標題: *****非常感動的一刻***** [打印本頁]

作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 10:08     標題: *****非常感動的一刻*****

用燈照時~非常緊張~因為壓力非常大~
一見到~真係感動到想0咸~(因為先前跌爛左一粒~)

各位觀眾~苜次成功受精~大白葵花鸚鵡蛋~
作者: clymcm    時間: 2010-4-7 10:19

wah! 好似去左太空館睇宇宙咁奧妙~!!
係咪小小雲?
作者: coletrain    時間: 2010-4-7 10:20

相問下,
點睇會知到隻蛋受左精呢?
係咪見到有血絲就係呢?
thanks!
作者: 寶哥哥    時間: 2010-4-7 10:26

Very Good. Congratulations!!!
作者: mavisweet    時間: 2010-4-7 10:47

好感動呀~~~!!恭喜小雲小寶添丁~
祝bb順順利利~~~
作者: mayfire    時間: 2010-4-7 10:55

作者: Cozzy    時間: 2010-4-7 10:57

各位觀眾~苜次成功受精~大白葵花鸚鵡~
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 10:08

感動.....太好了......
主席之後的幾個月,你的壓力會仲大.......
加油......
恭喜 ! carol
作者: sam905    時間: 2010-4-7 11:08

恭喜哂!
作者: 爆谷    時間: 2010-4-7 11:31

各位觀眾~苜次成功受精~大白葵花鸚鵡~
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 10:08

咁你以前有冇陪太太照超聲波呀? 有冇睇住仔仔出世呀?  會唔會都係感動到喊呢?
作者: 小英仔    時間: 2010-4-7 11:31

恭喜小雲小寶開支散業
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 11:44

因為雀主去旅行,要將鸚鵡寄養到買賣鸚鵡店舖,(如果將蛋強行運送.99%死亡)迫於無奈要將蛋交給我,(但一樣有反對聲音,話我們破壞自然)
點都好,如果我成功,破壞到什麼自然,我未有智慧明白,但救回一個小生命我就知道,
小生命誕生.非常奧妙,今早的一刻,是感動又開,喜悅心情已經忘掉什麼反對聲音,
作者: carmenchungkm    時間: 2010-4-7 11:56

好期待破蛋而出果一日
作者: CARMEN-LUI    時間: 2010-4-7 12:03

成日都講主"唔好理人講咩架啦~"咩破壞自然丫~係唔係養雀就邊道都唔洗去丫~唔去旅行都要返工呀~養又夠破壞自然啦~咁又養~

PS : 恭喜哂小雲同小寶呀~
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 12:16

我好多年前都好喜歡及支持一個政黨,後來見佢地開始變質,為反對而反對,敵人做乜都反對,月亮是圓都說是方,
(我就開始唔再捐錢俾佢地,(捐款率每年下降),反反下大家就會知道亂反,就會唔支持你架啦,
作者: Mitchell    時間: 2010-4-7 12:16

恭喜哂呀~~~個一刻真係好感動架恭喜哂
作者: winglb    時間: 2010-4-7 12:20

恭喜恭喜
作者: jennymok    時間: 2010-4-7 12:30

恭喜 ! carol
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 12:33

每次兩粒蛋,我第一個排隊,(只想要一隻)請鳥主記錄在案,
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 12:34

大家諗下,大白已經乖到雲,非常跟人,如果由蛋孵出仲得了,
作者: 小卡    時間: 2010-4-7 12:57

飛鸚唔好係到引人= =

我唔想諗呀
作者: ssassa    時間: 2010-4-7 13:00

我都好想睇佢出蛋果陣個樣呀
作者: Empire    時間: 2010-4-7 13:01

恭喜小雲同小寶! Carol & Frank!
作者: wakashi    時間: 2010-4-7 13:12

我見到一個小宇宙
作者: JoeLee    時間: 2010-4-7 13:19

Carol & Frank, 恭喜 恭喜
作者: pinko    時間: 2010-4-7 13:52

主席加油呀
作者: gameijk    時間: 2010-4-7 13:54

出蛋果陣
pls 24 hours HD record.
作者: poohpooh    時間: 2010-4-7 13:55

哇~~~又一名喇~~
飛鸚你顧得來嘛~~~
唔掂既出聲喎,等我幫下你要左隻大白啦
作者: sallyyau    時間: 2010-4-7 13:56

恭喜小雲同小寶更加恭喜Carol & Frank
作者: tangpf0809    時間: 2010-4-7 13:58

恭喜晒!真係可喜可賀!希望今次平平安安,順順利利!
作者: joankong    時間: 2010-4-7 14:09

真係好值得開心呀,恭喜哂
作者: layer    時間: 2010-4-7 14:11

恭喜晒~~~^^
作者: carolee    時間: 2010-4-7 14:33

一入鸚鵡樹見到隻旦好驚喜呀, 辛苦晒飛鸚, 你唔駛比咁大壓力自己架, 順其自然便可以了, 有孫抱固然開心, 冇嘅話只要小雲小寶身體健康我也好滿足

好多謝大家嘅祝福, 生命真的好奇妙呢!
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 14:33

搵人整個鏡頭影住,就可以拍到出生果刻,人手及實冇可能,
作者: 大M    時間: 2010-4-7 14:36

恭喜小雲, 小寶, Carol & Frank
作者: carolee    時間: 2010-4-7 14:47

因為雀主去旅行,要將鸚鵡寄養到買賣鸚鵡店舖,(如果將蛋強行運送.99%死亡)迫於無奈要將蛋交給我,(但一樣有反對聲音,話我們破壞自然)
點都好,如果我成功,破壞到什麼自然,我未有智慧明白,但救回一個小生命我就知道,
小 ...
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 11:44

乜有反對聲音咩?  點理得咁多, 只要出心是對隻雀同對隻旦作出最好的安排, 問心無愧, 便可以了
作者: carolee    時間: 2010-4-7 14:49

每次兩粒蛋,我第一個排隊,(只想要一隻)請鳥主記錄在案,
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 12:33

ok, 記錄在案
作者: mavisweet    時間: 2010-4-7 14:52

風中飛鸚 發表於 2010-4-7 14:33

有得直播破蛋過程...就真係正啦~
不過哩d咁高科技既野要問問teddy~
相信teddy會好樂意咁做~~hehe.....
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 14:54

大家見到最紅色位置,就係將來臍帶連繫蛋殼位置,以向熱點表面,決定位置所在,由果度為中心點,散開血根,現在不能將紅點位置郁動得太利害,會令鸚鵡蛋夭折.又不能完全唔郁,
本來已經發誓唔再餵bb,為左雀主是我好朋友,(主席的傳奇一生也有提及)為有破例一次,
(成日破例,都已習慣)(因為每次都是特別例子,每次都有新借口要破)
作者: Raco    時間: 2010-4-7 14:58

生命真係奇妙
作者: carolee    時間: 2010-4-7 14:59

大家見到最紅色位置,就係將來臍帶連繫蛋殼位置,以向熱點表面,決定位置所在,由果度為中心點,散開血根,現在不能將紅點位置郁動得太利害,會令鸚鵡蛋夭折.又不能完全唔郁,
本來已經發誓唔再餵bb,為左雀主是我好朋友,(主 ...
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 14:54

咁證明你人緣好, 有好多好多好朋友姐!
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 15:16

你知唔知我今天早上幾緊張,一怕白蛋,個心十五十六,希望有料到你會好開心,一照落去開心到跳起,
最想第一時間同你分享,又怕你未起身,我老婆話你一定唔介意嘈醒收e個消息,所以先咁早打電話俾你,
再四處打電話通知其他人,
我有一個願望,好想成功餵大e隻大白,
作者: carolee    時間: 2010-4-7 15:23

你知唔知我今天早上幾緊張,一怕白蛋,個心十五十六,希望有料到你會好開心,一照落去開心到跳起,
最想第一時間同你分享,又怕你未起身,我老婆話你一定唔介意嘈醒收e個消息,所以先咁早打電話俾你,
再四處打電話通知其他 ...
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 15:16

咁我幫你立志啦, 立咗志就會成功架喇~

我立志飛鸚成功餵大e隻大白
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 15:33

我未能平復心情,只怕萬一隻蛋有事,受唔到打擊,
作者: drdoom    時間: 2010-4-7 15:33

小雲小寶又可以上手玩,又可以生BB
真係極品
作者: zero322    時間: 2010-4-7 15:39

小小雲 卜卜脆xd
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-7 15:44

好大既喜訊

小雲就快可以見到BB!
作者: mikk    時間: 2010-4-7 15:53

盡力而為.加油呀
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-7 17:30

佢地都未明生bb,仲囉隻蛋當波咁踢,你交俾我,我傳俾你,
作者: apsw    時間: 2010-4-7 20:05

Congratulations
作者: shairley    時間: 2010-4-7 20:23

冇聲都會比人話係傻
何況你咁易有是非,冇須要理
加油
作者: JoeLee    時間: 2010-4-7 22:09

風中飛鸚 發表於 2010-4-7 14:33

裝番個 IPCam影住隻蛋. 等全世界既人都可以上網睇住. 你話幾好呢 !
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-8 00:03

IP Cam:

http://forum.parrot-tree.com/vie ... &extra=page%3D1
作者: Mandy    時間: 2010-4-8 00:31

恭喜曬阿~~ 小雲小寶第時既bb一定似佢地咁乖阿~
飛鸚你再提一提毒害唔少人啦

作者: jennymok    時間: 2010-4-8 00:48

聽見呢個消息好開心 , 恭喜小雲, 小寶 &  媽咪就黎有小BB抱 !
作者: 芳姨    時間: 2010-4-8 01:05

恭喜Carol 就快抱孫啦,
祝小雲&小寶的愛情結晶成功孵出雀B.
作者: hunglei    時間: 2010-4-8 01:18

加油!!!
作者: 大飛    時間: 2010-4-8 01:22

最緊要小雲小寶bb大家都健健康康.
作者: OnOn    時間: 2010-4-8 01:31

見倒呢個post, 開心到飛起....
BB 快d出來,  睇部似小雲定小寶  
作者: wakashi    時間: 2010-4-8 02:01

小雲&小寶有第一隻受精蛋,
之後每年都有排生,
祝兒孫滿堂

作者: tsw    時間: 2010-4-8 02:45

恭喜哂呀~~~
作者: 小鳥必必    時間: 2010-4-8 04:13

http://blog.xuite.net/dannywu18/xbirdparrots/25414540#15757737[/url]

BB呀>>http://blog.xuite.net/dannywu18/xbirdparrots/21587447

架仔真勁>>>http://blog.xuite.net/dannywu18/xbirdparrots/30570902
作者: imjoycetsang    時間: 2010-4-8 04:24

飛鸚唔好係到引人= =

我唔想諗呀
小卡 發表於 2010-4-7 12:57

好感動呀!!!
作者: imjoycetsang    時間: 2010-4-8 04:27

我頭先趺爛咗隻蛋
好彩係冇受精嘅.........
作者: Mitchell    時間: 2010-4-8 09:13

攪到我都想買多隻迷金配肥B tim
作者: carolee    時間: 2010-4-8 10:54

再一次謝謝大家的祝賀

mitchell, 我好贊成妳幫肥B配返個女朋友呀! 以小雲小寶為例, 兩隻雀雀如果啱key, 佢哋會生活得比單丁一隻快樂好多
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-8 11:00

1大家要留意一樣野~唔好太信出世紙~mitchell要確定你的鸚鵡性別才可以去配對~(斷背山就無謂啦)

2小雲小寶的個案不多.(如同中六合彩,大家唔需要急去買,)
作者: carolee    時間: 2010-4-8 11:49

1大家要留意一樣野~唔好太信出世紙~mitchell要確定你的鸚鵡性別才可以去配對~(斷背山就無謂啦)

2小雲小寶的個案不多.(如同中六合彩,大家唔需要急去買,)
風中飛鸚 發表於 2010-4-8 11:00

當年我帶住小雲自己去選伴侶, 原意只是給她找個玩伴, 所以品種性別都冇所謂, 但佢相睇咗過百隻雀之後, 自己選了小寶

所以根據呢個經驗, 飛鸚說得對, 不可心急和隨便找一隻回家, 因未必合得來

當然也有個別例子, 像joelee的寶寶和晴晴, 雖然不是自己互選, 也是非常相親相愛
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-8 12:31

當年我帶住小雲自己去選伴侶, 原意只是給她找個玩伴, 所以品種性別都冇所謂, 但佢相睇咗過百隻雀之後, 自己選了小寶

所以根據呢個經驗, 飛鸚說得對, 不可心急和隨便找一隻回家, 因未必合得來

當然也有 ...
carolee 發表於 2010-4-8 11:49

係呀! 好彩寶寶EQ高,對晴晴好忍讓。講真,晴晴都好霸道ga!
e.g. Icon 張相係晴晴推寶寶落枝企棍時影既!
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-8 12:32

原來你頭像不是鏡射?是一對灰鸚?
作者: layer    時間: 2010-4-8 12:34

風中飛鸚 發表於 2010-4-8 12:32

BOBO頭像好可愛, 似倒影,很玩味~~
作者: layer    時間: 2010-4-8 12:42

黑鏡?
BoBoBoBo 發表於 2010-4-8 12:41

內心黑暗既一面~~
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-8 12:48

風中飛鸚 發表於 2010-4-8 12:32

黑鏡?
JOELEE 張相至係寶寶加鏡射!
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-8 13:35

內心黑暗既一面~~
layer 發表於 2010-4-8 12:42

都見過當晴晴單腳倒掛自己時,寶寶走到她腳邊 .....一啖咬落隻腳度....
作者: layer    時間: 2010-4-8 14:22

都見過當晴晴單腳倒掛自己時,寶寶走到她腳邊 .....一啖咬落隻腳度....
BoBoBoBo 發表於 2010-4-8 13:35

哈哈~好壞呀~~
作者: 小卡    時間: 2010-4-8 16:11

呢d係家庭暴力@@
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-8 16:23

呢d係家庭暴力@@
小卡 發表於 2010-4-8 16:11

小朋友玩姐! (不顧後果那種),  之後又好friend。
作者: 楚峰    時間: 2010-4-8 16:25

佢地都未明生bb,仲囉隻蛋當波咁踢,你交俾我,我傳俾你,
風中飛鸚 發表於 2010-4-7 17:30

如果俾喪Bill...仲會頭鎚再插花之後倒掛添丫~
作者: JoeLee    時間: 2010-4-8 20:49

當然也有 ...
carolee 發表於 2010-4-8 11:49

Carol,
代寶寶和晴晴多謝您的讚賞. 飛鸚講得啱. 不可心急和隨便找一隻回家,因兩隻雀未必夾得來.
我家中兩隻雀甘夾是我好彩.
作者: poohpooh    時間: 2010-4-8 21:32

......................晴晴都好霸道ga!e.g. Icon 張相係晴晴推寶寶落枝企棍時影既!
BoBoBoBo 發表於 2010-4-8 12:31

.................都見過當晴晴單腳倒掛自己時,寶寶走到她腳邊 .....一啖咬落隻腳度....
BoBoBoBo 發表於 2010-4-8 13:35 [/quote]
一時又一腳伸埋去....一時又一淡咬落黎.............
好得人驚呀~~~
作者: BoBoBoBo    時間: 2010-4-8 22:37

.................都見過當晴晴單腳倒掛自己時,寶寶走到她腳邊 .....一啖咬落隻腳度....
一時又一腳伸埋 ...
poohpooh 發表於 2010-4-8 21:32

灰鸚小朋友玩起上嚟, 要睇緊d ga!

Carol 對寶貝至真係相親相愛, 羨慕死人!   好期待見到Carol抱住個孫既相片!
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-8 22:56

唔睇隻蛋住啦~下星期先再照~
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-4-10 01:42

搵到d資料~
大白鸚鵡 ~又名雨傘鳳頭鸚鵡~算係最多產既葵花之一~在野外的數量愈來愈少~人類捕捉販賣是主要原因~大白個性非常溫和及友善~喜歡親近主人~能學好多把戲及技巧~母鳥的虹膜有點帶淡紅色~
體長:46cm(18吋)
籠養的大白鸚鵡有時非常吵雜~喜歡咬爛野~啃咬力十分驚人~
繁殖:
大白鸚鵡是鳳頭鸚鵡中較容易繁殖的一種~全年都可繁殖~最好選擇堅固厚實邊緣加金屬的巢箱~或是將巢箱外掛在籠外~否則可能會被牠們咬到離離落落~ 通常一窩產2 顆卵~公鳥與母鳥輪由孵蛋~約30天後孵化~3個月後羽毛長成~親鳥常常只專心照顧一隻雛鳥~所以常檢查巢箱及幼鳥的情形是必須的~有飼養雛鳥經驗的人最好能夠抓出手養以確保每隻幼鳥能順利健康的成長與發育~

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2