返回列表 發帖
二/三十年前你問人~鸚鵡BB可以一出生就人手餵嗎?每個人都答話唔得~現在亞豬亞狗都成功~因為發明左合成奶粉~
二/三百年前~你問人傷風有冇得醫~每個人都答你傷風係絕症~因為未發明傷風藥~

時代不斷進步~就產生出合成糧~如果唔信~覺得有問題~可以唔食~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

二/三十年前你問人~鸚鵡BB可以一出生就人手餵嗎?每個人都答話唔得~現在亞豬亞狗都成功~因為發明左合成奶粉~ ...
風中飛鸚 發表於 24-8-2015 10:20

我代 呀 K答你: http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541  

話時話,有無新聞報到話過鸚鵡合成糧有事?唔好同我講無牌子或大陸出嗰啲。講緊嘅係大家買開嗰啲成日見到嘅牌子。

唉,與其狂 loop,大家不如講啲有建設啲嘅事項啦。知的話,請講出:喂喂喂,呢個牌子鸚鵡糧出事,唔好買呀,喂喂喂,發現新大陸,呢度買糧又平又安全啊,等等。好過宜家講埋啲咁理論又無乜意思嘅嘢...

二/三十年前你問人~鸚鵡BB可以一出生就人手餵嗎?每個人都答話唔得~現在亞豬亞狗都成功~因為發明左合成奶粉~ ...
風中飛鸚 發表於 2015-8-24 10:20

講得岩呀 時代進歩 好多人工新產品面世 但係咪就係好?
就以奶粉為例 最好奶粉會好得過天然母乳嗎?
都係果句 有天然食物點解吾用 要用D又貴又無監菅 佢地又吾鍾意食人工合成糧?

我代 呀 K答你:   

話時話,有無新聞報到話過鸚鵡合成糧有事?唔好同我講無牌子或大陸出&#2200 ...
gadgeteer 發表於 2015-8-24 10:51

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541
銷委會未拎去驗之前幾拾年都無新聞報到話過D糧有事, 個個都誤信D廣告以為好安全

隻狗驗到腎生石 D獸醫都只係話隻狗飲得水小

驗到腎生石 D獸醫都只係話隻飲得水小
kenness 發表於 24-8-2015 12:03

講緊鸚鵡,係鸚鵡呀,鸚鵡

唔該唔好講貓貓狗狗,你已經講過多次,唔需要重覆,我地唔係白痴。我係唔會買狗糧餵鸚鵡架!

呢度係鸚鵡樹呀,講鸚鵡唔該!

講緊鸚鵡,係鸚鵡呀,鸚鵡!

唔該唔好講貓貓狗狗,你已經講過多次,唔需要重覆,我地唔係白痴。我 ...
gadgeteer 發表於 2015-8-24 12:20

宜家係講緊竉物糧無監菅 鸚鵡合成糧 貓貓狗狗糧都係竉物糧吧

宜家係講緊竉物糧無監菅 鸚鵡合成糧 貓貓狗狗糧都係竉物糧吧
kenness 發表於 24-8-2015 12:34

呢樹係鸚鵡樹,唔係寵物樹,講鸚鵡呀,鸚鵡

你無需不斷重覆同一句,同一條 link!你之前搵啲鸚鵡 YouTube,非常好哎!

要講就講鸚鵡相關嘅嘢,唔該!

我想知邊度買到安全有監管嘅鸚鵡玩具/用品?

k哥你講到人工嘢咁唔好,我好想知你煮食用唔用調味料同埋零食?

k哥你講到人工嘢咁唔好,我好想知你煮食用唔用調味料同埋零食?
ngwaikeung 發表於 2015-8-24 14:53

吾好誤會 我講緊係果D無:
法例監管竉物糧

ngwaikeung 發表於 2015-8-24 14:53

火燒木頭~最得熱力~燒熟食物~其實最天然應該生食~因為石器時代都係生食~

不如咁講~一隻好自由的鸚鵡每日都好開心在樹林飛來由飛去尋找自己喜歡的食物尋找自己的好朋友,從來都不會話患上什麽抑鬱症,又什麽咬毛病...等...等.....點解人類咁自私都冇問過隻鸚鵡喜不喜歡就捉了回家話要養鸚鵡連點養都不知到,又話食合成糧唔好,又話食瓜子最好,又話食牛奶撈飯最好....等.....等.......其實都冇問過隻鸚鵡想食什麽才是最好,如果咁有要求口口聲聲話怎樣想隻鸚鵡好又怎樣深愛鸚鵡的話,請細心想想由最初人類好自私地捉了鸚鵡回家養以經大錯特錯啦,一隻好鸚鵡什麽自由好朋友什麽都沒有了,如果你真是咁喜歡鸚鵡你更加唔應該帶佢地回家養咁自私啦!..........冇人買鸚鵡,等如冇市場,冇市場就冇人去捉和繁殖鸚鵡幾好從此鸚鵡又可以好自由在天空飛來由飛去吃自己愛吃的食物又有大把朋友吹水不知幾咁happy........不用你關心!

不如咁講~一隻好自由的鸚鵡每日都好開心在樹林飛來由飛去尋找自己喜歡的食物尋找自己的好朋友,從來都不會話 ...
boa62 發表於 25-8-2015 05:12

帖子有2,但積分有 44?

人類盤古嘅時候住山洞,行出黎見乜就食乜,點解要咁文明,起樓,又推高樓價,搞到唔少人抑鬱,做傻事,小朋友又話要贏在起跑線,攞咗出世紙嘢都未識食就報學校....

現在社會就正正出現一群反寵物人士~包括反對養貓狗~因為以往古代人養狗用來畜牧~養貓來防鼠食穀物~

現金社會根本不需要~由其是養雀~對於觀鳥會黎講~我們更是罪人中罪人~現在我們更不團結~一盆散沙~

各自為政~正好俾觀鳥人士更多借口責罵~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

現在社會就正正出現一群反寵物人士~包括反對養貓狗~因為以往古代人養狗用來畜牧~養貓來防鼠食穀物~

現金 ...
風中飛鸚 發表於 25-8-2015 10:56

又唔好話到要團結咁誇張,香港人近年進入咗種文化,好多時一係為抝,一係就怕洩底,就將啲嘢推到極端。呢個帖嘅討論,就正正反映到呢樣嘢。你問我,講嚟講去,如果大家知邊隻牌子鸚鵡糧好,邊隻牌子出事,咪分享下囉,就係咁簡單之嘛。

又講到貓糧,狗糧,又講醫生失德,又講到食合成糧實死,講講下,就連鸚鵡都唔應該養,離晒題,九唔答八...

要講極端,養鸚鵡如果係唔應該的話,你有本事咪買晒所有鸚鵡,送返晒佢地去番佢地原居地放生囉...

天然食物與人工飼料各有好處.
天然食物的味道, 氣味, 顏色, 形狀, 口感與觸感, 絕對能吸引鸚鵡去本能地選擇進食, 但在人工圈養的環境內, 食物充足供應, 在本能驅使下, 鸚鵡就會選擇偏好的食物, 剩下不喜歡的食物, 然後等待下一餐, 這樣就會慢慢養成偏食問題, 繼而做成營養吸收不均衡, 影響身體健康.

由於在野外覓食困難, 野生鸚鵡不理會找到的食物可口與否, 清潔與否, 能填飽肚又無害的皆會進食, 進食是為了充飢, 為了生存, 所以能夠從不同食物中吸收各種營養.
在人工圈養環境中, 如飼養者能夠提供各式各樣穀物, 蔬果, 昆蟲, 甚至泥土, 而鸚鵡又自願進食各種食物, 就像在野外找到不同食物, 吸收各種所需營養, 這樣就最完美.

但現實是, 我們能夠在市面購買得到食物種類有限, 就算搜集得到, 食用及儲存期限亦不久, 處理食材亦花費很多時間. 當餵食時, 鸚鵡往往只選取最喜歡的食物先食, 剩下不喜歡的, 將剩食亂掉, 破壞, 寧願餓, 等下一餐, 相信這是很多飼主常遇到的問題.

在歐美各國, 鳥糧廠商多年再來從動物園, 動物醫院/診所, 繁殖場, 收集各家的經驗及資料分析, 制訂出鸚鵡所需的營養資料, 製造出鸚鵡日常所需平均營養的飼料食物, 來解決因偏食引起營養不均衡的健康問題.
天然食物 vs. 人工飼料, 這問題已經辯論了幾十年, 當中亦有中間派別:
1.) 以天然食物作為主食, 定期餵食多元營養添加劑(多種維他命, 礦物質, 酵素, 益生菌等), 以補充日常食物缺乏的營養素.
2.) 以人工飼料作為主食, 每天餵食適量的蔬果, 穀物, 果仁等天然食物, 補充其人工飼料缺乏的天然營養素, 以及補償進食過程的趣味.

以上都是偏食與營養有關的問題, 以下提及的, 是鸚鵡患病時的問題.
當鸚鵡不幸患病的時候, 會無胃口進食, 長期以人工飼料作為主食的鸚鵡, 此時給與牠瓜子穀物果仁水果一類天然食物, 可提起其食慾, 有助病患治療, 餵藥時用這些食物混和, 鸚鵡亦較容易接受.
但長期以天然食品作為主食的鸚鵡, 就難以以天然食物提起其食慾, 往往要用插胃喉方法, 每日將食物及藥物注入嗉囊, 這樣對養病中的鸚鵡是很大的身心困擾.

見到LOUIS咁用心機打咁多字~有D肉痛~唔好浪費寶貴時間~解釋冇用架~佢只會再POST同一條LINK出黎~好似我咁廢話連編就差不多~

我為左人道立場起見~每月直頭俾現金隻鸚鵡~佢自己喜歡食乜就自己買~咁樣唔算虐待啦瓜~

不如咁講~一隻好自由的鸚鵡每日都好開心在樹林飛來由飛去尋找自己喜歡的食物尋找自己的好朋友,從來都不會話 ...
boa62 發表於 2015-8-25 05:12

野生鸚鵡都有抑鬱症!只係冇主人同佢睇醫生~同伴亦唔理佢抑鬱咁解~~

回復 236# Louis
謝謝您的用心.