返回列表 發帖
上嚟鸚鵡樹咁耐,活動唔計,都無見過有帖可以討論到7頁8頁咁多!好少可見大家意見多多!

何謂高手呀???
jennymok 發表於 2015-8-14 15:58

kenness 哥!

何謂高手呀???
jennymok 發表於 2015-8-14 15:58

鸚鵡粗生雀 養定佐想佢死都幾難
要搵高手去雀街玩鳴鳥果班伯伯

回復  littlecae

你問下D養雀高手係咪
一定要信獸醫先養到雀
kenness 發表於 2015-8-14 15:52

梗係唔係啦, 野外雀都無獸醫既, 洗咩信獸醫
同理, 人以前都無醫生啦, 人都未絕種, 班醫生成日呃飯食

而家全球運輸咁發達, 本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽查寵物食品, 咪買d有監管嘅外國牌子0羅 ...
jennymok 發表於 2015-8-14 15:55

有問題去邊到追究

就以曰本為例 同一樣貨 出口
品質同內銷可完全吾同

仲有個問題係 好牌子 內地可能有好多A貨
落來
無監菅就有呢D問題

其實, 有無人知道, 人類食用安全標準同寵物食品安全標準係唔係差唔多? 定係差好遠?

我一直疑問既係, 就算我買既寵物食品係附合產地法例, 但係, 如果寵物食品安全標準其實要求好低, 咁佢就算符合法例又如何? 寵物食品點都係差過人類食品既標準喎.

你會響內地買糧?? 咁恐怖??
"有問題去邊到追究?" 不如你話比我聽可以去邊度追究啦? 不如你又幫大家响香港bargain個寵物食品監管法例啦! 話曬大家都用咗8頁去回答你嘅問題!  費事大家以為你只得一個"講"字! 浪費大家d時間...
咁你餵乜野糧? 葵花子? 水果? 蔬菜? 如果有事, 你去邊度追究呀? Ha...

有問題去邊到追究

就以曰本為例 同一樣貨 出口
品質同內銷可完全吾同

仲有個問題係 好牌子 內地 ...
kenness 發表於 2015-8-14 16:19

好簡單, 直接係外國當地買再轉運返黎咪係同當地內銷一樣既貨, 洗咩咁複雜

其實, 有無人知道, 人類食用安全標準同寵物食品安全標準係唔係差唔多? 定係差好遠?

我一直疑問既係, 就算 ...
gwensoo 發表於 2015-8-14 16:25

http://www.fda.gov/animalveterin ... /petfood/ucm2006475

The Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FFDCA) requires that all animal foods, like human foods, be safe to eat, produced under sanitary conditions, contain no harmful substances, and be truthfully labeled.

美國應該係同一個standard

你會響內地買糧?? 咁恐怖??
"有問題去邊到追究?" 不如你話比我聽可以去邊度追究啦? 不如你又幫大家&#21709 ...
jennymok 發表於 2015-8-14 16:33

講咁耐你都吾明?
既然有天然人ge食物餵佢點解仲要餵佢地食D法例無監菅寵物人工食品

http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150720/00176_071.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541

"漁護署指,本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽查寵物食品。"

回復 149# littlecae

唔該晒! 如果係同一標準咁就放心, 我可以安心餵雀雀食合成糧 & 偷食合成糧.

合成糧係天然食物來的,天才…… 咩無法例監管呀? 美國法例監管同香港監管有咩分別呢?我地唔係唔明,唔好當自已好聰明人地就好蠢,我地係唔同意,認為你錯! 唔係咁都睇唔出呀?

講咁耐你都吾明?
既然有天然人ge食物餵佢點解仲要餵佢地食D法例無監菅寵物人工食品

"漁護署 ...
kenness 發表於 2015-8-14 16:43

我講咁多叫你睇書你又話唔信獸醫, 你又信人食既天然野無私下加料?

仲有,我地唔係只餵合成糧,我相信大部份既會員都會比好多唔同既新鮮有益食物比佢地既愛鳥,只係想講主糧唔可以餵瓜子種子,只可當小食。有名的有機合成糧由幾十種材料制成,普通人買咩新鮮糧都絕對比唔上,用來做主糧絕對比自已來可靠均衡。

The Federal Food, Drug, and Cosmetic Act (FFDCA) requires that all animal foods, like human  ...
littlecae 發表於 2015-8-14 16:40

睇下呢度有無美國野先

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541

睇下呢度有無美國野先
kenness 發表於 2015-8-14 16:57

香港政府都話水入面唔可以有鉛啦~

香港政府都話水入面唔可以有鉛啦~
littlecae 發表於 2015-8-14 17:02

分別就係中佐鉛有得追究
D寵物人工食品食死雀無得追

分別就係中佐鉛有得追究
D寵物人工食品食死雀無得追
kenness 發表於 2015-8-14 17:11

我買美國野, 可以做class action

合成糧係天然食物來的,天才…… 咩無法例監管呀? 美國法例監管同香港監管有咩分別呢?我地唔係唔明,唔好 ...
macbrush 發表於 14-8-2015 16:52

同意。

講咁耐你都吾明?

kenness 發表於 14-8-2015 16:43

既然用天然,問咗你好多次,點解你唔分享下每餐食物配搭,餵幾多,邊度買,咩價錢呢?比我地参考下都好嘛?話晒根據你嘅理論,我地大部份人養雀都有問題,隻隻都好危險,仲要追究無門,你就淨係係咁鬧,身為高人有經驗人士,但就見死不救...

Kenness, 你醒下啦! 响呢個咁多劣質食物嘅世界上, 你竟然仲相信人嘅食物係天然? 化學肥料, 機因改造, 趨熟劑, 農菜,...
果真係一個天真又活在自己世界嘅可憐人... 浪費我嘅時間!!!