返回列表 發帖
水晶蝦缸~還沒有蝦..
兩個45吋....暫時應該還不需要使用co2~水草的比例不算多
未來亦會有大量蝦口~co2不需再外加~話說你要賣嗎?
遲一下新缸應該有用
即將入手辣椒榕~暫時有兩株深綠系列....
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 00:50

水晶蝦缸開那麼大~佩服佩服~我之前個水晶蝦缸都係由24吋開到16吋~
我覺得越細缸越好打理~咁大個缸...咁d蝦咪要買好多先夠睇頭??

水晶蝦缸開那麼大~佩服佩服~我之前個水晶蝦缸都係由24吋開到16吋~
我覺得越細缸越好打理~咁大個缸...咁d蝦咪要買好多先夠睇頭??
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 01:05

其實係缸愈大愈好...
水體大相對水質容易控制...缸細水體細~好難控制好水質~稍一不小心..就會炒蝦~
準備由200蝦開始..每缸各100...
目標2000蝦...   單是那200蝦的錢...我就

其實係缸愈大愈好...
水體大相對水質容易控制...缸細水體細~好難控制好水質~稍一不小心..就會炒蝦~
準備由200蝦開始..每缸各100...
目標2000蝦...   單是那200蝦的錢...我就 +: ...
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 01:08

真係佩服佩服師兄~200隻蝦...點入咁多...哈哈~諗住入咩蝦先呀?
會唔會買一百隻番黎~之後等佢地自己散..散到一千隻

真係佩服佩服師兄~200隻蝦...點入咁多...哈哈~諗住入咩蝦先呀?
會唔會買一百隻番黎~之後等佢地自己散..散到一千隻
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 01:11

200隻紅水晶蝦...目標散2000隻...   

200隻紅水晶蝦...目標散2000隻...   
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 01:18

如果係我..我會一個星期加十隻咁慢慢去...一次過放咁多隻都唔係咁好~
慢慢黎啦 ~明天要番學..早抖師兄

如果係我..我會一個星期加十隻咁慢慢去...一次過放咁多隻都唔係咁好~
慢慢黎啦 ~明天要番學..早抖師兄
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 01:22

慢慢加蝦係岩既..不過只要各方面做得好..
硝化系統負荷到...絕對無問題的...
??..師姐要返學?

當然!!!我仲係一個學生黎啦
你9歲都要番學架

當然!!!我仲係一個學生黎啦
你9歲都要番學架
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 02:12

原來係仲讀緊書既師姐....

原來係仲讀緊書既師姐....
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 02:18

係呀~我讀緊中四,你呢  小學幾年級??

係呀~我讀緊中四,你呢  小學幾年級??
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 02:40

9歲大約3年級

9歲大約3年級
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 10:32

9歲讀幼兒園至真

9歲讀幼兒園至真
tsw 發表於 2011-2-23 19:32

大仙你計錯數~
4歲幼稚園K1 之後K2....K3
一年級就係七歲 二年級...我三年級=九歲
明未

大仙你計錯數~
明未
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 19:44

9歲就開2個大缸養水晶蝦 佩服佩服

9歲就開2個大缸養水晶蝦 佩服佩服
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 19:46

唔好笑我喇~ 兩個魚缸仔...講出黎笑死人

2個45吋缸唔小野
你中幾

2個45吋缸唔小野
你中幾
MANDYLEAD 發表於 2011-2-23 20:01

太細喇.....
師姐想套我口風?

大仙你計錯數~
明未
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 19:44

4歲幼稚園K1,重讀1年,之後6歲K2又重讀2年,之後再重讀K3,9歲仲未畢業

4歲幼稚園K1,重讀1年,之後6歲K2又重讀2年,之後再重讀K3,9歲仲未畢業
tsw 發表於 2011-2-23 20:08

咁就死硬了...二十歲都未中學畢業

咁就死硬了...二十歲都未中學畢業
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 20:12

好似大仙咁讀成千幾年幼稚園都仲未畢業。

好似大仙咁讀成千幾年幼稚園都仲未畢業。
tsw 發表於 2011-2-23 20:29

天狼星幼稚園....
程度超過曬地球了....外星有高度文明....
單係幼稚園既野就包含曬地球上所有大學既課程