標題: 買鸚鵡 [打印本頁]

作者: aocfun    時間: 2010-6-10 21:39     標題: 買鸚鵡

我想養鸚鵡....預算係1500左右(高d都ok)..想問下有咩品種可以選舉(淨雀)
1:年齡 3個月-1年內(要識食糧,唔使下下餵佢)細隻開始陪養感情開始好d...
2:對屋企有歸屬感高d既(籠/巢)因為我唔想成日困住佢
3:大少便會係指定位置(同上部原因差唔多)
希望各位唔好鬧我la~~~ ....雀方便其實我都會選合眼緹既...但都要係價錢內 ma....
更新問多樣野....可選擇既雀中....邊隻識講野.... .....
作者: blanche_lam    時間: 2010-6-10 21:55

搵好心雀友陪您去買
其實呢度唔比賣雀咖啵 ,
您出呢個post係咪想睇下有冇人放雀?
作者: aocfun    時間: 2010-6-10 22:06

唔係~~~我想知邊度有得買同咩品種岩我既要求 ja=.=...
作者: sodagreensimon    時間: 2010-6-10 22:16

1:年齡 3個月-1年內(要識食糧,唔使下下餵佢)細隻開始陪養感情開始好d...
好主意~~一般黎講細雀都係易D培養感情
2:對屋企有歸屬感高d既(籠/巢)因為我唔想成日困住佢
大部份既雀都對自己既籠及巢有歸屬感, 我都諗唔到邊種鸚鵡好憎自己個籠~~
睇下你點訓練, 正常鸚鵡都好易教到~~
作者: aocfun    時間: 2010-6-10 22:40

咁c兄有咩好雀介紹 a
作者: cool    時間: 2010-6-10 22:42

咁c兄有咩好雀介紹 a
aocfun 發表於 2010-6-10 22:40

問峰哥,幫到你...........
作者: blanche_lam    時間: 2010-6-10 23:29

問峰哥,幫到你...........
cool 發表於 2010-6-10 22:42

hahaha , cool兄講得冇錯 ,
問佢佢一定教您
佢好nice
作者: blanche_lam    時間: 2010-6-10 23:33

楚峰兩隻大陽一放落地就會自動屙臭臭
屙完重識飛返上佢肩膀 , 問峰哥冇錯咖啦

作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 02:13

佢都係會叫你買太陽!!!
作者: kitkit441    時間: 2010-6-11 02:17

太陽啦
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-6-11 12:20

太陽/塞內加爾/亞歷山大/達魔/
作者: kaking    時間: 2010-6-11 13:26

大陽我都想買∼‘不過大陽同迷金可以一齊養嗎∼
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 13:29

風中飛鸚 發表於 2010-6-11 12:20

反對........
塞內加爾係唔好........
太陽/亞歷山大/達魔 都好正............
作者: chiu_cc    時間: 2010-6-11 13:32

風中飛鸚 發表於 2010-6-11 12:20 PM

呢個價錢嘅鸚鵡, 都好好玩駕.

鸚鵡本身聰明, 好叻玩tricks, 好叻學新嘢.

講嘢能力, 我覺得唔係最重要. 最緊要你肯同佢溝通, 玩.
作者: clymcm    時間: 2010-6-11 13:34

反對........
塞內加爾係唔好........
太陽/亞歷山大/達魔 都好正............
Cozzy 發表於 2010-6-11 13:29

塞內加爾顯顯碎啦.....都唔夠十分一太陽大聲
作者: chiu_cc    時間: 2010-6-11 13:37

鸚鵡本身就好嘈駕啦. 要唔嘈, 就養魚先得喇.

我d雀係早同黃昏最嘈. 其他時間ok
作者: sodagreensimon    時間: 2010-6-11 14:22

太陽真係好嘈, 如果真係選擇太陽, 真係要做好心理準備~~

坦白說, 最近見太陽賣得咁好, 我好怕第時會有好多太陽鸚鵡...........
作者: clymcm    時間: 2010-6-11 14:45

太陽真係好嘈, 如果真係選擇太陽, 真係要做好心理準備~~

坦白說, 最近見太陽賣得咁好, 我好怕第時會有好多太陽鸚鵡...........
sodagreensimon 發表於 2010-6-11 14:22

u'r right~ 唔單只朝早黃昏會叫, 基本上有光都會叫

我比較擔心會多左棄鸚
作者: sodagreensimon    時間: 2010-6-11 14:51

clymcm謝謝您的明白我既意思~~
作者: 爆谷    時間: 2010-6-11 15:50

u'r right~ 唔單只朝早黃昏會叫, 基本上有光都會叫

我比較擔心會多左棄鸚
clymcm 發表於 2010-6-11 14:45

真係值得擔心 ga, 唔少人興個樣養個樣,根本無了解清楚,之後發現同預期有別,又唔積極面對,只會選擇最容易 ge 解決方法 ... 拋棄
n 年前 MTR 廣告用史納莎, 到近期  d 導盲犬小 Q用 labrador retriever, 都係引起熱潮,然後就係棄養潮, 好多例子
所以大家放毒同時,都要提醒各位三思而後行.
作者: hifai619    時間: 2010-6-11 16:06

太陽除左嘈之外,,仲有咩缺點?
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 16:06

clymcm 發表於 2010-6-11 13:34

塞內加爾唔嘈,但咬人
作者: TABO123456    時間: 2010-6-11 16:09

clymcm 發表於 2010-6-11 13:34

塞仔嘈起上嚟一d都唔細聲呀~
波子朝朝見光(已經有一塊黑布+一塊白布蓋住)開始喪叫
但當開始食野又變返靜, 要專心食野
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 16:19

真係值得擔心 ga, 唔少人興個樣養個樣,根本無了解清楚,之後發現同預期有別,又唔積極面對,只會選擇最容易 ge 解決方法 ... 拋棄
n 年前 MTR 廣告用史納莎, 到近期  d 導盲犬小 Q用 labrador retriever, 都係引起熱 ...
爆谷 發表於 2010-6-11 15:50

我已經介左放毒同中毒......
作者: cool    時間: 2010-6-11 16:26

我已經介左放毒同中毒......
Cozzy 發表於 2010-6-11 16:19

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX...................

因此帖涉及法律問題,經ParrottreeAdmin修改,敬請原諒。
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 16:28

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX..................
cool 發表於 2010-6-11 16:26

唔好la,一陣佢食左我d彩鳳!!!!

因此帖涉及法律問題,經ParrottreeAdmin修改,敬請原諒。
作者: cool    時間: 2010-6-11 16:30

ha ha i know you like keep special 所以問下你...................
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 16:48

ha ha i know you like keep special 所以問下你...................
cool 發表於 2010-6-11 16:30

我果d一d都唔special.......
作者: ★B♀B♂★    時間: 2010-6-11 18:55

大部份既雀都對自己既籠及巢有歸屬感, 我都諗唔到邊種鸚鵡好憎自己個籠
我隻錐尾真係幾憎自己個籠架佢.PS:1.因為佢同我訓.2.只有我返工既時間佢至要迫住困係個籠入面.
我隻迷你金都一樣.PS1.佢只有訓覺至會自己返入籠,然後大叫,叫你幫佢蓋籠布=.=唔係訓唔著.其餘時間佢都係係個企架度玩.總括黎講,我2隻大帝既自由度絕對比我本人大我只係佢地既呀4.比佢地點黎點去
作者: clymcm    時間: 2010-6-11 22:50

太陽除左嘈之外,,仲有咩缺點?
hifai619 發表於 2010-6-11 16:06

毛色太, 容易令人在缺乏認知下買了

好運的話, 會得到精乖可愛的太陽, 家庭鄰里關係依夠和睦
否則, 家無寧日由此開始~
作者: aocfun    時間: 2010-6-11 22:53

咁我想問下邊度有以下鸚鵡買同幾$ ga (大概)

珍達 / 詹代亞錐尾鸚鵡
彩繪錐尾鸚鵡
黑帽錐尾鸚鵡
作者: clymcm    時間: 2010-6-11 23:03

aocfun 發表於 2010-6-11 22:53

在香港, sun conure (太陽錐尾) 一般會比 Jenday (珍達錐尾) 來貨多
雀街或灣仔偶爾會有, 但不多
約$1500-$2000

要留意珍達與太陽叫聲是相同的, 只是毛色有分別
其他品種的錐尾, 有可能會比較"靜"一點..不過不太清楚~
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 23:19

毛色太艷光四射, 容易令人在缺乏認知下買了

好運的話, 會得到精乖可愛的太陽, 家庭鄰里關係依夠和睦
否則, 家無寧日由此開始~
clymcm 發表於 2010-6-11 22:50

你果隻都好乖呀!!!!!!!!!!!!
作者: clymcm    時間: 2010-6-11 23:25

你果隻都好乖呀!!!!!!!!!!!!
Cozzy 發表於 2010-6-11 23:19

如果我果隻叫乖, 咁V仔係好好好好好好好好好好....乖!
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 23:29

如果我果隻叫乖, 咁V仔係好好好好好好好好好好....乖!
clymcm 發表於 2010-6-11 23:25

v仔係唔乖.....
nike乖......
成日話乖會小氣
作者: OnOn    時間: 2010-6-11 23:40

我比較擔心會多左棄鸚
clymcm 發表於 11-6-2010 14:45

比較擔心會多左棄鸚.... me too.
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 23:46

比較擔心會多左棄鸚.... me too.
OnOn 發表於 2010-6-11 23:40

多左人養鸚鵡,棄鸚係一個必然的現象......
每一件事普及左,都會多左一試無壞的人....
之後因為唔了解而放棄.....
我都可以做的都只係教育下的有興趣的人...
作者: OnOn    時間: 2010-6-11 23:55

多左人養鸚鵡,棄鸚係一個必然的現象......
每一件事普及左,都會多左一試無壞的人....
之後因為唔了解而放棄.....
我都可以做的都只係教育下的有興趣的人...
Cozzy 發表於 11-6-2010 23:46

這正是鸚鵡樹存在的意義, 希望多一個途徑令多D人得到正面資訊.  
先了解, 再做决定.
作者: Cozzy    時間: 2010-6-11 23:56

這正是鸚鵡樹存在的意義, 希望多一個途徑令多D人得到正面資訊.  
先了解, 再做决定.
OnOn 發表於 2010-6-11 23:55

係,如果每一個主人都明白佢自己想要的鸚鵡,一次買對品種.....就會比較小棄鸚
作者: Louis    時間: 2010-6-12 00:05

彩繪錐尾鸚鵡
黑帽錐尾鸚鵡
aocfun 發表於 2010-6-11 22:53

恕我見識少, 我十幾年都未見過香港有得賣 Painted Conure 同 Black Capped Conure.
作者: Cozzy    時間: 2010-6-12 00:17

恕我見識少, 我十幾年都未見過香港有得賣 Painted Conure 同 Black Capped Conure.
Louis 發表於 2010-6-12 00:05

好野終於有知音人la....
作者: OnOn    時間: 2010-6-12 00:18

唯一見過嗰 隻Black Capped Conure都剛剛走失.
希望快D揾番佢.
作者: Louis    時間: 2010-6-12 01:27

唯一見過嗰 隻Black Capped Conure都剛剛走失.
希望快D揾番佢.
OnOn 發表於 2010-6-12 00:18

個隻好似係Green Cheeked Conure 喎!
作者: Ming    時間: 2010-6-12 02:33

作者: clymcm    時間: 2010-6-12 09:38

我家有隻新寄宿生珍達
共對左個多星期
感受係 : 果然名不虛傳

奉勸大家買之前一定要再三考慮
Ming 發表於 2010-6-12 02:33

我都終於有知音人肯企出黎撐我la~~
作者: Cozzy    時間: 2010-6-12 09:38

我家有隻新寄宿生珍達
共對左個多星期
感受係 : 果然名不虛傳

奉勸大家買之前一定要再三考慮
Ming 發表於 2010-6-12 02:33

珍達的色彩對比好強......好'令'
作者: 楚峰    時間: 2010-6-12 10:52

太陽帝國掘起...@@"
作者: Cozzy    時間: 2010-6-12 10:53

太陽帝國掘起...@@"
楚峰 發表於 2010-6-12 10:52

可以搵人拍大國掘起
作者: 風中飛鸚    時間: 2010-6-12 11:31

等於檸檬茶/啤酒/可樂/益力多
是四個完全唔同飲品~各有各好處~各有各人喜歡~樓主就要先了解清楚~
我們只是照標題2000元介紹咁上下的鸚鵡~
如果唔係就介紹紫藍金剛俾人手養~
學生哥~剛畢業出黎社會做事~初養鸚鵡,最適宜借大耳窿錢去養紫藍金剛~因為下半世就同佢打工~
唔洗再有希望~
作者: Cozzy    時間: 2010-6-12 11:40

是四個完全唔同飲品~各有各好處~各有各人喜歡~樓主就要先了解清楚~
學生 ...
風中飛鸚 發表於 2010-6-12 11:31

年輕人飲酒傷身....唔好la......
作者: clymcm    時間: 2010-6-12 11:47

學生 ...
風中飛鸚 發表於 2010-6-12 11:31

檸檬茶都係飲番羊光好~
飲太陽牌....檸檬茶會入耳
作者: aocfun    時間: 2010-6-12 18:28

=.=扯到咁遠既...最後睇左各位意見再綜合各因素...決定唔要"超級巨聲"
轉左要靜靜地又得意既~~玫瑰....遲d補相....但買完之後先發現隻雀既腳有缺憾
佢個腳環cool得唔好...將佢最尾個隻腳指cool埋....攪到隻腳抓唔緊枝棍
我發現後(返到屋k1hr內立即用指甲鉗剪甩左=.=).....希望佢可以慢慢變返正常la~~
不過點都好~~選擇左佢~~我就一定會照顧佢!
作者: tsw    時間: 2010-6-12 18:35

年輕人飲可樂/益力多/ 檸檬茶快肥
作者: Cozzy    時間: 2010-6-12 19:31

我睇中左whiskey唔知點好???我可以應付到嗎???
作者: 楚峰    時間: 2010-6-13 01:11

檸檬茶都係飲番羊光好~
飲太陽牌....檸檬茶會入耳
clymcm 發表於 2010-6-12 11:47

轉左新口味...而家冇咁好飲.../﹏\
作者: 楚峰    時間: 2010-6-13 01:12

=.=扯到咁遠既...最後睇左各位意見再綜合各因素...決定唔要"超級巨聲"
轉左要靜靜地又得意既~~玫瑰....遲d補相....但買完之後先發現隻雀既腳有缺憾
佢個腳環cool得唔好...將佢最尾個隻腳指cool埋....攪到隻腳抓唔緊 ...
aocfun 發表於 2010-6-12 18:28

可以POST相睇下嘛

歡迎光臨 PARROT-TREE (http://forum.parrot-tree.com/) Powered by Discuz! 7.2