返回列表 發帖
好感激大家∼∼   内心铭记感恩∼ 特别係感谢ngwaikeung     leilashiley    fongfongclara  特别係ngwaikeung跑来跑去好积极帮助我揾,如果唔係你发现我都没办法揾番灰灰,此恩铭记于心不敢忘∼∼!

来到鹦鹉树是我的幸运∼∼  係内心呐喊: 鹦鹉树多谢你啊∼  多谢尼度所有嘅朋友啊∼∼ ∼∼∼∼∼
我是如此幸运∼ 感恩∼感谢所有帮助我的善良朋友

恭喜唒!是最好的復活節禮物!
chocolate 發表於 2014-4-17 21:18

係呀∼∼  最好嘅礼物∼∼祝愿果点仲未揾番嘅朋友,希望佢地有我咁幸运∼∼!

替你開心呀!不過睇唔到你D相呀,真想看看
wendy2307 發表於 2014-4-17 21:40

我琴日贴点相睇唔到咩? 我唔係几熟手  研究佐好耐先至识贴上来

恭喜你地人雀團圓!
重聚嘅緣份係得來不易的, 請好好珍惜!
外出時一定做好安全措施, 扣腳扣或安全繩 ...
jennymok 發表於 2014-4-18 00:04

嗯嗯∼∼ 我以后会注意啦∼∼∼经过今次以后唔敢大意啦∼一出门就扣紧佢,最重要嘅係经常修剪羽∼∼  琴晚开心兴奋佐整晚∼∼∼   整晚睡唔着∼∼ 哈,差唔多半个月,每晚都担心佢∼∼ 我个耳仔都训练到,拉上窗饰咪埋眼都识得,听出面嘅雀声 大约估到係快要天光几点钟咁啦∼∼∼∼  我以往头一矣枕头,一觉睡到天光嘅,灰走佐半个月未睡好一晚架∼∼

走左半個月揾得番又生存度都算奇蹟!我隻灰鸚走失兩日已經出現脫水、撞傷、周同埋記住剪左翼都飛得到 ...
ngwaikeung 發表於 2014-4-18 09:38

你果隻揾番没?   

我琴日第一眼望佢,佢未认出我,我伸手佢缩开,我开声说话佢就望住我,我继续同佢讲话,佢就认出我啦,对我发出BB时唉妈妈那种高频呼唤声。 我伸手就上来我肩膀亲吻我了,之后边个都不比抱了。我带走佢时,果个男仔背转身,我 睇到佢嘅难过,  我承诺佢会送一隻灰BB比佢。比钱比佢,佢都不肯要,係我夹硬塞佐3千伩比佢架, 佢係真心喜欢灰灰架,我见到佢买佐笼同一点食物,唔想佢破费。

已揾番,妳俾錢佢唔要,問心有愧,明知隻雀唔係佢都去認。
ngwaikeung 發表於 2014-4-18 11:30

好彩有你发现睇到∼∼∼  真係好幸运∼∼

以后紧记啦∼∼    感谢主席∼

主席可唔可以,将贴子入面大家嘅电话号码删除啊∼∼∼  麻烦你啦∼

http://www.tudou.com/programs/view/ejQCk0-I4TQ/

嘻嘻∼∼回家后狠狠的吃了两天∼∼   各种它喜爱吃的食物∼∼ 尽情的吃了两天狠的∼∼   回来第一天拉出来的臭臭黑呼呼的,不知它吃了些什么,吃饱喝够后在整理羽毛,发现我在偷拍它后咬手机。
我是如此幸运∼ 感恩∼感谢所有帮助我的善良朋友

灰灰的便便正常了沒有?留意便便,他在外頭亂食東西。
哈,灰灰應該學懂了在家好的道理。
fongfongclara 發表於 2014-4-20 08:27

已经正常了∼   很靓∼ 成面条状∼    今天下午带它去雀仔街剪羽,磨指甲磨嘴∼∼∼

恭喜你同灰灰重逢!

左腳指果然好白, 可找回牠白腳指功勞不可抺~
clymcm 發表於 2014-4-20 08:55

是啊∼∼   真是万幸∼

恭喜恭喜你同灰灰重逢!下次有空在1起玩
ko83 發表於 2014-4-20 18:48

OK∼         ∼   你係唔係雀仔街个位?

我星期日都在雀街~
風中飛鸚 發表於 2014-4-21 16:10

唉呀∼ 可惜啊∼   前日未见度主席∼∼

想問隻雀剪咗翼飛咗去邊比人捉到?
shing63124 發表於 2014-4-21 22:46

佢剪咗翼,好耐未剪又新长佐2条出来, 以前一直都係请人帮我剪,我自己唔识剪,尼排忙未有时间就未带佢去剪,念住星期日带佢去雀仔街剪嘅,点知个日就飞走佐。

我星期日都在雀街~
風中飛鸚 發表於 2014-4-21 16:10

我星期日个日仲问佐雀仔街 个 X记   问佢你有冒来,佢话你冒来

回復  繁星和灰灰

去facbook 到开句話ok
(香港網上雀街/hkipa)都可
ko83 發表於 2014-4-22 17:39

加佐未通过我