返回列表 發帖

長江三峽----五級水閘

近日先有時間再整理吓之前D相.

上回講完三峽風光, 係時候講吓我國偉大工程之一" 三峽水霸".

三峽工程是當今世界最大的水利樞紐工程, 壩址位於西陵峽中段的宜昌市三鬥坪.

三峽工程有 :
1.        攔河大霸 - 主要為防洪, 全長2,309.4米; 高185米, 正常蓄水位高175米.
2.        水電站 - 安裝26台機組, 總容量1820萬千瓦, 年發電量 847億千瓦.
3.        船閘 - 大霸建有雙綫五級水閘(已完成)和一綫一級升船機(於2010年完成), 可通過萬頓級的船隊.

今次就係講 --- 五級水閘

到水閘前, 先在船上學下包水餃.

正常情况下: 上游水位175米, 每一級降20米. 經過五級水閘後, 到達下游約68-74米左在水位高度.

由於當日水位不太高, 只需過四級水閘. 所以大家會見倒入閘時有一條很長的水道, 因為是過了兩個水閘, 是由第二閘開始降水.

照片上 “南” 門為第一閘, “南二” 門為第二閘.
而出閘時就進入第三閘….. “南三” 門.
當日進第一閘時約下午5:30左右, 6:00開始在第二閘降水.
完成四個閘門後, 已是晚上9:00多, 平均起碼45分鐘過一個閘,
所以只能拍到第二閘出第三閘, 其它的已天黑了.

OK!   去照…… 慢慢睇

閘門在眼前…

進入第一閘

一邊上, 一邊落

已在第一閘門內

其它船隻已在第二閘門等候.

尚欠一隻船….. 來了.

本來想同隔離船D人握手, 但完來駛近後先知隻船細好多, 低好多. 握唔倒手.

開始關閘門啦!

關閘門後…降水開始. 大家注意深咖啡色部份. 同隔離隻船.

降咗20米後, 與第三閘門水位相同, 可以開閘啦…….

背面就係第二閘門.

船隻開始進入第三閘門

開始天黑影唔倒, 唯有返房露台影, 注意圓圈2字位置.

天黑無嘢影, 要去船長晚宴, 嘉賓要穿上中國服赴宴.

----- 大霸雙綫五級水閘 -------------- 完 -------------  謝謝觀賞
ONON

多謝分享,好壯觀啊,
長江三峽我就未去過,不過好多年前就去過小長江三峽,hehe.
一樣坐船過水閘,不過是船同水閘都是小型來的.要好長時間才過完.

多謝介詔,好詳細紀錄!
我當自已都去了一趟!
五閘水霸,平均45分鐘過一個閘,我好怕等!

謝謝on on、介紹得好詳細
閘箱很大、很宏偉。
在箱內船距咁近,又要開動馬達,會否容易撞船.

我唔明度門點解唔會入水~水壓應該好大丫~點都冇理由一滴都唔漏架~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

水閘關上後仍是 \/ 形, 愈壓愈密

謝謝on on、介紹得好詳細
閘箱很大、很宏偉。
在箱內船距咁近,又要開動馬達,會否容易撞船.
pinko 發表於 23-11-2009 10:21

所有船長的技術都好好, 接近時會好慢好慢, 雖然D船距好近, 但完全無碰撞架.
ONON

多謝介詔,好詳細紀錄!
我當自已都去了一趟!
五閘水霸,平均45分鐘過一個閘,我好怕等!
sonic 發表於 23-11-2009 01:33

唔洗等, 响船內可以返房瞓又得, 睇吓電影, 食吓晚餐, 好快就過晒.
ONON

多謝分享,好壯觀啊,
長江三峽我就未去過,不過好多年前就去過小長江三峽,hehe.
一樣坐船過水閘,不過是船同水閘都是小型來的.要好長時間才過完.
芳姨 發表於 23-11-2009 00:49

以前的三峽比現在壯觀好多.
原來從前已有水閘, 唔講都唔知.
ONON

所有船長的技術都好好, 接近時會好慢好慢, 雖然D船距好近, 但完全無碰撞架.
OnOn 發表於 23-11-2009 21:08

萬一船長突然身體不適,咁後果就可能好嚴重,當然呢個機會好細。