7 15:47

第六幅是什麼問題????
作者: Louis    時間: 2009-8-7 15:50

原帖由 big1 於 2009-8-7 15:46 發表
請問第二幅便便,會有咩問題.

尿酸過多, 沁在紙上尿液呈黃色, 肝臟有問題.
作者: Louis    時間: 2009-8-7 15:55

原帖由 MANDYLEAD 於 2009-8-7 15:47 發表
第六幅是什麼問題????

水分過多, 如長期d便便都係甘, 可能有糖尿病或其他問題.
作者: SugarSugar    時間: 2009-8-7 15:58

禁好ge資料,
不如講晒佢啦,
放落英武實用攔保存.

作者: Louis    時間: 2009-8-7 16:05

資料太多, 好難講得晒, 有人問咪答下囉......
作者: big1    時間: 2009-8-7 16:22

咁如果沁在紙上尿液(無)呈黃色,但便便一樣.
作者: joankong    時間: 2009-8-7 17:47

佢地好似1-6都痾過喎
作者: funnymimi    時間: 2009-8-7 18:11

咁如果啲白色尿酸太少或者冇呢?
作者: MANDYLEAD    時間: 2009-8-7 18:12

原帖由 joankong 於 2009-8-7 17:47 發表
佢地好似1-6都痾過喎

我都覺得~除左4無見過之外,其他都好似痾過咁
作者: Mandy    時間: 2009-8-7 21:19

4, 5都應該冇
2好似見過

作者: carolee    時間: 2009-8-7 22:04

如果尿酸比圖1多比圖2少, 尿係透明, OK嗎?  小雲小寶食緊Harrisons high potency, 會唔會旦白質太豐富所以多尿酸? 駛唔駛轉harrisons普通成鳥糧?

又小寶時常個素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁, 又去食第二餐,會唔會唔好呢? 應該要佢消化曬等個素囊偏左先再比野佢食嗎? 定係減少每餐份量?
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-7 22:10

去邊度搵咁多屎
作者: Louis    時間: 2009-8-7 22:47

原帖由 funnymimi 於 2009-8-7 18:11 發表
咁如果啲白色尿酸太少或者冇呢?

正常, 白色尿酸越多, 代表食物蛋白質越多, 如過量如下圖, 可能有腎病.
作者: Louis    時間: 2009-8-7 22:56

原帖由 carolee 於 2009-8-7 22:04 發表
如果尿酸比圖1多比圖2少, 尿係透明, OK嗎?  小雲小寶食緊Harrisons high potency, 會唔會旦白質太豐富所以多尿酸? 駛唔駛轉harrisons普通成鳥糧?

又小寶時常個素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁, 又去食第 ...

食物蛋白質豐富, 尿酸自然多, 餵合成糧既蛋白質多極有限, 唔須要太擔心. 但餵種子糧作主糧, 就要小心注意. 另外體重可以反映健康狀況, 如過重先轉普通成鳥糧啦.

"素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁", 如籠內長期有食物, 係好正常.
作者: Louis    時間: 2009-8-7 22:57

原帖由 big1 於 2009-8-7 16:22 發表
咁如果沁在紙上尿液(無)呈黃色,但便便一樣.

唔明, 即係似邊幅圖?
作者: gameijk    時間: 2009-8-7 23:02

作死咩
arm,arm食完飯一入黎就屎屎屎屎屎屎
嚇屎屎人咩
作者: Louis    時間: 2009-8-7 23:04

原帖由 風中飛鸚 於 2009-8-7 22:10 發表
去邊度搵咁多屎

D便便相由鳥類醫學書影過黎, 共有十幾廿幅, post 出黎既六幅係比較常見, 所以分享一下; 仲有d更大鑊既便便相, 係人見到都知要即刻睇醫生, 所以無 post 出黎.
作者: Louis    時間: 2009-8-7 23:07

原帖由 gameijk 於 2009-8-7 23:02 發表
作死咩
arm,arm食完飯一入黎就屎屎屎屎屎屎
嚇屎屎人咩

甘夜先食飯? 定係滿漢全席啱啱先完.....
作者: big1    時間: 2009-8-7 23:08

原帖由 Louis 於 2009-8-7 22:57 發表

唔明, 即係似邊幅圖?

Sorry 第二幅.
作者: Louis    時間: 2009-8-7 23:19

原帖由 big1 於 2009-8-7 23:08 發表

Sorry 第二幅.

正常, 唔使太擔心..
作者: carolee    時間: 2009-8-7 23:43

原帖由 Louis 於 2009-8-7 22:56 發表

食物蛋白質豐富, 尿酸自然多, 餵合成糧既蛋白質多極有限, 唔須要太擔心. 但餵種子糧作主糧, 就要小心注意. 另外體重可以反映健康狀況, 如過重先轉普通成鳥糧啦.

"素囊小小卜卜地好似未消化曬上一餐d食物咁", 如 ...

咁係咪種子糧嘅旦白質重多過合成糧呀?
作者: Louis    時間: 2009-8-7 23:53

係呀, 蛋白質同脂肪都高, 因為野外環境須要大量消耗, 但室內飼養就會過多....
作者: jennymok    時間: 2009-8-8 00:34

Louis , 我每天 2 餐都是配給6粒Harrisons , 加 4條Roudybush 和少許生果糧 , 再約有6,7粒細白瓜子 , 瓜子會否過多對他們的身體無益呢, 請指教 !
作者: Louis    時間: 2009-8-8 00:38

6,7粒細白瓜子好少啫, 少擔心啦...
作者: carolee    時間: 2009-8-8 00:43

原帖由 jennymok 於 2009-8-8 00:34 發表
Louis , 我每天 2 餐都是配給6粒Harrisons , 加 4條Roudybush 和少許生果糧 , 再約有6,7粒細白瓜子 , 瓜子會否過多對他們的身體無益呢, 請指教 !

吓?! jenny妳d咁細食嘅? louis, 請問我兩隻加埋每天吃55~60粒harrisons, 加兩湯匙生果糧 (裡面有果仁,乾果,瓜子), 算唔算食得太多呢?

作者: jennymok    時間: 2009-8-8 00:52

但下午會比生果或栗米佢地食 , 晚飯時候 ,每個一少舊飯 , 林訓前再比少許Roudybush和生果糧作消夜, 佢地食完就會好好訓 啦 !
作者: imtamama    時間: 2009-8-8 00:54

dr louis,
keroro都試過有3+6...會5會有事架?! (擔心喔~)
有時佢食cherry, 佢d便便就會跟住變深紅or紫, 咁又正常嗎?! 食西瓜多就會好似pic3咁, d便便好多水...
自從上次你比過d杏仁+花生我, keroro就好鍾意食nuts, 特別係合桃, 之前佢仲咩都5食, 凈係食nuts...><" 有時仲偷偷地食d雞尾o既火麻仁, 不過e+冇lu~
我e+迫佢食番合成糧+生果糧, 仲會比1/2粒合桃, 咁樣健康嘛?
ps 我5忍心一次過cut灑佢d nuts...
作者: imtamama    時間: 2009-8-8 00:56

keroro都食白飯架...人食佢又食...=="
作者: Louis    時間: 2009-8-8 01:01

原帖由 carolee 於 2009-8-8 00:43 發表

吓?! jenny妳d咁細食嘅? louis, 請問我兩隻加埋每天吃55~60粒harrisons, 加兩湯匙生果糧 (裡面有果仁,乾果,瓜子), 算唔算食得太多呢?

食得晒唔算多, 跌到玩到成籠都係, 就係太多....
作者: Louis    時間: 2009-8-8 01:21

原帖由 imtamama 於 2009-8-8 00:54 發表
dr louis,
keroro都試過有3+6...會5會有事架?! (擔心喔~)
有時佢食cherry, 佢d便便就會跟住變深紅or紫, 咁又正常嗎?! 食西瓜多就會好似pic3咁, d便便好多水...
自從上次你比過d杏仁+花生我, keroro就好鍾意食nuts ...

我唔係doctor, 大家唔好俾高帽我戴喇, 我都係同大家分享知識啫...
第二至六幅圖既便便, 大家都有機會間中見到, 只要唔係持續性就ok, d動物包括人, 過度緊張或食錯野都會引致消化不良及肚瀉, 當大家發現d便便唔妥, 最簡單方法就係戒口, 停零食停生果蔬菜, 黎緊幾日只餵番隻雀常食既主糧(無分合成糧定雀粟), 之後觀察便便, 兩日都無改善就要睇醫生. 便便顏色會受食物影響, 食物水分多, 尿自然會多, 食物植物纖維多, 消化成糞便後在腸臟會吸收水份而被軟化. Nuts 唔好食太多, 因含大量脂肪, 一日最多兩三粒好喇.
作者: imtamama    時間: 2009-8-8 01:39

嘻, 知道老師 :p
黑頭一日兩三粒都可以嘛?! 老闆鬧我餵食過量會有機會生脂肪瘤... 好得人驚, 嗚...
作者: Louis    時間: 2009-8-8 01:52

原帖由 imtamama 於 2009-8-8 01:39 發表
嘻, 知道老師 :p
黑頭一日兩三粒都可以嘛?! 老闆鬧我餵食過量會有機會生脂肪瘤... 好得人驚, 嗚...

黑頭一日一兩粒好喇, 餵食過量係會有機會生脂肪瘤, 不過凱克運動量高, 消耗大, 只要個籠夠大, 每日保持喪玩, 唔使太擔心....
作者: wendy2307    時間: 2009-8-8 11:14

Louis,
我隻達麼d 便便是有齊咁多種,點算?係未有病?
作者: Louis    時間: 2009-8-8 11:28

原帖由 wendy2307 於 2009-8-8 11:14 發表
Louis,
我隻達麼d 便便是有齊咁多種,點算?係未有病?

好似我上述甘講, 先戒口及觀察兩日, 無改善就睇醫生啦...
作者: adaleung22    時間: 2009-8-8 16:57

Louis 想請教一下, 我隻黃藍牠每朝早的便便都如下圖, 請問便便是否有發脹,不成型,佢長期是這樣, 是否可能有腎病,糖尿,腸病, 同佢只給餵食一種  合成糧, 但為何便便有2種色,黃色綠色. 其他時候的便便都是軟,成型,好似有少少脹, 佢吃緊消炎藥時的便會好正常, 請問你估佢是否似有病? 謝謝

作者: Louis    時間: 2009-8-8 19:19

係比較爛, 請問平時餵咩食物? 淺啡既便便係食合成糧, 綠色應該係食種子蔬果.
作者: jennymok    時間: 2009-8-8 23:12

Carolee, "豆豆"一餐食約12粒Harrisons,我o個D先食6粒。以前比多D佢地,食剩的會拿來玩或咬爛曬&掉o左佢,好無"衣食"衣
作者: adaleung22    時間: 2009-8-8 23:22

原帖由 Louis 於 2009-8-8 19:19 發表
係比較爛, 請問平時餵咩食物? 淺啡既便便係食合成糧, 綠色應該係食種子蔬果.

佢係食緊 ZuPreem....因為佢的便時常較爛 , 所以成日都覺得雀雀好似有暗病, 哈

作者: Isbella789    時間: 2010-5-1 18:58

My bird's poos is picture 3, what should I do?? Please help!!
作者: Louis    時間: 2010-5-2 10:56

腸胃炎可以由細菌/病毒感染, 亦可以由精神緊張做成.
先要隔離靜養, 餵一兩日種子糧+白飯, 暫停生果蔬菜, 提供足夠清水, 如無改善, 可能感染細菌性腸胃炎, 須要用藥.
作者: Bobby    時間: 2013-12-7 11:11

我太陽BB今年1歲,平日便便喺綠色,但今朝D便便喺淺啡色,條狀,只餵(beaphar )。各位前輩,是否OK?
作者: rita    時間: 2014-1-18 11:09

Louis,想請教下你,我隻灰鸚上次睇完醫生,醫生介紹左Harrisons比我,我平時比灰鸚食合成糧(有生果/果仁)/3-4粒合桃/有幾種顏色既餅仔/葵瓜子,我想問下之後我應該點樣配合比佢食,其實每日食3-4粒合桃會唔會太多,請你比少少意見,thanks!
作者: Louis    時間: 2014-1-21 15:52

每日餵3-4粒合桃, 難於界定多或少, 要視乎隻鸚鵡每日運動量.
例如你用一間房養, 隻雀可以經常飛來飛去, 三四粒合桃的卡路里, 通通可以消耗晒.
但如果用籠養, 每日運動量有限, 每日三四粒合桃, 就容易致肥, 因為100g 合桃仁, 大約等於三碗飯卡路里, 對於鸚鵡體形來說, 三四粒算係多.

其實一隻鸚鵡食幾多至夠, 每隻雀胃口大細都唔同, 好難講. 我自己就慢慢觀察, 食唔晒玩糧就知俾多左, 下一餐減份量, 合成糧作正餐, 主要係飽肚, 及獲得各種基本均衡營養, 水果蔬菜果仁等則作為小食或零食, 增添進食樂趣及額外天然營養.
作者: rita    時間: 2014-1-30 12:36

咁可能我真係會比多左,因為佢運動量真係唔太多......但Harrisons隻糧佢唔食,多謝你意見呀!
作者: Romruiel    時間: 2014-7-14 12:04

求助
請問如果雞尾鸚鵡嗜睡+腳無力(而家企左落地面..),便便黏黏的(如圖)可以點做?
[attach]48457[/attach]

幾天前家裡有另一隻BB(約五個月大)又係同一徵狀,帶去看獸醫話可能係營養不良打了支補能量的針+比了營養補充和醫腸胃的藥,都係醫唔番,果晚餵佢食左一次藥第二朝已經訓左
作者: sony23027    時間: 2015-2-1 01:19

幼雀,食奶其,應該點先正常?
作者: Louis    時間: 2015-3-7 11:12

一樣係條狀便便, 伴隨大量清水狀尿液, 及白色尿酸; 不應一pat pat 糊狀.
作者: kanxd    時間: 2015-6-6 17:43

咁好屎呀HAHAHAHA
作者: hang0925    時間: 2018-3-3 02:46

請問腸炎會點?可以俾咩佢食?

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2