返回列表 發帖
雀店講既野我更加唔信, 親身經歷, 知道佢地其實只有一招抗生素. 有病醫病, 無病強身. 好彩我唔信佢地, 自己上網 ORDER 藥, 自己醫返好D雀.

你上去啲鬼仔鸚鵡論壇問吓人餵咩? 搵到幾條片就鬼佬咁養,咁搵條雀仔街既片就全香港只餵瓜子,全日本人都吃處女屎……

無話全部 分享下其它又平又天然食物 给雀友多
個選擇 你吾同意嗎

你識

有經驗雀友都知邊D食得邊D唔食得,最驚新手睇到你偉大言論就大鑊!

我就同你相反 驚D新手吾識比班有心人昆
買D又貴鸚鵡又吾鍾意食ge野
有多個選擇吾好嗎

條友有問題?再回應真係要睇精神科!

回復 87# ngwaikeung

大家討論 分享下 為何咁緊張
仲要人身攻擊

我想話,餵瓜子都唔平得過餵合成糧。好似我買美國有機認證嘅葵瓜子仁一樽130克都要29,如果淨餵瓜子,我餵一定貴過餵合成糧。

去什貨店買人食果隻 不過要無添加果隻
廿蚊斤有排食

人食瓜子就算無調味, 都好多添加劑架, 信唔過架.

我想話,餵瓜子都唔平得過餵合成糧。好似我買美國有機認證嘅葵瓜子仁一樽130克都要29,如果淨餵瓜子, ...
gwensoo 發表於 11-8-2015 20:27

去什貨店買人食果隻 不過要無添加果隻
廿蚊斤有排食
kenness 發表於 11-8-2015 20:39

睇到呢兩句個心笑咗下

公道啲講:其實食瓜子無問題,問題係做主糧會點。睇嚟大家就呢個問題都唔會同意到嫁勒。

但講到買瓜子,哈,又係同一個問題:究竟買牌子有認證?定雜貨舖呢?

實會有人話:牌子嘢得個吹字,貴得嚟為何比人呃。雜貨舖咩?點知安唔安全,平就平,但來源無人知,有無漂白色素無人知....沒完沒了...好鬼悶...

我睇到忍唔住又回應,有機認H證瓜子29元13O克,鸚鵡店都唔駛,H牌有機红白子都係6o元1磅,一陣話合成糧貴,一陣話自己瓜子貴過合成糧,一陣又話什貨店廿蚊斤,都唔知佢想點?

人食ge野政府有監管 寵物食ge野仲未有法例監管
吾好只係識得笑 做多D search喇

靠正苦? 不如靠自己

法例監管又點,食水都可以含鉛超標,飲咗幾多年無人知...

你試下去什貨舖同雀店買D瓜子拎去驗
如果大家都驗出有問題 你睇下邊個大鑊

你試下去什貨舖同雀店買D瓜子拎去驗
如果大家都驗出有問題 你睇下邊個大鑊
kenness 發表於 12-8-2015 11:44

sorry,你 miss 咗我個 point。要驗,大牌子嘢可以驗,雜貨舖嘢亦可以驗。下下走去驗咩。所以我咪話靠自己囉。你唔使下下郁啲就著火...

我無miss你個point亦都無着火
我講係出佐事要追究責任同賠償果時 你會信得過人食ge野保障你定l
竉物食ge保障你多D

我無miss你個point亦都無着火
我講係出佐事要追究責任同賠償果時 你會信得過人食ge野保障你定l
&#3 ...
kenness 發表於 12-8-2015 11:57

個人認為無分別,無話人食一定安全啲,正苦唔一定靠得住。要憑個人經驗,靠自己。亦都係網上討論嘅好處。你去開個間雜貨舖靠得住唔代表間間都靠得住。一係你就分享你個間係大概咩位置,幫親咗二十年都穩陣,咁咪幫到人囉,唔使等到出事先走去驗。唉,無端端講到要驗,下下同人紮晒馬咁,但又唔認自己著火,為拗而拗,為咩?

放鬆啲啦,香港人。

有法例保障吾信
信人講信網上廣告
你D觀點都好特别下
電視都有講網上騙子多 你無睇過咩