返回列表 發帖
不過, 我唔係第一次聽人講唔好成日餵蘋果俾雀雀食, 之前一位雀友話佢有個朋友係海獅公園做, 佢朋友就話唔好成日餵蘋果. 我當時聽過下就算, 無好認真去查資料.

另外, 又有位雀有話唔可以餵檸檬俾雀雀食, 但我屋企2隻凱克好鬼鍾意食檸檬, 搞到我都唔知餵唔餵好. 因為, 我係網上搵唔到相關資料. 唔知有無師兄可以賜教?

回復  louisa20047

我都估到應該係鐵質問題.

但其實我想話, 我上網查過蘋果既含鐵量並唔係真係太高 ...
gwensoo 發表於 2015-8-20 15:49

有灰鸚試過每日一粒提子,結果好似腎出事
營養師講野,係根據人黎講。好似葡萄糖咁,人一口氣成匙羮食冇野,鸚鵡食一匙羹就應該夠脫水。
加我FB請話知閣下是誰

回復 202# louisa20047

我又估下會唔會係草酸鈣太高引致腎結石?

我無乜呢方面既知識, 純粹估下. 不過無論如何, 我都會注意, 盡量俾多D唔同既水果佢地食, 唔好淨係食蘋果, 就算唔講健康問題, 日日食同一款生果, 我又悶, 佢地更悶.

我想蘋果應該無問題 你睇睇雀街果D伯伯
D相思雀日日都餵蘋果 咪又健健康康

提子就真係吾好喇 糖份太高

營養師講野,係根據人黎講。好似葡萄糖咁,人一口氣成匙&#32 ...
louisa20047 發表於 2015-8-20 17:13

有証據係提子引起? 食得多呢D竉物糧 腎都會有事
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541

回復  louisa20047

我又估下會唔會係草酸鈣太高引致腎結石?

我無乜呢方面既知識, 純粹估下. 不過無 ...
gwensoo 發表於 2015-8-20 17:23

記憶中果隻灰鸚唔係腎結石
加我FB請話知閣下是誰

有証據係提子引起? 食得多呢D竉物糧 腎都會有事
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541
kenness 發表於 20-8-2015 17:47

救命,又 loop,又係呢條 link,樹樹管理員係咪可以做啲嘢防止洗版 (或洗腦)post 呢?

營養師講野,係根據人黎講。好似葡萄糖咁,人一口氣成匙&#32 ...
louisa20047 發表於 20-8-2015 17:13

常理嚟...鸚鵡每日食粒提子,同人每日食個西瓜有乜分別...

救命,又 loop,又係呢條 link,樹樹管理員係咪可以做啲嘢防止洗版 (或洗腦)post 呢? ...
gadgeteer 發表於 2015-8-20 18:11

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541、   

你好怕見到呢條link 呢條link解答佐好多果D竉物糧對竉物、
害處 好野來 有証有據

常理嚟...鸚鵡每日食粒提子,同人每日食個西瓜有乜分別...
gadgeteer 發表於 2015-8-20 18:13

所以話,營養師講野係用人做base。
所以我話唔識餵好易出事(有幾多人,特別係新手,會考慮到一粒提子的量對鸚鵡而言=對人黎講係一個西瓜的量),一味只考慮食材的來源/成份,但忽略比例,出事係正常的
加我FB請話知閣下是誰

所以話,營養師講野係用人做base。
所以我話唔識餵好易出事(有幾多人,特別係新手,會考慮到一粒提子的 ...
louisa20047 發表於 2015-8-21 16:32

講得岩呀 人又點同雀 以比例來計人食吾到一個西瓜 係咪雀一、
定又吾得
就以D伯伯養D相思雀來計 佢地可以餵D相思一日食四份一蘋果 如果用番你地同人比例 嘩即死

大家唔好浪費時間啦! 呢位人兄問完人地意見, 人地比完竟見又唔接受, 唔接受又講唔出理論, loop完一次又一次, 聽完又唔明, 唔明又唔信人, 唔信人又要問, 問完人地意見又...
呢度係地球呀!! 火星都太近, 返去天王星做宇宙大王啦...  記住先留低地球d鸚鵡呀...

大家唔好浪費時間啦! 呢位人兄問完人地意見, 人地比完竟見又唔接受, 唔接受又講唔出理論, loop完一次又一次 ...
jennymok 發表於 2015-8-21 22:19

里度都仲有一般雀友,同一般雀友做理性討論都還ok
加我FB請話知閣下是誰

這種人的心態只是想表現自己,最好的應付方法是不作任何回應,越是不理會,對方越會發表更多歪理讓別人反駁,得到回應,又可發表更多歪論表現自己,不要再上當了!請不要再回覆,免浪費時間。

在咁情形下~大家都可以理事性討論鸚鵡食糧~實在難得架~

有呢位K君存在~都係好事~反影到鸚鵡樹會員EQ~

我繼續分享~鸚鵡肝腎及其內臟好細~冇時間破壞又復原~一個內臟出輕微問題~就會有骨牌效應~

要保持平衡~唔好令任何一個內臟負荷偏重~慢慢器官就會衰竭~病徵一出現~鸚鵡已經冇得救~

養雀就好似種花~我地每日用火水去淋花~盤花唔會即刻死~久而久之到盤花出現病徵~我地即刻改淋番水已經太遲~希望樓主明白~

全地球人用水淋花~一定有佢道理~有人用火水淋花而盤花冇死~只是個別及未出現問題而已~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

在咁情形下~大家都可以理事性討論鸚鵡食糧~實在難得架~

有呢位K君存在~都係好事~反影到鸚鵡樹會員EQ~

...
風中飛鸚 發表於 2015-8-22 10:17

我想鸚鵡肝腎及其內臟吾會比相思 蜂鳥更細吧
每種動物都有其飲食特性 不可与人相比
如果人像蜂鳥每天吸咁多糖份可生存幾耐
人肝腎及其內臟与蜂鳥相比大很多吧

理事性討論 唔係要一言堂吧

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20141103/00410_097.html

https://zh.wikipedia.org/zh-tw/% ... 1%E6%89%93%E6%89%8B

回復 215# 風中飛鸚

水淋花係自然定律
點可用來相比 合成糧係人工商品 用來餵鸚鵡已經係違反自然

K哥我想知你屋企煮用唔用油、鹽、糖、豉油、油、生粉、同飲汽水、啤洒、零食、燒味、蛋糕、薯片,仲有好多人工食品?

K哥你話牛奶撈飯餵雀,人工生產牛奶過程都有添加,下次你試