標題: 對雀鳥有毒的人類食物 [打印本頁]

作者: Louis    時間: 2009-9-4 03:30     標題: 對雀鳥有毒的人類食物

http://pet-birds.suite101.com/ar ... foods_for_pet_birds
作者: hoysiu    時間: 2009-10-4 09:10

thanks Louis. very helpful.

依樣比較特別, 可能比軟多人踩o既野, quote 出黎比大家睇.

10. Dried Beans
Cooked beans are a favorite treat of many birds, but raw, dry bean mixes can be extremely harmful to your pet. Uncooked beans contain a poison called hemaglutin which is very toxic to birds. To avoid exposure, make sure to thoroughly cook any beans that you choose to share with your bird.
作者: OnOn    時間: 2009-10-4 10:37

thanks Louis. very helpful.

依樣比較特別, 可能比軟多人踩o既野, quote 出黎比大家睇.

10. Dried Beans
Cooked beans are a favorite treat of many birds, but raw, dry bean mixes can be extremely harm ...
hoysiu 發表於 4-10-2009 09:10

真係 好多人會隨時中招, 多謝你highlight出來.
作者: Louis    時間: 2009-10-4 12:32

多謝你提醒其他雀友, 除左曬乾既豆外皮有毒之外, 亦比較難消化, 所以煮熟既豆會容易d去吸收當中既營養. 等我有時間翻譯成中文俾大家作參考.

* p.s. 以上既quotation係出自: http://birds.about.com/od/feeding/tp/poisonousfoods.htm
作者: Empire    時間: 2009-10-4 13:56

louis, 你真好!  樹樹之寶!
作者: Walk    時間: 2009-10-4 17:30

正!!!我要一份
作者: 王斯拉    時間: 2009-10-4 19:58

正!!!我要一份
Walk 發表於 2009-10-4 17:30

正呀!!!我都要..... .
作者: YVONNE    時間: 2009-10-4 23:01

LOUIS, 想問問如果自己種大豆芽, 浸水種大概幾多日先食得呀?
另外如果喂吵吵食豆腐, 份量幾多先適當呢?
作者: Louis    時間: 2009-10-4 23:26

浸之前用 Unisept 或洗蔬果既洗潔精, 洗一洗d豆, 過清水; 因為d豆表面有機會有霉菌, 而且壞豆,有蟲既豆會浮起, 浸水兩三日就會發芽, 每日換水一次.

餵豆腐份量只係隨意, 大雀餵大約一兩湯匙已經夠, 同d綠色蔬菜放一齊, 俾左班友仔食先, 因為豆腐味淡, 如果有生果一齊, 班友仔唔會食, 只會食d生果.
作者: YVONNE    時間: 2009-10-4 23:32

好彩我唔放心問下你, 我都知街坊講野好誇張,
佢叫我一日餵一磚俾吵吵食
3成都信多左
作者: Louis    時間: 2009-10-4 23:36

哦, 佢都無老點你煮過先俾吵吵食.....
作者: Louis    時間: 2009-10-6 03:38

對雀鳥有毒的蔬果及種子:
1. 薔薇科植物果實的果核及種子, 例如:蘋果,梨,桃,杏,櫻桃等, 果核或種子中含有氰化物(俗稱"山埃"). 果肉本身無毒, 而且有益, 但餵食前請除去果核或種子. 中毒症狀可在數分鐘內出現, 包括喉道收窄, 噁心, 嘔吐, 頭痛等; 嚴重者可導致死亡.

2. 牛油果的果皮及果核中含有一種稱為"Persin"的有毒物質, Persin 可引致雀鳥心跳加速, 呼吸困難, 心肌受損, 羽毛生長失調, 情緒不安, 虛弱, 精神呆滯; 如大量吸收 Persin 可引致窒息, 以至死亡.

3. 茄科植物, 例如: 蕃茄, 薯仔等, 其葉, 莖, 藤, 芽等綠色部分, 含有茄鹼; 茄鹼可使雀鳥嚴重胃痛, 噁心, 嘔吐.

4. 蔥含有硫代硫酸鹽(Thiosulfate, 刺鼻氣味成份之一), 蒜含有蒜素(Allicin); 雀鳥少量進食不會引致中毒, 如大量進食可以引致腹瀉, 嘔吐, 及其他消化系統疾病. 如經常進食或大量吸收硫代硫酸鹽或蒜素, 可以引致溶血性貧血(大量紅血球被破壞), 體內器官因缺氧衰竭而致命.

5. 乾及生的豆類, 例如一粒粒經曬乾既豆, 新鮮豆角, 荷蘭豆, 四季豆等, 含有植物性血球凝集素(Haemagglutinin), 雀鳥吸收血球凝集素後, 1至3小時內會出現中毒症狀, 如頭痛, 頭暈, 呼吸急速, 噁心, 嘔吐, 腹瀉, 四肢麻痺等, 嚴重可致命. 高溫可分解血球凝集素, 煮熟豆類後, 可放心餵食.

對雀鳥有毒的飲品:
6. 含咖啡因飲品, 例如: 咖啡, 濃茶, 可樂, 某些運動飲品, 雀鳥飲用後, 可引致心跳過速, 精神亢奮, 心律不整, 甚至脈搏停止.

7. 酒精類飲品, 內含乙醇; 乙醇有鎮靜作用, 當血液內酒精濃度過高(人類, 0.5%; 動物可接受酒精濃度比率更低), 可使腦神經中毒, 引致昏迷, 呼吸停止而死亡.

其他對雀鳥有毒的食品:
8. 朱古力/巧克力含有咖啡鹼(Theobromide), 動物及雀鳥不能有效代謝此物質, 中毒後首先影響消化系統, 出現嘔吐, 肚瀉, 尿頻症狀, 繼而影響神經系統, 產生癲癇性痙攣, 內出血, 心律不整, 心肌梗塞, 急性冠狀動脈栓塞而死亡.

9. 食用菌(菇類)屬於真菌, 雀鳥對真菌非常敏感, 體內沒有可分解食用菌內多種不同化合物的酵素, 食用後可引致食物中毒, 出現消化不良, 腹痛, 肚瀉, 嘔吐症狀, 情況嚴重可導致肝衰竭而死亡.
其中一種成份: 阿拉伯醣醇(Arabitol), 不單可引致肚瀉及嘔吐, 而且可以改變蛋白質的作用力, 影響身體的生化代謝, 對身體產生不良影響.
除此之外, 食用菌內亦含有幾丁質(Chitin), 可能會引起食物敏感症狀, 導致痕癢, 紅腫, 腸胃不適, 呼吸困難, 嚴重可致窒息.   
* 蝦殼, 蟹殼, 昆蟲外殼亦含有大量幾丁質, 參考醫療檔案時, 亦有鸚鵡因食過蝦蟹後, 因過敏而窒息死亡.
** 意式薄餅, 意大利粉, 好多時都加有洋蔥, 蒜粉, 蘑菇片/碎, 醫療檔案中亦提及過有鸚鵡懷疑因食過意式食品後而食物中毒.

10. 食鹽(氯化鈉), 所有動物均須要適量的鈉質維持身體機能正常運作, 過量吸收鈉質, 會影響健康, 會導致極度口渴, 脫水, 腎功能障礙, 甚至引致腎衰竭而死亡.
作者: Mandy    時間: 2009-10-6 07:30

louis thankyou very much!
作者: 王斯拉    時間: 2009-10-6 09:28

唔該晒Louis ,翻譯咗中文,清楚好多.
作者: YVONNE    時間: 2009-10-6 09:29

Louis真係好!
做福雀界!
謝謝!
作者: Louis    時間: 2009-10-6 12:00

雖然直接翻譯每一段短短幾句好容易, 但為求證實資料正確, 進一步知道引致中毒成份, 及中毒後徵狀, 所以翻譯前要作更多資料搜集, 以致翻譯得比較慢, 請各位見諒, 如有發現任何錯漏, 敬請指點.
作者: SugarSugar    時間: 2009-10-6 12:19

thank you Louis
作者: Louis    時間: 2009-10-7 02:14

終於完成, 最困難係翻譯 Mushroom, 絕大部分資料都只得簡單一兩句, 係話對雀鳥有毒, 可導致肝衰竭, 但無講咩物質引致中毒, 及中毒後徵狀, 用我半日時間, 睇左好多好多醫療檔案先可以綜合資料.
作者: SugarSugar    時間: 2009-10-7 09:55

終於完成, 最困難係翻譯 Mushroom, 絕大部分資料都只得簡單一兩句, 係話對雀鳥有毒, 可導致肝衰竭, 但無講咩物質引致中毒, 及中毒後徵狀, 用我半日時間, 睇左好多好多醫療檔案先可以綜合資料.
Louis 發表於 7/10/2009 02:14

作者: sonic    時間: 2009-10-7 13:56

多謝分享,辛苦晒!
作者: poohpooh    時間: 2009-11-2 14:48

Louis

我想問下

5. 乾及生的豆類, 例如一粒粒經曬乾既豆, 新鮮豆角, 荷蘭豆, 四季豆等, 含有植物性血球凝集素(Haemagglutinin), 雀鳥吸收血球凝集素後, 1至3小時內會出現中毒症狀, 如頭痛, 頭暈, 呼吸急速, 噁心, 嘔吐, 腹瀉, 四肢麻痺等, 嚴重可致命. 高溫可分解血球凝集素, 煮熟豆類後, 可放心餵食.

佢地好鐘意食新鮮未煮熟既荷蘭豆,蜜糖豆架,
我通會洗完再浸1小時水再洗比佢地食架,
咁係咪即係唔好比佢地食呀?
作者: Louis    時間: 2009-11-2 15:42

可以被免生食就被免啦, 用滾水煮一煮都好容易啫, 如果為條豆, 食到肚痛就唔值得啦, 不過我估少量應該無事既, 以前我都有俾荷蘭豆, 四季豆d雀食, 不過多數都係咬幾下就掉.
作者: poohpooh    時間: 2009-11-4 12:23

嗯,明白啦,
即係只好煮過就可以比佢食啦.
作者: carolee    時間: 2009-12-3 14:21

louis真係好叻呀! 多謝曬你d資料!
作者: tsw    時間: 2010-3-5 02:45

真係好!

作者: yelgreen    時間: 2010-3-23 00:59

13# Louis

我是新手 ! Thanks !
作者: jesuscheung1016    時間: 2010-5-10 17:26

我也是新手,多謝Louis!您既資料,令我有更多的認識!
作者: amatiel    時間: 2010-5-20 19:32

wow~ thank you Louis, 好彩睇一睇....原來唔可以俾番茄....我呢兩日仲諗緊俾唔俾佢食...

另外我想請問一下, 除o左豆類之外, 仲有d 咩係要煮熟先俾得雀雀食呢? 唔該哂Louis~
作者: Louis    時間: 2010-5-21 01:15

wow~ thank you Louis, 好彩睇一睇....原來唔可以俾番茄....我呢兩日仲諗緊俾唔俾佢食...

另外我想請問一下, 除o左豆類之外, 仲有d 咩係要煮熟先俾得雀雀食呢? 唔該哂Louis~
amatiel 發表於 2010-5-20 19:32

番茄食得, 係d綠色部分(葉, 莖)唔得, 暫時蔬菜中, 係豆類要煮熟先俾鸚鵡食就安全d, 芽菜/發芽豆都可以生食.
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-5-21 01:19

上次睇個自然療法,都highly recommend 食芽菜喎! 原來鸚鵡都食得!

Thank you Louis!
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-5-21 01:22

Louis, e家晴晴、寶寶企嘅層架係$10店買嗰d格格架,呢d架會唔會令佢哋中毒ga? (鐘意咬)
作者: Louis    時間: 2010-5-21 08:54

Louis, e家晴晴、寶寶企嘅層架係$10店買嗰d格格架,呢d架會唔會令佢哋中毒ga? (鐘意咬)
BoBoBoBo 發表於 2010-5-21 01:22

如果個架由金屬製造, 而架上電鍍或漆油容易剝落, 就最好唔好用喇.
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-5-21 09:52

Thanks Louis!  仲想繼績問,因為唔關食物事,改係另一樹問你...

http://forum.parrot-tree.com/viewthread.php?tid=8650&page=15
作者: amatiel    時間: 2010-5-21 19:07

知道了~~唔該哂Louis~
作者: katrina    時間: 2010-5-22 13:33

即係apple 係可以食~但就唔好有核~不過我連皮都會去埋~
同狗仔一樣唔可以食朱古力~
不過我諗有好多動物都唔食得~
作者: 楚峰    時間: 2010-5-22 20:37

即係apple 係可以食~但就唔好有核~不過我連皮都會去埋~
同狗仔一樣唔可以食朱古力~
不過我諗有好多動物都唔食得~
katrina 發表於 2010-5-22 13:33

就算你唔去皮...佢都會自己去皮...佢唔食皮的~
作者: apsw    時間: 2010-7-5 15:35

請不要抄其他網.是你已前說我的
作者: Louis    時間: 2010-7-5 23:23

請不要抄其他網.是你已前說我的
apsw 發表於 2010-7-5 15:35

如果你見到其他中文網站有相同文章, 係佢地抄我, 我呢篇文章係翻譯及遍寫自以下英文網站文章.
http://pet-birds.suite101.com/ar ... foods_for_pet_birds

鸚鵡樹歡迎任何雀友翻譯其他國家網站既鸚鵡文章成中文, 供大家分享知識及心得.
作者: apsw    時間: 2010-7-7 22:25

sorry Louis
作者: kinsun2k    時間: 2010-8-26 23:11

THANKS~~~
作者: wongleung    時間: 2010-9-21 13:03

好有用 學習了 謝谢
作者: MandyYung    時間: 2010-12-22 02:22

真係好在黎到呢度呀 我之前俾過一次蕃茄 同一次豆角佢食呀 
作者: MandyYung    時間: 2010-12-29 00:20

想問下咁食唔食得士多啤梨呢 
作者: tsw    時間: 2010-12-29 05:56

想問下咁食唔食得士多啤梨呢 
MandyYung 發表於 2010-12-29 00:20

可以食,無問題
作者: jenny    時間: 2012-1-4 11:38

多謝分享呀,我都唔知有咁多野唔比食
作者: Noryb    時間: 2012-2-14 16:07

想請問石榴得唔得呀  ? 係一粒粒晶瑩通透有果核o個種, 唔係番石榴
作者: CTL    時間: 2012-2-14 22:50

46# Noryb
我的灰鸚每年夏秋季都陪同我食好多,很愛吃,沒有出事.
作者: BoBoBoBo    時間: 2012-2-15 14:45

勁鍾意食! 但d 汁染到週圉到係! 要有心理準備, 會洗餐死!
http://forum.parrot-tree.com/vie ... hlight=%AC%F5%A5%DB
作者: mythox    時間: 2012-2-29 10:56

其實沙田柚又好唔好既呢?  我隻太陽BB好鐘意食
作者: cc4321    時間: 2012-4-7 21:17

我諗無人會比朱古力同咖啡隻雀食卦
作者: vase    時間: 2013-3-1 12:36

极品好贴。分享推广
作者: dororozwei    時間: 2013-3-3 22:38

同狗一樣唔食得朱古力
作者: dororozwei    時間: 2013-3-3 22:38

同狗一樣唔食得朱古力
作者: lemm789    時間: 2013-3-27 02:56

thv you!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: JOYCE_IP    時間: 2013-4-17 09:35

Pls translate to Chinese many thanks.
BTW what is the best bean for parrot ?
作者: pasu_hkman    時間: 2013-4-29 23:42

thx for share
作者: himura1238    時間: 2013-9-10 15:06

對於新手既我果然好有用處~~~
感謝分享!!!
作者: kentgundam    時間: 2013-10-22 13:11

thx for sharing
作者: sugargigi    時間: 2013-12-7 23:32

很有用!
唔止食物:很想買個新籠,看中一個很喜歡,但係係烤漆的,很擔心鸚鵡咬籠食咗D漆中毒。
作者: hchlai    時間: 2017-3-27 20:55

Thanks for sharing
作者: agnesms    時間: 2017-9-19 12:07

Thank you for sharing
作者: hang0925    時間: 2018-3-3 02:27

thx板大分享

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2