返回列表 發帖
又番去同一話題,又 loop,之前咪講哂囉, 同一樣野唔會講得多就變左岩架……
macbrush 發表於 2015-8-18 18:19

當然喇 事實就係事實
不如你講下有邊到講錯

其實"每日加些水果 紅蘿蔔 間中給些墨魚骨營養已足夠"貌似好簡單好理想,但唔識餵,鸚鵡反而死緊,例如蘋果,橙,提子之類,只要每日食一舊,唔使幾多個月就已經可以入土為安。至於墨魚骨,如果唔識處理,鸚鵡九成患腎病
加我FB請話知閣下是誰

咩事實呀? 美國監管就唔係監管? 你一味講香港無監管,但就一路扮睇唔到我地講買外國有監管既牌子,尼啲咪叫駝鳥囉……

當然喇 事實就係事實
不如你講下有邊到講錯
kenness 發表於 2015-8-18 18:31

回復 182# louisa20047

點解唔可以日日食蘋果? 我隻凱克仔養咗4個月, 日日都餵蘋果, 係網上睇資料, 亦無話蘋果有問題.

我都覺得有D當頭棒喝~大家各自有各自餵養方法~雖然大多數人都唔認同樓主~(包括我)

但都正好反醒下自己又做得好唔好~?養鸚鵡有兩極化的主人~一極就係太人性化~和鸚鵡同眠~另一極就係當鸚

鵡係監犯~鎖在籠中~不聞不問~鸚鵡點先食得健康我冇資格講~但我可以同大家講~鸚鵡好需要主人陪伴~

如果主人能夠抽多D時間同佢晒下太陽~講下野~玩下互動下~即使短命D~都好過長命百歲~困在籠內都沒有意思~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

其實"每日加些水果 紅蘿蔔 間中給些墨魚骨營養已足夠"貌似好簡單好理想,但唔識餵,鸚鵡反而死緊,例如蘋果 ...
louisa20047 發表於 2015-8-19 01:54

點為之唔識餵?
墨魚骨要自已處理? 去中葯房買五蚊有排食喇

主席就係主席, 講句話都有分量D, 又順耳D. (有無會費減免?)

每日返工, 見到雞尾仔係籠中眼定定望實我, 有時係個籠度左右騰, 爬上爬落, 無非係想痴住我, 唔想我留低佢一個. 我果刻個心都好實, 好想放佢出來陪住佢. 但無辦法, 要返工, 要生活, 要食飯, 唯有留低佢.

凱克雖然無咁痴身, 但都好鍾意得閒無事飛上我身, 又或者爬落地走黎搵我玩. 所以, 平時都盡量推咗D無謂應酬, 寧願多D時間陪佢地. 畢竟, 朋友見唔到我, 佢地仲可以有其他娛樂其他朋友, 但我D雀雀見唔到我, 就等於無自由活動時間.

主席就係主席, 講句話都有分量D, 又順耳D. (有無會費減免?)

每日返工, 見到雞尾仔係籠中眼定定望實我, 有 ...
gwensoo 發表於 2015-8-19 10:38

做個大籠或比間大房佢地. 養多幾隻一齊玩咪有伴囉, 不過要唔打交先得
我諗緊係天台做個大籠比佢地, 不過冬天吾知點保溫

回復 188# kenness

我隻雞尾仔個籠都算大, 亦領養咗隻雞尾女陪佢, 但佢唔要雞尾女, 係要痴實我, 我都好無奈~~~

有天台係幾好, 可以俾多d空間佢地, 不過除咗冬天凍之外, 都要留意一下夏天會太熱, 香港地太多屏風樓, 唔係太通風, 就算有風, 好多時吹來既風都係熱風, 天台石屎好吸熱, 所以即使有遮陰設備, 都要小心雀雀係天台會中暑.

gwensoo 發表於 19-8-2015 10:38

可能我好彩,但我估飛鸚哥唔係想話 24 小時陪住鸚鵡,因爲咁做可以有反效果。我嗰隻,由小到大,都習慣日間一隻雀自己搵嘢玩,當然籠內要有適當玩具比佢。每天,放工後,都一定有指定時間出嚟同屋企人互動,通常兩三個鐘,佢都開心架,玩得癲時又周屋飛。個人認為,隻雀識得有獨立時間,又有出籠時間,其實都好緊要...我嗰隻,我返工出門口前,識得講晏啲見添...

回復 190# gadgeteer

師兄隻雀好聰明丫!

我宜家無論幾忙, 每日早晚加埋都差唔多有三個鐘俾佢地出籠玩下, 我知要訓練佢地獨立, 我都好怕佢地太痴人搞到有情緒病. 養雀同養人仔一樣, 都係要一路養一路學!

當然喇 事實就係事實
不如你講下有邊到講錯
kenness 發表於 18-8-2015 18:31

各人都重覆地指出咗啦,不過你唔回之嘛,然後你淨係 loop 返自己想講嘅嘢,笑死我

回復  gadgeteer

養雀同養人仔一樣, 都係要一路養一路學!
gwensoo 發表於 19-8-2015 11:42

我只可講我真係好好彩,要聲明我隻係好獨特嘅,千其千其千其唔好以為我講嘅對其他雀都會 work,拿拿拿,我只係分享下我經驗比大家参考姐。正如你所講,我亦都認同,養雀真係每天都學習中,原因係,每隻雀都有唔同性格,又正如飛鸚哥成日都講,一百隻雀,就有一百種養法。

淨係批評,為講而講,太空泛,又無實質分享,又唔理性嘅討論,係無意思嘅.......

回復  kenness

我隻雞尾仔個籠都算大, 亦領養咗隻雞尾女陪佢, 但佢唔要雞尾女, 係要痴實我, 我 ...
gwensoo 發表於 2015-8-19 11:28

我天台間玻璃屋最熱果時check過都係33度 不過間玻璃屋係再加層假天花散熱
如果做大籠可能會做多個頂散熱
九龍公園果D鸚鵡冬天唔知點保温

我天台間玻璃屋最熱果時check過都係33度 不過間玻璃屋係再加層假天花散熱
如果做大籠可能會做多個頂散 ...
kenness 發表於 2015-8-19 17:27

又問,又問,人地答你你都唔 聽架啦!
叫你返火星又唔 返

回復 194# kenness

做大籠就加個浴池俾佢地, 天氣熱佢地可以去浸浴消暑. 九龍公園果邊你可以試下問管理員, 我諗佢地會答既.

只是以事論事~如果要天台做籠~無論大小~一定要注意幾點~

要有遮陰地方~不能全方位直接晒到整個籠~要有位置俾鸚鵡閃避~~

空氣必須流通~全玻璃就比較危險~

水必須要有~不單止要有~最好係生水~<=生流的水~唔好放一兜死水~例如開細個水喉慢滴落水兜~令水兜長期必定有水及生流水~無咁易茲生細菌及蒸發晒~

天冷反而冇夏天咁危險~放好巢箱~因應籠之大細放暖燈就可以~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

gwensoo 發表於 2015-8-19 10:38

你有前途~會費方面有得商量~可以一次過交一百年~

回復  louisa20047

點解唔可以日日食蘋果? 我隻凱克仔養咗4個月, 日日都餵蘋果, 係網上睇資料, ...
gwensoo 發表於 2015-8-19 09:42

因為鐵質問題,如果同時食含維他命c食物,更易吸鐵
鸚鵡唔同哺乳類,鐵質好易就過量
加我FB請話知閣下是誰

回復 199# louisa20047

我都估到應該係鐵質問題.

但其實我想話, 我上網查過蘋果既含鐵量並唔係真係太高. 頭先又上網再查一次, 搵到個網頁, 大家可以睇睇.

http://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5005183

另外,特別要提醒的是,一般人常認為蘋果、葡萄乾富含鐵質。
但成大醫院營養部主任彭巧珍澄清說:「這可能是基於顏色的聯想。其實,每100公克的蘋果或葡萄乾所含的鐵量都在0.5毫克以下,算不上鐵質的優良來源。」
- See more at: http://www.cw.com.tw/article/art ... thash.yOsMMj9C.dpuf