返回列表 發帖

小寶和可樂第1次食辣椒

佢地好鐘意食呀!
TSW多謝你的意見呀!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
[我家有十三太寶
灰鸚-可樂
藍頭-小寶,小叮噹
迷金~小Q

facebook:carmenwong423@hotmail.com

上樹樹真係好多好處架,我都係乜都唔識,o係呢度靜雞雞咁學
由其是依個TSW哥哥,上天落地佢乜都識(刷下鞋先)
我見你後面有D香薫,你有點香薫習慣?好似要慎用(養鸚鵡者)
http://forum.parrot-tree.com/red ... post&sid=HP0yM9
邊隻得邊隻唔得我都唔清楚,最好問下D猛人.

2# poppoptsui

我好少點嘅,點都短暫
[我家有十三太寶
灰鸚-可樂
藍頭-小寶,小叮噹
迷金~小Q

facebook:carmenwong423@hotmail.com

2# poppoptsui

我好少點嘅,點都短暫
carmenwong 發表於 2010-12-27 02:46

唔肯定既,我點都唔會點,一分鐘都炎多,因為佢地真係好脆弱既,唔係即時可能是慢性.
所以我唔會比我D朋友O係佢面前食煙.

唔肯定既,我點都唔會點,一分鐘都炎多,因為佢地真係好脆弱既,唔係即時可能是慢性.
poppoptsui 發表於 2010-12-27 03:02

厨房油煙,燒熱的易潔鑊都會令鸚鵡死亡

poppoptsui 發表於 2010-12-27 03:02

吸煙害處
1.浪費金錢
2.危害身體健康
3.危害家人及子女建康
4.防礙他人及另人討厭
5.污染空氣環境

上樹樹真係好多好處架,我都係乜都唔識,o係呢度靜雞雞咁學
由其是依個TSW哥哥,上天落地佢乜都識(刷下鞋先)
我見你後面有D香薫,你有點香薫習慣?好似要慎用(養鸚鵡者)
http:/ ...
poppoptsui 發表於 2010-12-27 01:49

我乜都唔識架,仲係新手一名,日日上樹學嘢,樹樹啲高手只係唔出 聲

家居清潔消毒劑, 對敏感的鸚鵡可以說是無形的殺手, 也可說是慢性毒藥, 體型愈小的鸚鵡愈是危險, 例如彩鳳, 愛情鳥等, 這些產品可能是洗地水(綠水, 橙威寶等 (例子: 雖然橙威寶帶有清香的橙味, 每天用它洗地而令鸚鵡慢性中毒), 無論如何, 帶有濃烈的氣味的清潔劑都可能會令鸚鵡生病的), 漂白水, 噴潔劑或其他清潔用品都勿讓鸚鵡吸入, 還有, 香薫油也要小心使用, 若鸚鵡大量吸入可能會損害呼吸器官

佢地好鐘意食呀!
TSW多謝你的意見呀!
carmenwong 發表於 2010-12-27 01:29

你鸚兒食個隻係
Cayenne Pepper 中文學名是牛角椒 (真係篤地架)

指天椒(真係指天架)

做得好

8# tsw
thx
[我家有十三太寶
灰鸚-可樂
藍頭-小寶,小叮噹
迷金~小Q

9# tsw

包裝寫(紅尖椒)好長的
[我家有十三太寶
灰鸚-可樂
藍頭-小寶,小叮噹
迷金~小Q

9# tsw

包裝寫(紅尖椒)好長的
carmenwong 發表於 2010-12-28 01:03

之前你講過好大隻,以經知唔係指天椒
Pepper通常都係寫(紅尖椒)

細種鸚鵡可唔可食辣椒?使唔使蒸熟?

細種鸚鵡可唔可食辣椒?使唔使蒸熟?
蟲簡 發表於 2010-12-28 21:53

辣椒生食,細種鸚鵡最好唔好食咁多,食十分一隻啦!

THX~

12# tsw
咁我果隻食唔食得架
[我家有十三太寶
灰鸚-可樂
藍頭-小寶,小叮噹
迷金~小Q

聽講可以次激鸚鵡開口講野

真嫁??
現有
藍頭亞馬遜*1
lovebird*4
塞內*1
雞尾*1

食完之後會唔會識講:好辣呀~!

食完之後會唔會識講:好辣呀~!
蟲簡 發表於 2010-12-29 17:46

會講:咁小呀

聽講可以次激鸚鵡開口講野

真嫁??
昇昇仔 發表於 2010-12-29 17:39

假嘅!