返回列表 發帖
其實所有人講嘅都唔可信,樓主地球很危險,回火星吧!保重呀

回復 160# jennymok

你ge邏輯係寵物糧比人食ge糧食l
安全?

吾好人講就信 自己做下search

再吾鍾意去西貢碼買D天然紫菜餵佢都得
kenness 發表於 2015-8-14 14:12

墨魚骨, 唔見有碘囉
真係唔好人講就信吖!

你咁餵既時候, 有無認真計過一餐既成份既營養?
簡單D睇下呢份:

你睇下第22頁, Table 4.1.33 |  ...
littlecae 發表於 2015-8-14 10:26

大數只講protein 同lipid
冇講carbohydrate同 fibre, 比較難估計

不過呢篇野大部分都唔識睇, 好深~

食乜都好, 有吸收就要有消耗, 記緊要配合足夠飛行運動, 強健骨骼, 肌肉, 心肺功能, 身手反應.

我發覺我真係有D問題~居然睇哂咁多頁......

上嚟鸚鵡樹咁耐,活動唔計,都無見過有帖可以討論到7頁8頁咁多!好少可見大家意見多多!
gadgeteer 發表於 2015-8-14 16:01

咁你遲左啦~我地以前係可以傾到爆帖的~十幾廿頁只係等閒事~XD
加我FB請話知閣下是誰

笑死我

我有做好心嫁,之前搵到條 link,可以食意粉,無咁悶...
gadgeteer 發表於 2015-8-14 15:41

白灼意粉其實冇問題~反而白麵就真係唔好啦

墨魚骨咪有碘囉
kenness 發表於 2015-8-13 16:39

疑問 : 其實經過正式處理的墨魚骨~其實仲有幾多碘呢?

大數只講protein 同lipid
冇講carbohydrate同 fibre, 比較難估計

不過呢篇野大部分都唔識睇, 好深 ...
ReBorn 發表於 2015-8-14 19:37

真係有心想了解不同食物的成份~其實可以考慮上台灣網睇(google下就會找到)~有D詳細到你唔信呀

其實, 蒸魚同白灼蝦既時候, 留一小塊無調味既魚肉蝦肉俾雀雀食, 就解決晒驚唔夠碘既問題啦. 另外, 烚雞蛋都有碘質既, 不過唔夠魚同蝦咁多啫.

大家如果有由頭睇到尾~此貼睇起上黎~樓主好似好荒謬?

樓主當中謬論~有部份謬唔晒~

美國有一個小朋友12歲~意外由8樓跌落街~無死不單止~仲比先前聰明~

係鐵一般事實~有新聞可跟進~如果樓主正確~我們全港12歲小朋友都應該立即由8樓推晒落街~咁就唔洗搵補習社啦~因為美國人都得~只係香港人蠢~唔去試姐~

世界咁就易解決啦~以後獅子同網蛇一律統一食蘋果~瓜子~加粒鐵釘~D豹唔需要跑咁快去追D鹿啦~大家慢慢行就得啦~因為食物已經統一~

好彩我智識係由常理推動~常理<=正常人理解~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

大家如果有由頭睇到尾~此貼睇起上黎~樓主好似好荒謬?

樓主當中謬論~有部份謬唔晒~

美國有一個小朋友1 ...
風中飛鸚 發表於 2015-8-18 10:21

我無話過單一只餵瓜子喎
我只係話天然食物一定比D又貴佢地又吾鍾意食人工合成糧好
睇下十二樓講乜野

" http://mypaper.pchome.com.tw/bm7631198/post/1308498324

有根有據的

每日加些水果 紅蘿蔔 間中給些墨魚骨營養已足夠 困難嗎?"

再睇150樓

講咁耐你都吾明?
既然有天然人ge食物餵佢點解仲要餵佢地食D法例無監菅寵物人工食品

http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150720/00176_071.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541

"漁護署指,本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽查寵物食品。"

樓主唔好養寵物~養自己就夠~

食乜都好, 有吸收就要有消耗, 記緊要配合足夠飛行運動, 強健骨骼, 肌肉, 心肺功能, 身手反應.
Louis 發表於 2015-8-15 20:54

同意LOUIS講法~

我無話過單一只餵瓜子喎
我只係話天然食物一定比D又貴佢地又吾鍾意食人工合成糧好
睇下十二樓講乜野 ...
kenness 發表於 18-8-2015 11:44

你無話單一,但係你自己一開始就話主要餵瓜子,加生果囉。跟手你就話葵花子點營養豐富咁囉...

跟住你就話雜貨舖買瓜子平,但叫你講多兩句益下我地又唔答咁囉...

同意LOUIS講法~
CARMEN-LUI 發表於 18-8-2015 12:37

嘩!上咗嚟咁耐,原來仲有高人呀!

哈囉,哈囉,幸會,幸會!

Louis 發表於 2015-8-15 20:54

再配合天然食物 咁就一定健健康康喇

http://www.orientaldaily.on.cc/cnt/news/20150720/00176_071.html

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140416/18691541

"漁護署指,本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽查寵物食品。"

如果你去 Google 食物有毒,有農藥,假有機等等,我 100% 肯定人食既野新聞多過寵物食物好多倍,我唔明你 po 兩條 link 出來有怎麼意思, it doesn't prove your point.

再配合天然食物 咁就一定健健康康喇

"漁護署指,本港暫未有法例監管寵物食品,該署沒有抽 ...
kenness 發表於 2015-8-18 15:49

如果你去 Google 食物有毒,有農藥,假有機等等,我 100% 肯定人食既野新聞多過寵物食物好多倍,我唔明你 p ...
macbrush 發表於 2015-8-18 16:49

就係因為D寵物糧無監菅, 除佐果次銷委會拎去驗之外(結果嚇死人)
無人拎去驗過就緊係無新聞喇
我諗好多寵物因為食佐D有問題寵物糧出事 個主人自已都吾知
就算知都無用 法例無監菅 無得追

又番去同一話題,又 loop,之前咪講哂囉, 同一樣野唔會講得多就變左岩架……

就係因為D寵物糧無監菅, 除佐果次銷委會拎去驗之外(結果嚇死人)
無人拎去驗過就緊係無新聞喇
我諗好多 ...
kenness 發表於 2015-8-18 17:16