標題: 繁殖用膠籠 [打印本頁]

作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-15 11:51     標題: 繁殖用膠籠

是一位繁殖家自己設計~用途是親鳥有機會暫時逃避對方~正所謂小別勝新婚丫嗎~
親鳥未必24小時親近~有時都會鬧情緒~分開上下兩格可以冷靜一下~也可以令親鳥無咁易受傷~減少死亡機會~
作者: YVONNE    時間: 2009-8-15 18:48

好靚喎!
睇鑚孔嘅密度就知道通風優良,
加上全部孔都拋光, 唔怕整損腳仔,
我d百厭星最鍾意抓住d鑽孔爬來爬去,
又鍾意伸條利去d鑽孔度問我攞野食.
作者: Mandy    時間: 2009-8-15 19:54

我唔係好明點樣分開法喔~ >_<"
飛鸚可以講解一吓嗎~~?

作者: 羅白頭    時間: 2009-8-15 20:06

唔明BO...係唔係等佢自己上去呀...
作者: bobby6629    時間: 2009-8-15 23:48

很贵嘛
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-16 00:37

咁鬼大個住人都得啦~
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-16 23:54

上下分兩格~可以互通~像複式單位~可以互相見唔到對方~
作者: Hugo    時間: 2009-8-18 20:45

7# 風中飛鸚

Sample
作者: 羅白頭    時間: 2009-8-18 20:47

咁如果兩隻一齊上去呢...
作者: YVONNE    時間: 2009-8-18 20:54

果然越做越優質,
下次我再訂籠都要整多d花樣
作者: Louis    時間: 2009-8-18 20:56

哥芬氏.....
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-18 21:54

有d人話用呢d籠要付上"法律"責任呀~有無人知點解呀~???
作者: 天奴    時間: 2009-8-18 22:10

繁殖都要俾咁多玩具佢咩, 會唔會分心架?
唔須要巢箱嗎? 無咩氣氛咁呵.
作者: Louis    時間: 2009-8-18 22:12

我估呢兩隻都係暫時住客, 兩隻都唔同品種...
作者: 金莎朱古力    時間: 2009-8-18 22:15

有d人話用呢d籠要付上"法律"責任呀~有無人知點解呀~???
CARMEN-LUI 發表於 18-8-2009 09:54 PM

我都有所一聞, 何解呢
作者: 天奴    時間: 2009-8-18 22:19

我估呢兩隻都係暫時住客, 兩隻都唔同品種...
Louis 發表於 2009-8-18 22:12

哥芬氏 唔係屬於葵花咩?
作者: YVONNE    時間: 2009-8-18 22:36

CARMEN-LUI 發表於 2009-8-18 21:54

剛剛睇完, 原來係吹水, 想提高收視率嘛!

作者: 大M    時間: 2009-8-18 22:37

CARMEN-LUI 發表於 2009-8-18 21:54

因有d人自己個腦唔通氣, 咪覺得個籠太現代化又唔通氣. 引至虐畜
作者: Hugo    時間: 2009-8-18 22:38

唔係暫時住客,真係橙葵同戈芬氏!
因好忙好忙未有時間裝巢箱,所以俾d玩具佢地玩住先!
作者: Louis    時間: 2009-8-18 22:41

兩隻混種唔知 BB 咩樣呢? 要天奴整幅電腦合成照睇睇先....
作者: 大M    時間: 2009-8-18 22:41

剛剛睇完, 原來係吹水, 想提高收視率嘛!

YVONNE 發表於 2009-8-18 22:36

我無得睇????
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-18 22:46

我都係唔明先問下~無惡意~如果真係會(范)法咁就快d叫d會員用返某人有份代理果d不鏽鋼籠啦~
作者: 天奴    時間: 2009-8-18 22:53

唔係暫時住客,真係橙葵同戈芬氏!
因好忙好忙未有時間裝巢箱,所以俾d玩具佢地+:笑裡藏刀淚奔=+:
Hugo 發表於 2009-8-18 22:38

明白晒, 釘橋.
作者: YVONNE    時間: 2009-8-18 23:02

我屋企人做三行, 有晒門路買料diy,
但我同街坊未同飛鸚熟之前, 已經決定搵飛鸚做籠,
$$唔係唔洗考慮, 但最重要係寶貝們嘅安全,
我地訂嘅籠, 每個鑽孔佢都好好心機打磨光滑,
每個接口都有辦法防止d百厭星搞破壞或整傷自己,
就係因為相信佢有經驗, 所以所有野都交俾佢,
第一,第二代籠, 籠頂有不鏽鋼間枝, 食物羽粉污染家居情況大減,
我成日响籠頂摸佢地, 不過格唔到聲,
所以第三代設計更臻完美, 上半冇鑽孔, 加左手抽俾佢地爬,
下半大量鑽孔, 加空氣清新機抽氣, 保持空氣流通,
所以敬告各位友善抄襲者, 唔好淨係抄個外觀,
要睇清結構, 如果抄d唔抄d, 真係會危害生命
作者: Jacky    時間: 2009-8-19 00:26

恭喜新居入伙,間屋好靓啊! 兩隻唔同種會生隻咩混種出來...之前有無成功的例子呢? 好期待!
作者: sodagreensimon    時間: 2009-8-19 01:11

D人真係食飽飯, 得閒得滯, 成日係度無風起浪~~~
作者: cash    時間: 2009-8-19 12:27

D人真係食飽飯, 得閒得滯, 成日係度無風起浪~~~
sodagreensimon 發表於 2009-8-19 01:11

各有見解o者,唔好咁敏感啦~
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 12:38

無錯∼百花齊放∼此終對消費者百利而無一害∼
試想想∼玻璃纖維廠卅鋼鐵廠卅納米製造廠卅都有興趣做鸚鵡籠∼你地話幾好∼
到時有好多質料鸚鵡籠∼點選擇都得∼唔喜歡可以用番鋼企架都得∼
只對業內人士有影響∼(大家唔需要關心)對消費者是最好消息∼
唔好咁傻受人影響∼自己做自喜歡的籠∼各有各做∼
業內人士當然要幫大家洗洗腦∼唔可以俾”納米”丫d其他質料進入市場∼
一班死士立即四出殺戮∼損失只是消費者∼
作者: sodagreensimon    時間: 2009-8-19 12:44

兩位都講得啱, 我想講的係多一事不如少一事,  阿公教落, 來說是非者, 便是是非人.... 所以都係講少句好~~

做人應該厚道d, 唔好得閒無事攻擊人....
作者: carolee    時間: 2009-8-19 12:56

我屋企人做三行, 有晒門路買料diy,
但我同街坊未同飛鸚熟之前, 已經決定搵飛鸚做籠,
$$唔係唔洗考慮, 但最重要係寶貝們嘅安全,
我地訂嘅籠, 每個鑽孔佢都好好心機打磨光滑,
每個接口都有辦法防止d ...
YVONNE 發表於 2009-8-18 23:02

yvonne 解釋得很好呀! 這是一個負責任主人必須要細心留意的事情
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 13:06

無錯∼百花齊放∼此終對消費者百利而無一害∼
試想想∼玻璃纖維廠卅鋼鐵廠卅納米製造廠卅都有興趣做鸚鵡籠∼你地話幾好∼
到時有好多質料鸚鵡籠∼點選擇都得∼唔喜歡可以用番鋼企架都得∼
只對業內人士有影響∼( ...
風中飛鸚 發表於 2009-8-19 12:38

咁叫納米製造廠用鋼鐵做玻璃纖維籠咪得囉
作者: Louis    時間: 2009-8-19 13:45

最好係不鏽鋼籠外有易潔塗層(易清潔), 及鍍上納米二氧化鈦(自動殺菌), 甘就又易洗, 又唔使用洗潔精.
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 14:37

冇所謂架∼等於現在有人發明鑽石做籠∼九千萬一個∼咁我自己唔做姐∼唔洗咁辛苦推番間鑽石廠丫∼
咪由得佢做冇人買咋嗎∼
就為什麼有人要推番∼正正是因為有作用∼先要急急推番∼如果鑽石籠就唔洗急啦∼
我絕對可以將整個製造過程完全公開∼沒有一絲秘密∼國內朋友可以在國內做∼台灣朋友可以在台灣做∼
多一個選擇總比小一個好∼多一個朋友總比多一個敵人好∼
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 14:54

我見到隔離台有位會員psot左果d法例出黎~資料如下~copy自香港國際鸚鵡會的:
原來老板有個朋友被人投訴, 政府一個部門給他警告, 說他犯了以下條例的 '2F, 3A', 請參考吧,
但是如果你們不用得太張揚應該沒事的, 一般只係市民投訴才會有人干涉的.
但要留意一點是這些膠箱原來有一個叫做'溫室原理', 除非在箱內裝上風扇或通風系統, 否則就算在箱外開著風扇, 在箱內的空氣是不會太留通的, 你地可以試試把一張紙巾放在箱內, 然後開風扇吹著膠箱, 試睇睇紙巾擺動的形態就知道你用的膠箱有幾通風了, 還有就是膠箱內的溫度會比箱外的溫度高出幾度, 如果在太陽下箱內的溫度有可能高至50度.
章:        139F  
標題:        公眾衞生(動物及禽鳥)(展覽)規例        憲報編號:        
條:        5        條文標題:        基本圍封物等的標準        版本日期:        30/06/1997
(c) 在構造和保養方面能使困囿在內的動物或禽鳥─
(i) 保持乾爽清潔;
(ii) 方便取得食物及水;及
(iii) 自由地走動和舒適地站立、坐下、躺臥與棲息;及
(d) 設於能避免照明過強的位置。
(2) 畜舍設施須─
(a) 結構良好並保持維修良好;
(b) 在設計方面能困囿在內飼養的動物或禽鳥,並能限制其他動物或禽鳥進入;
(c) 設有足夠適合飲用的水供應及設有適當的排水設施讓過量的水流走;
(d) 提供足夠的空間以供貯存新鮮食物及臥墊;
(e) 設有可將動物和食物廢物、用過的臥墊、已死的動物或禽鳥及殘物移走和處置的設施,以將蟲鼠侵擾、污染、氣味和發生疾病的風險減至最低;
(f) 透過窗、門、通風孔或空氣調節提供足夠的新鮮空氣通風,以促進在內飼養的動物或禽鳥的健康及舒適,並將陣風、氣味和水分冷凝減至最低;
(g) 藉天然或人工的方法,或藉兩者兼備的方法,提供充足而優質的照明,而照明的分布須能提供足夠的光度以容許進行例行檢查及清潔;及
(h) 設有實質上透水分且可供時刻進行衞生清潔的內層表面。
(3) 戶外範圍須提供─
(a) 足夠的遮蔭,使動物或禽鳥能保護自己免受陽光直接照射;
(b) 足夠的遮蔽物,讓動物或禽鳥在天氣惡劣時得到保護;
(c) 適當的排水設施讓過量的水流走。
作者: mmchu    時間: 2009-8-19 15:07

嘩嘩嘩,隔離個uncle話有人係"無良肥佬奸商",
肥佬奸商?係邊個呢?
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 15:13

嘩嘩嘩,隔離個uncle話有人係"無良肥佬奸商",
肥佬奸商?係邊個呢?
mmchu 發表於 2009-8-19 15:07

佢係唔係奸商我就唔知~有好多會員去找佢幫手整野淨係收料錢我就知~如果要叫d比佢幫過手既人出黎留一句說話呢咁就一定多過話佢係奸商既人~路遙之馬力日久見人心~
作者: sesese    時間: 2009-8-19 16:17

因有d人自己個腦唔通氣, 咪覺得個籠太現代化又唔通氣. 引至虐畜
大M 發表於 2009-8-18 22:37

睇完你個比喻即刻明白哂
作者: sesese    時間: 2009-8-19 16:23

有問題有問題:
1. 係咪將個屎隔拉出, 就變成上下兩層?
2. 度門响邊樹呀? 睇來睇去都唔見?
作者: sodagreensimon    時間: 2009-8-19 16:36

我讀緊浸大研究院,我淨係知凡事都講証據同科學分析,自問唔係某人口中的小學生都不如的「蠢人」...

唔會因為一d死叮住人唔放的阿叔口噏噏就要信佢.....
我都將會用亞加力膠籠....

奉勸一句:「君子求諸已,小人求諸人。」有時唔係話踩低人, 就可以抬高自己!!!

大家楚河漢界, 河水不犯井水, 各做各的就好了~~
作者: cash    時間: 2009-8-19 16:48

我讀緊浸大研究院,我淨係知凡事都講証據同科學分析,自問唔係某人口中的小學生都不如的「蠢人」...

奉勸一句:「君 ...
sodagreensimon 發表於 2009-8-19 16:36

咁你咪即係研究生
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 16:54

咁你咪即係研究生
cash 發表於 2009-8-19 16:48

俾人研究o個個?
作者: sodagreensimon    時間: 2009-8-19 16:54

係呀, 等我下次見到你果時, 好似星爺咁俾張我親手寫的咭片過你先~~
作者: cash    時間: 2009-8-19 17:00

咁要約埋一齊去踢波喎~~
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 17:02

其實事件好簡單∼自己覺得唔好∼就唔好買咪得囉∼唯一解釋只係自己覺得非常好∼又做唔到∼先會咁∼
冇其他解釋方法∼
我15歲入行∼果時都唔知道會做鸚鵡樹主席架∼早知做木工啦∼
大家唔洗針嚼膠箱好與壞∼全世界有好多人識做∼唔係我獨家代理∼喜歡鋼籠就鋼籠∼各自開心就得啦∼
作者: 偉偉    時間: 2009-8-19 17:17

飛鸚主席:無言支持
作者: joankong    時間: 2009-8-19 17:27

某某人話用膠籠會少左互動,冇得溝通,因為唔可以隔住個籠同鸚鵡玩或者進行訓練,
唔通除左隔住個籠之外,主人就唔會放佢地出黎玩咩,隔住個籠黎就唔叫溝通同訓練啦,
我夜晚食完飯就會放佢地出黎由得佢地玩一至兩鐘,日日玩到立立亂,周地屎,
用咩籠養佢地,同佢地有冇互動既接觸,溝通和訓練,我覺得係冇關係,

某某人又話用膠籠會少左活動既空間,因為冇間枝比佢地走黎走去,
我個人又覺得只要籠度夠棍比佢地爬,夠玩具比佢地玩,又點會冇得活動呢

我個人雖然唔係用膠籠,但我覺得用咩籠養都冇所謂,其實咩先係對我地既寵物最好呢?
就係主人既愛,你唔愛佢既,你比咩佢都係假

某某人又話有個主人因為用左膠籠,所以令到隻鸚鵡差d中毒死左,
因為積聚的糞便所散發出來的氨氣有毒喎,哎,我睇完都真係笑爆咀,
咁louis屋企d鸚鵡都應該死左十世,(louis唔好介意,只係做個比喻)
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 17:28

1我唔係黎打交~我黎踢波架姐~
2開心鸚鵡樹~大家只求開心~各自各精彩~我們一班鸚鵡樹~他們一班喜歡鸚鵡人~各自追尋自己的喜好~
作者: joankong    時間: 2009-8-19 17:32

1我唔係黎打交~我黎踢波架姐~
2開心鸚鵡樹~大家只求開心~各自各精彩~我們一班鸚鵡樹~他們一班喜歡鸚鵡人~各自追尋自己的喜好~
風中飛鸚 發表於 2009-8-19 17:28

我黎係同你嗌交架咋
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 17:33

某某人話用膠籠會少左互動,冇得溝通,因為唔可以隔住個籠同鸚鵡玩或者進行訓練,
唔通除左隔住個籠之外,主人就唔會放佢地出黎玩咩,隔住個籠黎就唔叫溝通同訓練啦,
我夜晚食完飯就會放佢地出黎由得佢地玩一至兩 ...
joankong 發表於 2009-8-19 17:27

救命呀~你好正經呀~我好唔慣呀~
作者: joankong    時間: 2009-8-19 17:44

救命呀~你好正經呀~我好唔慣呀~
CARMEN-LUI 發表於 2009-8-19 17:33

呢個先係真正既我,慢慢你就慣架啦
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 17:45

粉嶺陳法拉丫嗎~我嘔慣左啦~
作者: joankong    時間: 2009-8-19 17:56

粉嶺陳法拉丫嗎~我嘔慣左啦~
風中飛鸚 發表於 2009-8-19 17:45

作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 18:00

作者: sodagreensimon    時間: 2009-8-19 18:34

陳法拉?!正呀!
作者: sesese    時間: 2009-8-19 18:49

陳法拉?!正呀!
sodagreensimon 發表於 2009-8-19 18:34

你29號入去咪見到 粉嶺陳法拉真身囉~
作者: sesese    時間: 2009-8-19 18:51

有問題有問題:
1. 係咪將個屎隔拉出, 就變成上下兩層?
2. 度門响邊樹呀? 睇來睇去都唔見?
sesese 發表於 2009-8-19 16:23

答咗我先啦, 主席
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 19:00

其實事件好簡單∼自己覺得唔好∼就唔好買咪得囉∼唯一解釋只係自己覺得非常好∼又做唔到∼先會咁∼
冇其他解釋方法∼
我15歲入行∼果時都唔知道會做鸚鵡樹主席架∼早知做木工啦∼
大家唔洗針嚼膠箱好與壞∼ ...
風中飛鸚 發表於 2009-8-19 17:02

做木工好呀, 我第一個幫襯你DIY個棺材呀.
作者: 金莎朱古力    時間: 2009-8-19 20:14

奉勸一句:「君 ...
sodagreensimon 發表於 19-8-2009 04:36 PM

最欣賞呢句:大家楚河漢界, 河水不犯井水, 各做各的就好了~~
我地都無評論過佢地的討論區啦,  無聊. 有機會我又copyD 佢被人駡的野你地睇好過引及笑嚗.
作者: gameijk    時間: 2009-8-19 20:32

做木工好呀, 我第一個幫襯你DIY個棺材呀.
天奴 發表於 2009-8-19 19:00

佢唔做木棺材
只做不碎膠骨灰箱
作者: YVONNE    時間: 2009-8-19 20:46

原來無端端變左蠢人喎!
睇黎都要同阿媽傾下, 減d家用, 留番d$$再進修,
兩個Degree真係唔夠用, 會俾人話蠢,  
下次讀Master定讀另一個Degree好呢?
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 20:52

原來無端端變左蠢人喎!
睇黎都要同阿媽傾下, 減d家用, 留番d$$再進修,
兩個Degree真係唔夠用, 會俾人話蠢,  
下次讀Master定讀另一個Degree好呢?
YVONNE 發表於 2009-8-19 20:46

下次讀Faster再讀加一個Deep V好D
作者: Louis    時間: 2009-8-19 21:00

展覽規例......
作者: paladin    時間: 2009-8-19 21:15

我見過實物
會長講得好詳盡
完全明白
有任何問題
去問實有答案
我有興趣睇,因為我家放不下了@@
作者: Hugo    時間: 2009-8-19 21:33

死啦,我未會比人告??
又加上將同類唔同種養在一齊!
作者: lb1lb1    時間: 2009-8-19 21:55

i am not sure how the air flow in this cage would be but 1 problem with this cage is it is hard to fit in wooden perch, and birds CAN'T only stand on only plastic, it is bad for their feet
using only cement perch is no good either, because it is too hard on the bird's feet
there should also be wooden perch in the cage for the bird to stand
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 21:57

唏! 我都等緊人告但等極都等唔到
我同我老婆都唔係同一類人, 佢就鬼咁(限), 我就鬼咁大洗.
作者: YVONNE    時間: 2009-8-19 22:06

個籠有大量鑽孔, 有大把位加裝磨爪棍同木棍,
我加條彈彈棍等佢磨得好d添,
籠頂掛左5-6件膠, 木, 及繩做玩具,
籠底有兩件可拉出來清洗的配件,
分別係不鏽鋼間枝網,
同盛載木糠及排泄物嘅亞加力膠柜桶,
我隻發仔成日鍾意探隻腳仔落去執木糠玩,
有時又會執跌左落籠底d野食,
下次再做新籠, 個底盆一定要再深d,
費事俾隻百厭星搞搞陣.
作者: Louis    時間: 2009-8-19 22:07

中氨氣毒仲好笑, 真係自暴其短, 作大都作中暑啦....

1. 首先呢, 鳥類既泌尿及排泄系統與哺乳類動物唔同; 當食物及水份被胃部消化後, 及經腸臟吸收營養之後, 剩下既廢物包括糞便,尿液,及尿酸鹽化合物(白色個d).
當中尿酸鹽化合物含有蛋白質代謝物, 氮化物, 及多餘既礦物質等. 而尿液及糞便所含有既氨化物(俗稱亞摩尼亞)相當之少, 因為大部份氮原子都已經結合在尿酸鹽內. 就係因為鳥類既排泄物氨含量低, 所以無好似哺乳類動物尿液既強烈尿"壓"味.
而哺乳類動物體內會將尿液在排出前, 作進一步代謝, 儘量分解尿液, 吸收當中剩餘可用既營養, 排出剩下有害廢物, 例如:氨,尿素等. 所以哺乳類動物尿液有強烈"亞摩尼亞"氣味. 但呢種進一步代謝須要消耗額外體能, 唯爬蟲類及鳥類並無將此機能進化. (所以鳥類由恐龍進化係合理既.)

2. 鳥類中氨毒症當然有, 不過多數發生於食用家禽禽舍. 好似雞,鴨,鵝等, 生活於地面既家禽, 自然經常近距離接觸地上既糞便. 如果禽舍內家禽數量過於稠密, 而通風又不良, 由於氨氣比空氣重, 大量糞便揮發出既氨氣會沉積於禽舍底部, 禽舍底部生活既家禽就會過量吸入氨氣而中毒.

如果個隻鸚鵡真係死於氨中毒, 原因可能係:
1. 腎功能不全, 代謝後既廢物積聚於血液內, 未能有效與尿液排泄出體外, 類似所謂既中尿毒症.
2. 個籠長期無清潔, 令糞便大量堆積, 揮發及沉積大量氨氣在籠底, 吸入過量氨氣而中毒.
3. 隻鸚鵡長期近距離接觸籠底大量糞便, 吸入過量氨氣而中毒.
4. 使用含氨既消毒清潔劑洗籠或抹籠後, 無過清水, 氨氣從殘留既清潔劑揮發出來.
作者: paladin    時間: 2009-8-19 22:11

作者: YVONNE    時間: 2009-8-19 22:13

專家與扮專家的分別
作者: YVONNE    時間: 2009-8-19 22:14

sorry, 應該係作家,
老作唔洗負責
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 22:24

我唔識英文~有無人幫我~我唔明65樓講咩~
作者: joankong    時間: 2009-8-19 22:28

所以我咪話睇完之後笑爆咀囉
與其賴個膠籠,不如問下個主人幾耐清潔個籠仲好啦
作者: Edward    時間: 2009-8-19 22:30

某某人又話有個主人因為用左膠籠,所以令到隻鸚鵡差d中毒死左,
因為積聚的糞便所散發出來的氨氣有毒喎,哎,我睇完都真係笑爆咀,
咁louis屋企d鸚鵡都應該死左十世,(louis唔好介意,只係做個比喻)joankong 發表於 2009-8-19 17:27

嘩! 一針見血, 冇得彈....
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 22:32

大家請不要再爭論這問題~有人覺得好~有人覺得唔好~
自由市場~唔好自然會淘汰~講點好都冇用~請大家會員也不應該複製別人文章~
各家各法~大家都係喜歡鸚鵡~只是理念有輕微差異~是正常現象~
不要自尋煩腦~唔睇就唔知~唔知就冇野~
大家都係圍繞一群喜歡鸚鵡的人~以共同愛好而討論~各有各做~河水不犯井水~為何要倒亂秩序~
作者: Louis    時間: 2009-8-19 22:34

佢話呢: 唔知道個籠內既空氣流唔流通, 不過就覺得個籠好難裝木企棍, 長期使用塑膠企棍對隻腳唔好, 用石屎棍太硬都對隻腳唔好, 籠入面應該裝木企棍.
作者: YVONNE    時間: 2009-8-19 22:35

放心, 人不犯我, 我不犯人,
不過有人話我地係小學生, 蠢人,
錦我地都要俾人知道咩野叫井底之蛙.
作者: paladin    時間: 2009-8-19 22:35

我喜歡用圖案
因為可愛+和諧
作者: Edward    時間: 2009-8-19 22:36

拎展覽條例黎作古仔, 真係蠢人都不如
作者: 金莎朱古力    時間: 2009-8-19 22:38

希望佢睇吾到 louis  的解釋, 一路一路直至永遠, 亞門
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 22:40

大家聽我講一句~這情形每隔一段日子會出現一次~在鸚鵡網的人已經習慣~
只是今次目標是我~(好多次有我份~都幾威架~)下次又不知道是那人~事件一過去~就會有新目標~大家快快給事件過去~
作者: gameijk    時間: 2009-8-19 22:40

希望佢睇吾到 louis  的解釋, 一路一路直入肛門
金莎朱古力 發表於 2009-8-19 22:38

作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 22:43

中氨氣毒仲好笑, 真係自暴其短, 作大都作中暑啦....
1. 首先呢, 鳥類既泌尿及排泄系統與哺乳類動物唔同; 當食物及水份被胃部消化後, 及經腸臟吸收營養之後, 剩下既廢物包括糞便,尿液,及尿酸鹽化合物(白色個d).
...
Louis 發表於 2009-8-19 22:07

咁係唔係你家有雀死既機會大過用膠籠好多好多倍呀~
作者: Louis    時間: 2009-8-19 22:44

咁係唔係你家有雀死既機會大過用膠籠好多好多倍呀~
CARMEN-LUI 發表於 2009-8-19 22:43

人死既機會大d....
作者: 金莎朱古力    時間: 2009-8-19 22:48

邊個改我句聯, 我是有智慧的詩文人
作者: gameijk    時間: 2009-8-19 22:49

邊個改我句聯, 我是有智慧的詩文人
金莎朱古力 發表於 2009-8-19 22:48

我係有少少$嘅屎文人
作者: joankong    時間: 2009-8-19 22:53

我地冇爭論呀,我地只不過係自己台,同自己友,討論膠籠好唔好用咋
作者: gameijk    時間: 2009-8-19 22:53

我驚Louis嬲, 所以唔敢講, 其實一睇度, 我就有同感,
Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度 Louis睇唔度
作者: Louis    時間: 2009-8-19 23:01

我同d雀係已經死左十世, 你地見到既都係..........
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 23:06

louis都係d貓有味姐~d鸚鵡都唔係好離譜丫~
作者: gameijk    時間: 2009-8-19 23:08

八寸厚嘅xx,
你話死唔死
作者: 風中飛鸚    時間: 2009-8-19 23:11

係12"
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 23:13

我唔識英文~有無人幫我~我唔明65樓講咩~
CARMEN-LUI 發表於 2009-8-19 22:24

我唔識中文~有無人幫我~我只明65樓講咩, 哈哈
( 用唔到洋蔥頭)
作者: joankong    時間: 2009-8-19 23:15

我同d雀係已經死左十世, 你地見到既都係..........
Louis 發表於 2009-8-19 23:01

十世都遇得返,我地樹樹既人真係有綠呀
作者: Louis    時間: 2009-8-19 23:15

激發無窮抵抗力, 令身體更健康, 比曱甴更頑強, 好過食卡士蘭........
作者: 天奴    時間: 2009-8-19 23:17

佢話呢: 唔知道個籠內既空氣流唔流通, 不過就覺得個籠好難裝木企棍, 長期使用塑膠企棍對隻腳唔好, 用石屎棍太硬都對隻腳唔好, 籠入面應該裝木企棍.
Louis 發表於 2009-8-19 22:34

可唔可以用法文返翼一次.
作者: Louis    時間: 2009-8-19 23:26

十世都遇得返,我地樹樹既人真係有綠呀
joankong 發表於 2009-8-19 23:15

就黎七月十四, 燒d野黎都好噃........
作者: joankong    時間: 2009-8-19 23:48

就黎七月十四, 燒d野黎都好噃........
Louis 發表於 2009-8-19 23:26

燒隻紫藍比你好唔好
作者: CARMEN-LUI    時間: 2009-8-19 23:53

我唔識中文~有無人幫我~我只明65樓講咩, 哈哈
( 用唔到洋蔥頭)
天奴 發表於 2009-8-19 23:13

你係唔係想醉生夢死呀~
作者: sodagreensimon    時間: 2009-8-20 00:05

我當初睇完佢個中氨毒的CASE果陣, 都有同一個問題, 就係個主人幾耐換一次個雀籠的報紙????

就算你有幾千萬, 整個金至尊當年的金廁所, 但你十分賤格, 次次痀完屎都唔沖水, 隔得無耐, 你行入去一樣會俾阿摩尼亞焗暈.....

口噏噏, 冇相冇證據又冇證人, 就話膠籠唔好, 以偏概全, 唉.....
真係最起碼都POST張相出黎睇, 個膠籠的設計係點, 疏氣孔是否足夠, 係邊度造等等數據, 先可以確定係咪所有亞加力膠籠有問題..... 如果咁易判定一件產品的好與壞, 我相信全世界八成的化驗所都要執笠LU~~
又有D人話用膠籠係虐畜, 仲話唔信你走入去試下喎...哈哈, 笑大人個口, 聽佢咁講, 佢應該可以入個鋼籠住返一頭半個月都冇問題.........如果佢肯住, 我日日去幫佢換糧換水.....

我有朋友做實驗室, 係幫香港環保處做環境評估、環境測試(例如驗城門河的水質, 城門河魚肉重金屬含量)等等相關的工作, 我可以出錢叫佢做實驗, 研究幾多份量的鸚鵡雀屎, 釋出的氨氣(如果真係好神奇咁有的話), 先可以令隻鸚鵡中氨毒死....咁大家就唔駛拗喇!!!!

又再唔該個阿叔, 睇清楚「公眾衞生(動物及禽鳥)(展覽)規例」個展覽兩個字係咩意思先喇...

欲加之罪, 何患無辭, 網上世界唔負責任的言論, 真係多如天上的繁星.......... 某人講一句話唔好, 又有一堆人附和, 唔怪得香港仲有咁多寶藥黨......

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2