返回列表 發帖
主要係噴牆身/腳(內外都要)  8cc開1L水(不可用在狗身上  小心)
最好係晚上噴(期間唔可以有其它生物)  第朝就乾晒就無問題
噴ge時候要做足保護  唔好比奶水點到身體或吸入(由其係眼)
如果真係咁好彩  立即用大量 ...
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 15:49

用火燒?

係啊  噴槍+石油氣
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 15:58

已經問左,個籠唔燒得,雲石會爆

show/格鬥/養/喂/教狗方法  都係主分兩大類(各走極端)
慘唔慘  就睇狗主用邊套方法
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 15:56

可唔可以講下有邊兩大類?

狗狗條尾有傷口,有人叫我地用臭水同佢除蟲(蛆),有冇人可以講解下呀?

我想問白毛洗毛水,黑毛洗毛水,普通洗毛水有咩分別呢?

有蛆就快d去睇醫生  快
bobyjadeeye 發表於 2012-4-26 12:29

唔見有蟲,個人話安全起見喎,怕有姐

經常檢查上述各部位, 如有外露傷口, 可在傷口消毒塗藥半小時後, 在傷口上噴上 Frontline, 就可以防止食肉蒼蠅在傷口上產卵, 或幼蛆孵化後即被毒死
Louis 發表於 2012-4-26 13:49

消毒塗藥<---- Frontline?
Frontline係咩藥?~咩樣?~邊度有得買?

消毒塗藥, 即係消毒完傷口, 搽上抗生素藥膏, 等半小時傷口吸收晒d藥膏之後, 再傷口噴上 Frontline 防烏蠅.

Frontline 即係滴頸果隻防蝨水, 有噴霧裝, 寵物店或獸醫診所有售.
Frontline 滴頸裝與噴霧裝, 分別於噴霧裝係稀釋左, 主要係俾幼貓幼犬使用, 每1kg體重, 唧四下. 所以唔適合俾中大狗用, 如果一隻金毛重32kg, 即係要唧128下, 唧完成身濕晒兼唧到手軟.
但係亦都適用於出街前噴四隻腳, 及上述既噴皮外傷口.
Louis 發表於 2012-4-26 14:35

咁噴傷口有冇話要噴幾多?~果隻狗係3個月BB黎~廿幾KG

Frontline 覆蓋到傷口就夠, 如果傷口細, 噴一下就夠, 除非傷口好大, 就要噴多幾下覆蓋傷口.

如果你隻係bb狗, 就唔好用"奶水"(Amitraz), "奶水"就算稀釋後毒性都好強, 一般獸醫無必要都唔會用, 六個月以下既bb狗更 ...
Louis 發表於 2012-4-26 14:52

噴環境都唔好?