返回列表 發帖
講開....師姐幾時出魚街?...過我兩招啊...哈哈

講開....師姐幾時出魚街?...過我兩招啊...哈哈
養鳥新丁 發表於 2011-2-23 21:16

我等你過2招比我咋

想請教~
我家中的琵琶魚有時會變淺色過幾天又變返深色, 是什麼原因??
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

想請教~
我家中的琵琶魚有時會變淺色過幾天又變返深色, 是什麼原因??
TABO123456 發表於 2011-2-24 23:56

水質有冇變化??有冇換過水黎?ph幾多?
不過問題應該不大~

我等你過2招比我咋
MANDYLEAD 發表於 2011-2-24 23:55

邊敢..交流下心得就得

水質有冇變化??有冇換過水黎?ph幾多?
不過問題應該不大~
MANDYLEAD 發表於 2011-2-25 00:07

PH無驗過呀~
見水都好清, 一向只加水無換水又無咩異味, 咁有無問題?
八週年(塞仔)

PH無驗過呀~
TABO123456 發表於 2011-2-25 00:49

咁問題不大~放心~~請教下新丁

PH無驗過呀~
TABO123456 發表於 2011-2-25 00:49

師兄個缸有冇用活性炭?

星期六要出魚街走一轉

活性炭?? 死火~唔識點答....只知係過濾入面有一包黑色炭咋
八週年(塞仔)

活性炭?? 死火~唔識點答....只知係過濾入面有一包黑色炭咋
TABO123456 發表於 2011-2-25 14:03

將包炭丟了吧....
活性碳...每個月換幾次比較好....但唔化算...作用亦不大...
開缸初期吸下水色..吸味都還可以...
長期使用就不建議了...因為好多養金魚既前輩指出..
活性碳對魚既體色有影響....
加上...活性碳會吸附有害物...但亦係會飽和既...
當佢吸附到飽和/無辦法再吸附既時候..會釋放返積存係入邊既毒素
反而令水質惡化

將包炭丟了吧....
活性碳...每個月換幾次比較好....但唔化算...作用亦不大...
開缸初期吸下水色..吸味都還可以...
長期使用就不建議了...因為好多養金魚既前輩指出..
活性碳對魚既體色有影響....
...
養鳥新丁 發表於 2011-2-25 14:18

師兄果然係師兄~

師兄果然係師兄~
MANDYLEAD 發表於 2011-2-26 00:45

師姐又笑我喇...活性碳吸附有害飽和...呢一部份只係我個人分析同試驗所得既經驗

以家先有時間睇返~
謝謝呀新丁
八週年(塞仔)

以家先有時間睇返~
謝謝呀新丁
TABO123456 發表於 2011-3-2 14:23

大家交流下姐~答人問題既同時..其實都係幫緊自己架...

大家交流下姐~答人問題既同時..其實都係幫緊自己架...
養鳥新丁 發表於 2011-3-2 14:49

深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

BoBoBoBo 發表於 2011-3-2 15:02

識既就當溫習下~唔識既就查下資料...
幫到人又幫到自己...何樂而不為呢

小胡子長大得真快